HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çocuğunuzu oturduğu yerden kaldırın

Eskiden “tatil” dendi mi çocuklar kendilerini sokaklara, parklara, bahçelere atıyordu.

Çocuğunuzu oturduğu yerden kaldırın

Sabah kahvaltısının hemen ardından dışarı çıkılıyor, yemek saatlerinde annelerin zoruyla eve giriliyor, sonrasında ise yeniden sokağa çıkıp hava kararana kadar sokakta kalınıyordu. İp atlama, seksek, kovalamaca en çok oynanan oyunlardı. Günümüz çocuklarının büyük çoğunluğu ise bu oyunları bilmeden büyüyor. Sürekli evde bilgisayar başında oturan, tabletleri ellerinden düşürmeyen ya da televizyon karşısından kalkmayan bir nesil yetişiyor. Spordan ve hareketten uzak büyüyen çocuklarda ise psikolojik sorunların yanı sıra, obezite başta olmak üzere birçok sağlık problemi ortaya çıkabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Spor Hekimi ve Fizik Tedavi Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Tolga Aydoğ, çocuklara spor alışkanlığı kazandırmanın önemini mynet.com’a anlattı.

Spor yapan çocuklar hayatta daha başarılı

Fiziksel aktivite ve egzersiz çocukların fiziksel, mental ve ruhsal gelişimini destekliyor. Ayrıca özgüvenlerini artırmayı ve yeni arkadaş kazanmalarını sağlayan çok iyi bir araç. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki, spor ve egzersiz yapan çocuklar okulda ve sosyal hayatta çok daha başarılı oluyor. Bu nedenle ailelerin çocuklarına çok küçük yaşlarda spor alışkanlığı kazandırıp, buna her ne pahasına olursa olsun devam etmelerini sağlamaları gerekiyor.

Siz spor yapın ki çocuğunuz da sizden etkilensin

Gelişmiş toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de hareketsizliğe bağlı sağlık sorunları yaşayan çocukların ve yetişkinlerin sayısı, bunlar için yapılan sağlık harcamaları çok hızlı artıyor. Bu durumun önüne geçebilmek için atılacak en önemli adımlardan biri ise gününü televizyon ve bilgisayar başında geçiren çocukları yerlerinden kaldırıp hareketli bir hayata adapte edebilmek. Çocukları spora yönlendirmenin olmazsa olmazlarından biri de ona örnek olmak. Eğer siz spor yaparsanız çocuğunuzda sizden etkilenerek spora ilgi duyacaktır.

Her yaştan her çocuk spor yapabilir

Sağlıklı olan hemen hemen her kişi her yaşta her spor ve fiziksel aktiviteye başlayabiliyor Burada ana kural yüklenme şiddetinin belirlenmesi, bu husus iyi antrenörlere düşüyor. Her ne kadar çocukların yaşlarına göre ideal sporlar olsa da bu durum, üst düzey performans belirtisi için çizilmiş şablonlardır. Genel sağlık, eğlence ve gelecek için bunların hemen hemen hiç önemi yok. Bir spora başlayan çocuk, akranlarından çok hızlı bir gelişme gösteriyor ise kendinden daha büyüklerle, ya da yavaş gelişme gösteriyorsa daha küçüklerle program yapabilir, bu açıdan eğiticilerin çocuğun gelişimi iyi izlenmesi ve gereken düzenlemeyi yapmalı.

Performans hedefi olanlar teknik üzerine yoğunlaşmalı

Olimpiyatlara katılan sporcuların yaşlarının küçüldüğü ve bu duruma gelebilmek için de çocukların çok erken yaşlarda spora başladıkları biliniyor. Performans sporcusu olmayı hedefleyen aileler için belirli sporlara katılma başlama yaşı verildi ise de daha önce söylendiği gibi herkes her yaşta spora başlayabiliyor. Performans hedefi ile spora başlayan çocuklara da, erken yaşta spora özel antrenmanlar yapmak yerine daha temel ve teknik üzerine yoğunlaşılmalı. Öte yandan çocukların takvim yaşları ile fizyolojik yaşları uyumsuz olabiliyor, dolayısı ile spor tercihlerinde aşağıda her ne kadar takvim yaşına göre bir değerlendirme yapılsa da fizyolojik yaşta mutlaka göz önüne alınmalı.

Her yaşa uygun spor!

2–3 Yaş

Koşma, yakalama, zıplama temel hareketleri yapabiliyorlar. Dolayısı ile spor tercihleri bunları içeren bahçede koşma, yürüme, dans etme, suda gözetim altında oynama, ciddi deneyimli kişiler eşliğinde jimnastik seçilebiliyor.

4–6 Yaş

Dans etme, yüzme, jimnastik, ip atlama, elim sende, sek sek, üç tekerlekli bisiklete binme seçilebiliyor. Altı yaşından sonra çocuklarda güvenli ve kontrollü hareket yapma yeteneği gelişiyor.

7–10 Yaş

Jimnastik, yüzme, futbol, basketbol, voleybol, hentbol, bisiklet, tenis yüzme gibi sporlarla ilgili temel eğitimin yanı sıra daha ileri egzersizlere ve bunların birleşimini içeren sporlara başlayabiliyorlar.

10 Yaş sonrası

Daha önceki yaşlarda başladıkları sporları daha organize olarak yapmaya devam ederken, atletizm, güreş ve küreğe başlayabiliyorlar. Birkaç yıl sonra ise daha çok kuvvet gerektiren sporlara boks, tekvando, karateye başlamak uygun.

Çocuğunuzun kronik bir hastalığı varsa kontrol şart

Eğer çocuğunuzun bilindik kronik hastalığı, spora katılım öncesi bir sağlık sorunu, ailede 50 yaşından önce kardiyak problemlerden ya da bilinmeyen bir nedenden hayatını kaybetmiş kimse yoksa ve sürekli bir hekim kontrolünden (en son muayenesinden bu yana en fazla 6 ay) geçiyorsa, spora başlamadan önce yeniden sağlık muayenesinden geçmesine gerek yok. Eğer çocuğunuzun akut veya kronik bir hastalığı var ise spora başlamadan önce mutlaka ilgili hekim tarafından gözden geçirilmeli. Bu muayenede de iyi bir hikaye alma ve düzgün bir muayene çoğunlukla yeterlidir. Gerektiği durumlarda bir takım kan tetkikleri ve kalp testleri gerekebilir. Yapılacak muayenede rutin bir şekilde kan tahlili, EKG, akciğer filmi, ekokardiyografi istemek yerine hekimin saptadığı muayene bulgularına göre tetkik yaptırmak daha doğrudur.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler