ABD ve Belçika'daki insan denemeleri başarılı olursa, Pfizer'in Kovid önleyici hapı bütün bu kabusu sona erdirebilir.
Bir uzman, şu anda insanların Kovid-19 hastalığına yakalanmasını engelleyebilecek aşılar dışında hiçbir ilaç bulunmadığını ancak birinin keşfedilmesi durumunda karantina tedbirlerinin sonsuza kadar sona erebileceğini söyledi.
Avrupa ve Kuzey Amerika'da en çok kullanılan aşılardan birini yapan şirket Pfizer, deneysel hapını insanlar üzerinde zaten test ediyor.
Çoğu insan Kovid'e karşı aşı olacak olsa da, aşılar yüzde 100 etkili değil ve bazı insanlar aşı olamıyor veya çok fazla fayda sağlayamıyor, yani koronavirüs hala yayılacak ve korunmasız insanlar için tehlikeli olmaya devam edecek.
MUTASYONLARA KARŞI ETKİLİ
Haplar, aşıların da işe yaramadığı kişilerde ciddi hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir veya bağışıklığa dirençli yeni bir varyantın ortaya çıkması durumunda ikinci bir savunma hattı olabilir.
Pfizer'in 25 Mayıs'ta sona ermesi beklenen PF-07321332 denemesinin ilk aşamasına şu anda yaklaşık 60 kişi katılıyor.
Bundan sonra, hapın güvenli olduğu ortaya çıkarsa, laboratuvar testlerinin önerdiği gibi Kovid'i kesinlikle durdurduğunu kanıtlamak için daha fazla insanla daha büyük denemeler yapılacaktır.
KARANTİNAYA GEREK KALMAYACAK
İngiltere Başbakanı Boris Johnson geçen hafta, sonbahar geldiğinde hükümetin Kovid'i evde tedavi edilebilir hale getirebilecek antiviral ilaçları bulmak ve satın almak için bir antiviral görev gücü kurduğunu duyurdu.
Virüse yakalandıktan sonra verilebilecek bir antiviral ilaç olan favipiravir üzerinde denemeler yürüten Glasgow Üniversitesi'nden bir Profesör Kevin Blyth, "Antiviral ilaçlar işe yararsa ileriye doğru büyük bir adım olur ... Normal hizmetler çalışabilir ve karantinaya gerek kalmaz" dedi.
BU YILIN SONUNDA GELİYOR
İlaç üreticilerinin pazar için incelenen, test edilen ve üretilen yeni bir ürünü bulması genellikle yıllar alır ancak insanlığın Kovid'i durdurma telaşında bilim de hızlandı.
İngiliz The Telegraph'ın haberine göre, Pfizer'in aşısının laboratuvardan insanlara uygulanabilecek aşamaya gelmesi bir yıldan kısa sürdü ve PF-07321332'nin 2021'in sonunda hazır olabilecek.
King's College London'da tıp uzmanı olan Profesör Penny Ward gazeteye şunları söyledi: "Bu aşamaya geçerlerse, oldukça iyimser olabilirler. Soru, ilacın nasıl tolere edildiği ile ilgili olacak."
VİRÜSÜN ÇOĞALMASINI ENGELLİYOR
Şimdi yapılan deneme, laboratuvar deneylerinde 'güçlü antiviral aktiviteye' sahip olduğu tespit edildikten sonra ilacın güvenliğini test etmekle ilgili.
Virüsün çoğalmak için kullandığı belirli enzimlere yapışarak çalışacak ve böylece yayılmasını önleyerek çoğalmayı durduracak.
Pfizer, hayvan deneylerinde yan etkiye ilişkin herhangi bir kanıt bulamadı ve şimdi sağlıklı insanlar üzerinde küçük bir testte bunun insanları nasıl etkilediğine bakacak.
Eğer bunu iyi tolere ederlerse, duruşma daha geniş bir insan kitlesi üzerinde denenecek.
Şirket, denemeye başladığını açıkladığında, "hastaların hastaneye kaldırılması veya kritik bakımda kalması gerekmeden enfeksiyonun ilk belirtisinde reçete edilebilir" dedi.