HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Çekilme Temmuz'da tamamlanır'

Çözüm sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Ergin, Reyhanlı zanlıları arasında CHP heyetini Şam'a götürenlerin de bulunduğunu söyledi

'Çekilme Temmuz'da tamamlanır'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Basın Kulübü programında Erhan Çelik'in sorularını yanıtladı.

Reyhanlı'daki saldırıları, "Bu topraklarda yapılmış en alçakça saldırılardan birisi" olarak nitelendiren Ergin, aktörlerin Türk vatandaşı olduğunu ancak olayın sınırötesine uzanan boyutunun bulunduğunu söyledi.
Saldırının faillerinin ve örgütün belli olduğunu kaydeden Ergin, "Önümüzdeki süreçte yargı kararları ortaya çıktıkça bugün failleri değiştirme gayreti içinde olanlar, eylemi başka organizasyonlar üzerine yıkmaya çalışanlar mahcup olacaktır" dedi.
Suriyeli sığınmacılarla ilgili bazı eleştirilere tepki gösteren Ergin, "Sığınmacıları suçlayanlar bu tertibin içindedir" dedi.
Sınırda bazı fiziki tedbirlerin alınacağını söyleyen Ergin, Bab-ül Heva ile Cilvegözü arasında 2.5 kilometrelik duvar örüleceğini açıkladı.
Hatay'daki ikinci saldırının planlayıcısı olan zanlılardan bazılarının CHP heyetini Şam'a götüren ekipte bulunanlar arasında olduğunun tespit edildiğini kaydeden Ergin, "Elimizde belgeler var. Şu an soruşturma aşamasında" dedi.
**ÇEKİLME TEMMUZ'DA TAMAMLANIR**
Ergin, PKK'nın sınır dışına çekilmesiyle ilgili olarak şunları söyledi: "Haziran ayı içinde büyük bölümü tamamlanacak. Sınır bölgesine uzak yerlerden gelecek unsurlar da hesaba katıldığında Temmuz ayında PKK'lılar sınırdışına çıkmış olacak."
Çözüm sürecinin "çekilme" ile ilgili olan birinci aşamasının öngörüldüğü şekilde ilerlediğini kaydeden Ergin, "PKK'ya ne verdiniz" şeklindeki eleştirileri de yanıtladı:
"Bu ülkeye yıllardır getirmek istediğimiz insan haklarını, düşünce özgürlüğünü tam anlamıyla egemen kılmak... Evrensel insan hakları, evrensel hukuk ilkeleri haricinde taahhüd ettiğimiz bir şey yoktur."
Sürecin ikinci aşamasında demokratik adımların atılacağını kaydeden Ergin, "Bunlar bilinmedik şeyler değil. Kongremizdeki 63 maddeye bakarsanız, bunlar bellidir" dedi.
Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) 47 üye ülke arasında en çok ihlal almış ülke olduğunu kaydeden Ergin, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış haklar, temel haklar, siyasi haklar, düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü... Bütün bunları güvence altına alacak tedbirleri alacağız. İhlal kararlarını en aza indirdiğinizde demokratik standartları yükseltmiş olursunuz zaten" dedi.
**"EVE DÖNÜŞ" İÇİN YASAL DÜZENLEME**
Çekilme süreci ile ilgili eleştirileri de yanıtlayan Ergin, "Gelirken bizden izin almadılar. Bunlar Türkiye'nin uzun sınırlarında kontrolsüz giriş yapabilen ve çıkış yapabilen unsurlardır. Aynı yöntemlerle çıkıyorlar" dedi.
"Eve dönüş ile ilgili yasal düzenlemeler yapılması lazım" diyen Ergin, "Sosyal hayata katılma durumuyla karşı karşıya kalacaklar. Üçüncü aşamada bunlar gündeme gelecek" dedi.
Ergin, şöyle devam etti: "Bu ülkede her gün şehitler geliyordu. 'Siz niçin 4 aydır bu ülkede kanın durmasını sağladınız' diye soracaklarsa sorsunlar. Bir hak arama yöntemi olarak terörden vazgeçiyorlarsa, 'Hayır vazgeçme' mi diyeceğiz. Hangi hukuki, vicdani gerekçe ile böyle bir soruşturma açılabilir? Suç duyuruları yapılabiliyor. Ama 30 yıldır süren bir sorunu bitirmek için adımlar atılması vicdanen, hukuken suç mudur? Bir eylemin suç olması için maddi unsurların yanında manevi unsurların da oluşması lazım. Atmış olduğunuz adımların suç maksadıyla yapılması lazım. Yeni canlar kaybolmasın, yeni analar ağlamasın. Bu coğrafyada artık birlikte yaşama anlayışı egemen olsun istiyoruz"
**MAHMUR KAMPI**
Af konusunun "kesinlikle gündemlerinde olmadığını" kaydeden Ergin, şunları söyledi: "Mahmur'da 10 binin üzerinde insan var. Onları bu ülkede tekrar kendi köyünde, kendi şehrinde yaşar hale getirmedikçe şartlar normalleşmez. Suça bulaşmamış olanlarda sorun olmaz. Suça bulaşmış olanların ne tür tedbirlerle Türkiye'ye getirilecekleri parlamentoda yapılacak çalışmalarla belirlenecektir"
**VİCDANİ RET**
Ergin, vicdani ret ile ilgili olarak da "Profesyonel askerliğe tam olarak geçmemiş bir ülkeyiz. Şu aşamada vicdani ret fiilen mümkün değil. Altyapısı hazırlanarak atılması gereken adım" dedi.
[Tüm haberler](https://www.mynet.com/haber)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler