HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çavuşoğlu: YPG çok istiyorsa rejim heyetinde yer alabilir

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG'nin Cenevre'de yapılması planlanan Suriye toplantısına çağrılma ihtimaline tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komiseri Johannes Hahn, Türkiye-AB Üst Düzey Siyasi Diyalog Toplantısı ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Cenevre'de Suriye'yle ilgili yapılacak toplantıya ilişkin, "YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır. Bunu isteyen bazı ülkeler olabilir ama bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım. Terör örgütlerinin müzakere heyetinin içinde olmaması gerekiyor. YPG çok istiyorsa rejim heyetinde yer alabilir" dedi.

Kasım ayında yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nde görüşülen konuların toplantıda değerlendirildiğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle dedi:

VİZESİZ SEYAHAT KONUSU

Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat konusunun da gündeme geldiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ekim 2016 itibariyle vatandaşlarımızın Schengen Bölgesi'nde vizesiz seyahat edebilmesi için her iki tarafın sonuç odaklı bir anlayış içerisinde sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Böylelikle üyelik sürecimizin de önündeki bir engelin aşılması gerçekleşmiş olacak" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun ardından konuşan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Mogherini, toplantıda sığınmacılar ve göç sorununun gündeme geldiğini belirterek "Bizim için önemli konu şu. Bir eylem planı var sığınmacılar ve göçle ilgili olarak. Onun tamamen uygulanmasını biz temenni ediyoruz. AB açısından bunun uygulanması daha iyi bir desteği Türkiye'ye verebilmek anlamına geliyor. Sabit çalışmamızı bu anlamda güçlendirmeye karar verdik. Faaliyetlerimizi uyumlu ve eşgüdümlü bir şekilde gerçekleştirmeye karar verdik" diye konuştu.

"BOMBALAMALAR DAEŞ'İN ORTAK TEHDİT OLDUĞUNU GÖSTERDİ"

İstanbul ve Ankara'daki terör saldırılarını hatırlatarak IŞİD'le ortak mücadele vurgusu yapan Mogherini, "Uluslararası aktörler Suriyeli güçlerin birliğiyle bir kapsayıcı geçişin olmasını ve bir ateşkesin olmasını ve El Nusra ile DAEŞ'e karşı bir ilerleme sağlanmasını istiyor. Terörizme karşı neler yapabileceğimiz ve DAEŞ'e karşı savaşta neler yapabileceğimizi konuştuk. İstanbul'da, Ankara'da, Avrupa'da son zamanlarda yaptıkları bombalamalar çok net bir şekilde bize DAEŞ'in ortak tehdit olduğunu gösterdi" açıklamasında bulundu.

"BARIŞ SÜRECİ TÜRKİYE'DE İSTİKRARIN SAĞLANABİLMESİ İÇİN TEK ÇÖZÜM"

Mogherini, ayrıca Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yürütülen terörle mücadele kapsamındaki operasyonlara da değindi. Türkiye'nin barış sürecine dönüşünü desteklediklerini belirten Mogherini, "Türkiye'nin güneydoğusundaki iç problemleri ele alma fırsatımız oldu. AB her türlü terörist saldırıyı kınamaktadır. PKK'nın saldırıları olsun ya da başka terörist faaliyetler olsun biz hemen bir ateşkes ve geçen senelerde başlatılan barış sürecine dönüşünü destekliyoruz. Türk makamlarının son derece cesur vizyonuyla başlatılan bir barış süreciydi bu. Bu süreç bizce hala barış ve istikrarın ülkede sağlanabilmesi için tek çözüm" diye konuştu.

BOZKIR: TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELEYE DEVAM EDİLECEK

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Mogherini'nin ardından konuşan AB Bakanı Bozkır, toplantıda Türkiye'deki terörle mücadele konusunu ele aldıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye 3 önemli terör örgütüyle aynı anda mücadele eden ve bu konuda dünyaya örnek teşkil eden bir ülke konumundadır. Bunu yaparken de vatandaşlarımızın başta yaşam hakkı olmak üzere her türlü hakkına da titizlikle sahip çıkan bir ülke konumundadır. Türkiye egemen bir devlet olarak başta PKK olmak üzere ulusal güvenliğini tehdit eden tüm terör örgütleriyle mücadeleye devam edecektir."

ÇAVUŞOĞLU: YPG MÜZAKERE HEYETİNİN İÇİNDE OLMAMALI

Suriye'yle ilgili Cenevre'de yapılacak toplantının PYD'den katılımın olması sebebiyle ertelendiği yönündeki iddiaların sorulması üzerine Çavuşoğlu, terör örgütlerinin müzakere heyetinin içinde olmaması gerektiğini söyledi. YPG'nin muhalefetin içinde yer almasını istemenin süreci akamete uğratacağını savunan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Cenevre'de başlayacak rejim ve muhalefet arasındaki müzakerelerin bir an evvel başlamasında fayda var. Çünkü ateşkesin bir an evvel sağlanması gerekiyor. Şu anda rejim güçlerinin İran'ın da desteğiyle ve Rusya'nın da havadan desteğiyle sivillere yönelik saldırıları çok sayıda çocuk ve kadın dahil sivillerin ölümüne neden oldu. Suriye'de kesin çözüm siyasi çözümdür. Bu konuda hepimiz hemfikiriz. Bu süreçte özellikle muhalefeti sulandırmaya yönelik bazı ülkelerin çabaları var. Biz buna karşıyız. Muhalefet de buna karşı.

Özellikle YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır. Bunu isteyen bazı ülkeler olabilir ama bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım. Rejimin kuklası olan diğer önerilen isimler çok istiyorlarsa rejim tarafından heyete katılabilirler. YPG için de bu geçerli. Suriye'de kontrol ettiği alan bakımından YPG önemliyse o zaman DEAŞ da bir terör örgütüdür o da Suriye topraklarının yaklaşık yüzde 40'ını kontrol ediyor. Dolayısıyla terör örgütleriyle ılımlı muhalefet arasındaki ayrımı çok iyi yapmak lazım. Terör örgütlerinin müzakere heyetinin içinde olmaması gerekiyor."

SCHENGEN VİZESİ NEDİR?

Avrupa Birliğinde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki ("iç sınır’" denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Bu işbirliği vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır. Schengen’e üye ülkeler şunlardır: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Lüksemburg, Macaristan, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan. Ayrıca, AB’ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin İtalya için alınan vize ile önce Almanya'ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere İtalya'ya gidildi ise sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır. AB Komisyonu Schengen uygulamalarına ilişkin önerilerde bulunmakla sorumludur. Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır ve üye ülkelerin yetkili makamlarının kullanımına açıktır.

(DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler