HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'li Batum: Kıpkırmızı bir anayasa görmedim

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li üyesi Süheyl Batum, TBMM'de kalabalık bir milletvekili grubuyla birlikte yeni anayasa çalışmaları konusunda basın toplantısı düzenledi.

ANKARA (ANKA)- Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun CHP'li üyesi Süheyl Batum, basın toplantısının amacının, CHP'nin tavrını net ve açık olarak ortaya koymak olduğunu söyledi. Batum, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 3.5-4 ay önce Anayasa Uzlaşma Komisyonuna bir ömür biçtiğini de söyledi.

-"DÖRT DEFA ANAYASA HUKUKUNUN YAPILMASINA KATILDIM, ŞÖYLE KIPKIRMIZI BİR ANAYASA GÖRMEDİM"-

CHP olarak anayasanın ilk dört maddesine dokunmayacaklarını söylediklerinin altını çizen Batum, şöyle devam etti:

"AKP'nin ısrarcı olduğu bir başkanlık rejimi, BDP'nin ısrarcı olduğu adıyla bölge yönetimleri gerçek adıyla federasyonlar arasında sıkışıp kalmışız. Bunları kabul etmediğimiz zaman da bir baktık ki hiçbir madde üzerinde uzlaşmak mümkün değil. Tüm maddeler kıpkırmızı yani üzerinde anlaşma sağlanamayan maddeler. Şunlara bakın. Dört defa anayasa hukukunun yapılmasına katıldım. Şöyle kıpkırmızı bir anayasa görmedim. Neden kıpkırmızı çünkü partiler üzerinde uzlaşma sağlayamıyor. AKP kabul etmiyor."

-İLK DÖRT MADDEYE DOKUNULAMAZ-

CHP olarak ilk dört maddenin virgülüne bile dokunma yetkisinin bulunmadığını düşündüklerine dikkat çeken Batum, "Bu nedenle ilk dört maddede de hiçbir değişiklik önermeme kararını verdik. Ne AKP'nin ne de diğer partilerin aralarında anlaşsalar bile ilk dört maddeye dokunmalarına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

-"AKP, PKK, ABD'NİN DENETİMİNDE ANAYASALARINA YAPMIŞLAR VE BDP"-

"Anlaşma sağlayamadık, neden dersiniz, çok açık, çünkü çok net söylüyorum; AKP, PKK, ABD'nin denetiminde anayasalarına yapmışlar ve BDP çok açık" diyen Batum, "BDP bize federasyonu öngören bir anayasa veriyor. AKP de diyor ki ilk üç maddeyi kaldırmadım ama 4. maddeyi değişikliği yasaklayan maddeyi kaldırdım ve yerel yönetimlere yetkilerin verilmesini söyledim" diye konuştu.

-SORULAR-

Batum basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir basın mensubunun, "Sizin önerinizde ilk dört maddede bir sözcük değişti, ne diyorsunuz?" sorusuna Batum, "Orada arkadaşlarım bunu sehven yapmışlardır. Anayasa Mahkemesi oradaki saygılıyı dayalı olarak algılamıştır. Bundan dolayı saygılıyı değiştirerek dayalı ibaresini koymuşlardır. Kesinlikle ilk dört maddesinin virgülünde dokunmak değildir. Çünkü bunu Genel Merkezimizle de konuştuk, aramızda da konuştuk. Birinci günden itibaren ilk dört maddede değişiklik yapılamayacağını söyledik" yanıtını verdi.

"Çok sayıda arkadaşınız burada ama Anayasa Uzlaşma Komisyonunun diğer üyeleri burada yok, bir görüş ayrılığı mı var?" sorusuna Batum, "Hayır hiçbir görüş ayrılığı yok" dedi.

Bir soru üzerine Batum, "Bizim ne CHP'nin ne MHP'nin ne BDP'nin ne AKP'nin bunlara dokunma yetkisi yoktur" dedi.

"Aynı şey başlangıç bölümü için de geçerli mi?" sorusuna Batum, "başlangıç bölümüne katılmamamın bir nedeni vardı. Ben bir hukukçuyum. Ben kendimi kuru bir hukukçu olarak kabul ediyorum. Komisyondakileri de. O yüzden bu metne bir başlangıç yazılmasını benim yazmamı uygun görmüyorum. Ben başlangıç kısmına katılmadım, yazılmasına katılmadım ama diyorum tekrar ilk dört maddede çok netiz. Başlangıçlar tabi ki değişebilir" yanıtını verdi.

-"ARAMIZDA GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK Kİ RESMİ GÖRÜŞÜ GAYRİ RESMİ GÖRÜŞÜ OLSUN"-

"Bu söyledikleriniz CHP'nin görüşü mü?" sorusuna Batum, "CHP'de resmi görüş ya da gayri resmi görüş diye bir şey olacağına inanmıyorum. Şuna inanıyorum, buradaki arkadaşlarım da hepsi benim 134 arkadaşımızın hepsi içinde olduğu grubun şu anda burada mümkün olduğu için bu desteği vermek için burada olan arkadaşlarımız. Dolayısıyla biz bir grubu ya da temsil ederek söylemiyoruz. 134 kişinin tamamıyla da konuştum. Bizim aramızda bunların görüşü budur, öbürlerin görüşü budur diye bir şey yok. Bu anayasanın ilk 4 maddesine virgülüne bile dokunmayacağız. Aramızda görüş ayrılığı yok ki resmi görüşü gayri resmi görüşü olsun" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz de, "Eğer ihtilal yapıldıysa bu ülkede haberimiz olmadan o anlamda anayasa yapılıyorsa o başka ama ihtilal yapılmadıysa Meclis anayasayı yapacaksa değişikliği anayasa çerçevesinde yapmak zorundadır. O da değişilemez maddelere hukuksal anlamda dokunamazlar" diye konuştu. (ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler