ANKARA (ANKA) – K9 Eğitim Okulu Eğitmeni Barış Kılıç, arama kurtarma çalışmalarına katılan K9 köpeklerinin enkazda uzun süre canlı bulamaması durumunda davranış bozuklukları gösterdiklerini, sürekli bir arama ve huzursuzluk durumunda olduklarını söyledi.
Kılıç, ANKA’ya yaptığı açıklamada, 7,2 şiddetinde depremin geldiği Van’daki arama kurtarma çalışmalarına katılan K9 köpeklerinin 24 saat gibi uzun süre boyunca aralıksız çalıştıklarını, bu durumlarda psikolojilerinin bozulmasının doğal olduğunu bildirdi. Arama kurtarma çalışmaları için eğitilen köpeklerin burunlarının, diğer köpeklerden daha hassas olduklarını aktaran Kılıç, bu köpeklerin ölü ve canlı insanı ayırt edebildiklerini söyledi. K9 köpeklerinin görev süreleri boyunca ölüme ve ölüm alanına baktıklarını hatırlatan Kılıç, köpeklerde canlı bulamaması durumunda bir süre sonra paranoya olduğunu, sürekli bir arama ve huzursuzluk durumunda olduklarını vurguladı.
PSİKOLOJİSİ BOZULAN KÖPEKLER EMEKLİ OLUR
Arama kurtarma çalışmalarında K9 köpeklerinin hepsinde olmasa da büyük çoğunluğunda davranış bozuklukları görüldüğünü ifade eden Kılıç, o köpeklerin emekli olduklarına dikkat çekti. Çalışmalara katılan köpeklerin hata şanslarının olmadığına işaret eden Kılıç, şöyle konuştu:
“Uzman köpeklerin arama çalışmalarında hata şansı yok. Psikolojisi bozulan, davranış bozuklukları gösteren köpekler, mesleklerini kaybeder, emekli olur. Bu köpekler arama kurtarma amaçlı kullanılmaz, birilerine verilir, sahiplendirilir, ev köpeği haline gelir. Bu tarz davranış bozuklukları ilgi ve sevgiyle tedavi edilebilir.
Diğer bir tedavi de psikiyatrik tedavidir. Bu tedavinin anti-depresanlarla olması gerekir; ancak anti-depresan kullanan bir köpeği göreve çıkartamazsınız. O yüzden en iyi yöntem, sahiplendirmedir.”