HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Brezilya'da zika virüsüne karşı ulusal seferberlik

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef, Zika virüsüne karşı tüm halkın mücadele etmesi çağrısında bulundu.

Brezilya'da zika virüsüne karşı ulusal seferberlik

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, doğuştan beyin özrüne yol açabilen Zika virüsüyle mücadele için ulusal seferberlik çağrısında bulundu. Rousseff, virüsü yayan sivrisineklerin ortadan kaldırılması için tüm ulusun harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

Zika virüsü, bebeklerde bir tür beyin özrü olan mikrosefaliye yol açabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)kuzey ve güney Amerika'da bu yıl 3 ila 4 milyon kişinin virüse yakalanabileceği uyarısında bulunuyor. Sağlık Bakanlığı'nın 270 Zika vakası belirlediği ve halen 3 bin 448 vakayı incelediği Brezilya, salgından en çok etkilenen ülke.

Brezilya Sağlık Bakanı da kısa süre önce ülkesinin virüse karşı verdiği mücadeleyi kaybetmekte olduğunu söylemişti. Dilma Rousseff ise bu ifadeyi reddediyor.

Olimpiyatların güvenliği

Virüs yüzünden Brezilya'nın bu yıl başkent Rio de Janeiro'daki olimpiyatlara güvenli bir şekilde ev sahipliği yapıp yapamayacağı da sorgulanıyor.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, olimpiyatların korunması için gereken önlemlerin alınacağını ve sporcular ile ziyaretçiler için rehber ilkeler yayınlanacağını bildirdi.

Kürtaj dilekçesi

Kürtajın yasak olduğu Brezilya'da bir grup avukat, aktivist ve bilim insanı da virüs kapan kadınların kürtaj olmasına izin verilmesini talep ediyor.

Brezilya'da ancak sağlık açısından acil olduğu durumlarda, tecavüz vakalarında ve 2012 yılından bu yana da bir başka beyin anomalisi olan anensefali durumunda kürtaja izin veriliyor.

2012 yılında anensefali için kürtaj yasağına istisna getirilmesini sağlayan grubun hazırladığı dilekçe iki ay içinde Yüksek Mahkeme'ye sunulacak.

BBC'nin edindiği bilgilere göre, dilekçede, virüsün yayılmasından "Aedes aegypti türündeki sivrisineklerin kökünü kazımakta başarısız kalan devletin sorumlu olduğu" belirtilerek, kadınların izlenen yanlış politikaların cezasını çekmemesi gerektiği kaydediliyor.

Brasilia Üniversitesi'nden hukuk profesörü Debora Diniz de BBC'ye hastalığın daha çok yoksulları etkilediğini söyledi.

Prof. Diniz, "Brezilya'da bir sosyal sınıf ayrımı olduğu unutulmamalı. Zengin kadınlar yasal veya yasal olmayan yollardan kolayca ve güvenli bir şekilde kürtaj olabiliyorlar, ancak yoksul kadınlar ya çok kötü koşullar altında kürtajı tercih etmek veya çocuğu doğurmak zorunda kalıyorlar" dedi.

Zika virüsünü kapanların çoğunda hastalık belirtisi görülmüyor, ancak virüsün doğacak çocuklarına geçme olasılığı bulunuyor. Hastalığın bilinen bir tedavisi ya da aşısı yok.

ABD, 2016'nın sonuna kadar insanlar üzerinde aşı denemelerine başlamayı umuyor.

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü yetkilileri, Zika virüsüne karşı iki aşı geliştirilmekte olduğunu bildirdiler. Bunlardan biri yıl sonuna kadar insanlar üzerinde denenmeye hazır olabilecek.

Zika virüsü ilk olarak 1947 yılında Uganda'da ortaya çıkmış, ancak daha önce hiç bu boyutta bir salgın yaşanmamıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler