HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çiçek, 28 Şubat soruşturmasını değerlendirdi!

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Kimse kendisini milletin yerine koyarak demokrasiyi askıya alma gayretleri içerisinde hiç olmazsa bundan böyle bulunmamalıdır" dedi.

Çiçek, TBMM Başkanları Parkı'nda kendi adına ağaç dikti. Ağaç dikiminin ardından gazetecilerin 28 Şubat soruşturmasıyla ilgili sorularını cevaplandıran Çiçek, Türkiye'nin kendi geçmişiyle yargı önünde bir yüzleşme dönemine girdiğini söyledi.

Bu tür soruşturmaları önemsediğini ifade eden Çiçek, Türkiye'nin 1950'den bu yana çok partili siyasi döneme girdiğini, ama zaman zaman demokrasi ve Meclis faaliyetlerinin askıya alındığını söyledi. Geriye dönüp bakıldığında demokrasinin askıya alınmasının gerekip gerekmediği konusunun, bugün daha sağlıklı değerlendirilebildiğini belirten Çiçek, "Bu müdahalelerin arkasında ne var ne yok, gelecek nesillerin bunları öğrenmesi, demokrasinin kurumsallaşması, demokrasinin standardının yükseltilmesi bakımından önemlidir. İnanıyoruz ki, artık bu türlü müdahaleler dönemi bitmiştir. Halkın iradesiyle işbaşına gelenleri halkın iradesi tekrar götürecektir ve götürmelidir doğru olan da budur. Çünkü cumhuriyetin de, demokrasinin de, devletin de sahibi millettir. Kimse kendisini milletin yerine koyarak demokrasiyi askıya alma gayretleri içerisinde hiç olmazsa bundan böyle bulunmamalıdır" diye konuştu.

"KİNLE DEĞİL, HUKUK ÇERÇEVESİNDE SORUŞTURULMALI"

Geriye dönük yargılama süreci başladığını ve Meclis'te de bir komisyon kurulduğunu hatırlatan Çiçek, şöyle devam etti:

"Ümit ederim ki bu komisyonda, yargıdaki, soruşturma ve kovuşturma faaliyetlerine paralel bu işin arka planında siyaseten ne varsa onu da çıkarma imkanı olur. Bunlar Türkiye'de iyi gelişmelerdir. Ancak bu süreci kin ve intikam duygusuyla değil, çünkü bunlar telaffuz ediliyor, hukuk çerçevesinde, hukukun içinde kalarak ve kendi bağlamından da dışarıya çıkarmadan bu soruşturmaların, kovuşturmaların ve araştırmaların sürdürülmesi gerekmektedir. Türkiye bu manada da büyük sınavdan geçiyor, ümit ediyorum ki

bu sınavdan da ülkemiz başarıyla çıkar. Demokrasimizi bu manada da daha ileri bir noktaya getirmiş oluruz diye düşünüyorum."

Herkesin bu süreçte biraz daha soğukkanlı ve sabırlı olarak bu işleri götürmesi gerektiğini kaydeden Çiçek, "Ben 28 Şubat'ta meclisteydim, 12 Eylül'de avukatlık yapıyordum, 27 Mayıs'ta ortaokul öğrencisiydim. Dolayısıyla bu müdahaleleri bir ölçüde dışarıdan ve içeriden yaşamış biri olarak ifade ederim ki; bugün Türkiye dünden daha iyi bir noktadadır ve öyle de olması gerekiyor. En azından bunların soruşturulması bakımından" dedi.

"KAHRAMANLAR ÇOĞALIYOR"

Bu konudaki tartışmalara ve yazılıp, çizilenlere baktığını ve herkesin de bir vicdan muhasebesi yapması gerektiğini vurguladı. Meclis Başkanı Çiçek, şunları kaydetti:

"Ortalık aydınlanınca kahramanlar çoğalıyor, demokrasiye vurgu yapanlar çoğalıyor, bu önemlidir. Bu vurgular yapılsın, yapılmasın demem. Ama bu olaylar olduğunda da herkes neredeydi, bunun da bir vicdan muhasebesi içinde olması lazım. Çünkü bu işin sıkıntısını bir ölçüde sizin mesleğinizin mensupları da çekti. O zaman meslek mensuplarınızın ipini çekenler, şimdi demokrasiye büyük ölçüde vurgu yapıyorlar. Eğer bir vicdan muhasebesinin sonucu samimi bir tövbenin sonucu şimdi demokratlarsa şimdi söyleyeceğim hiçbir şey yok. Ama şimdi şartlar böyle gerektiriyor deyip, bugün böyle dün de öyle diyorlarsa bu da çok ahlaki bir durum değildir. Toplum olarak işin bir de bu yönüne bakmamız gerekiyor."

Soruşturmanın siyaset, ekonomi, medya ve iş dünyasını da kapsayacağını düşünüp düşünmediğine ilişkin bir soruya ise Çiçek, "Biz bu soruşturmaları, kovuşturmaları sıkıntılarımızı geride bırakmak için yapıyoruz ve tarihe not düşmek adına yapıyoruz, yanlış notlar da düşmeyelim" yanıtın verdi.

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in ifadesinde 'hükümetin emirlerini yerine getirdiklerini' söylemesi ile ilgili bir soru üzerine de Çiçek, yargıya intikal etmiş somut bir olayla ilgili hiçbir değerlendirme yapmayacağını söyledi. Çiçek, bu çerçevede hükümetin korunup korunmadığının sorulması üzerine de, "Bunlar doğrudan soruşturmayla ilgili olur, bunlara girmem. Ne zaman ki soruşturma biter ondan sonra belki bir hukuki değerlendirme yapmak gerekir. Ama gelin hep beraber hukuka uygun olarak bu soruşturmaları takip edelim" cevabını verdi. (İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler