HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ceza infaz kurumu personeli için teklif

Emine Ülker Tarhan ve Ali Özgündüz, TBMM'ye Ceza İnfaz Kurumları Personeline İnfaz ve Güvenlik Tazminatı Verilmesi ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi verdi.

Ceza infazının, yargılamanın tamamlayıcı ve en önemli unsurlarından biri olduğu ifade edilen teklifin gerekçesinde, "Bu nedenden dolayı, cezaların infazıyla ilgilenen personelin sosyo-ekonomik koşullarının insanca yaşama düzeyine uygun olması beklenir. Ceza infaz personelinin iyi koşullarda yaşaması hem adalet hem de insan hakları açısından mecburidir. Ülkemiz ise bu konuda iyi bir tecrübeye sahip değildir" denildi. Cezaların infazında görevlilerinin sorunların, yıllardan beridir hem siyasi hem de hukuki birçok çalışmaya konu olduğu ancak bir sonuç alınamadığı ifade edilen gerekçede şöyle denildi:

"Ceza İnfaz Kurumu personelinin yaşadığı sorunlar, bilimsel çalışmalara da konu olmuş ve Ceza İnfaz Kurumlarında çalışan personelin biyopsikososyal sorunları ismiyle değerlendirmeye alınmıştır. Bu kişilerin sosyal destek sisteminden yeterince yararlanmadığı, kronik hastalıklara sıklıkla yakalanıldığı, sosyal fobi ve psikososyal olumsuzluklar yaşadığı, ilaç tedavisi görenlerin sayısının arttığı çeşitli çalışmalarda görülmektedir.

Tüm bunlara rağmen, Ceza İnfaz Kurumu personelinin yaşadığı sorunların çözümüne ilişkin çalışmalarla ya geçici çözümler sunulmuş ve sistemdeki aksaklıklar iyileştirilememiş ya da yeterince meşgul olunmamıştır. 6 Mayıs 2008 tarihiyle TBMM Başkanlığı'na sevk edilen ve süresi içinde görüşülmeyen Ceza İnfaz Kurumları Dış Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı bunun en önemli örneklerindendir. Tasarı; zamanında görüşülmediği gibi, içeriği itibariyle de ceza infaz kurumları personelinin sorunlarına çözüm niteliğinde olacak türden değildir. Yine çok yakın bir zamanda hazırlanan ve 15 Ocak 2013 tarihiyle TBMM Başkanlığı'na sevk edilen Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı da benzer nitelikte olup, bahsi geçen personelin sosyo-ekonomik koşullarının iyileşmesine hiçbir biçimde katkı sunmamaktadır. Personelin özlük haklarında düzeltme yerine bireysel silahlanmasının sağlanması temelli bir tasarı hazırlanmıştır.

İsimleri ve görevleri güvenlik hizmetlerine uygunken, genel idare hizmetleri sınıfındaymış gibi değerlendirilen; ama, sendika kurmaları söz konusu olduğunda güvenlik hizmetleri personeli biçiminde değerlendirilen Ceza İnfaz Kurumu personeline infaz ve güvenlik tazminatı verilmesi; bu kişilerin halk arasında yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammından yararlandırılması, sendika kurmalarının önündeki engelin kaldırılması gerekmektedir."

Bu gerekçeler çerçevesinde kanun teklifinde, ceza infaz kurumu personelinin sosyo-ekonomik koşullarının düzeltilmesi amacıyla infaz ve güvenlik tazminatı bağlanması ve birbirinden farklı kanunlarda düzenlenen bu koşullarının iyileştirilmesi için ilgili kanunlarda değişiklik yapılması istendi.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler