HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diş eti hastalığı nedir

Ağız sağlığı, dişler ve dişleri saran dişeti ve kemik dokusunun bütün olarak sağlıklı olmasını ifade eder.

Dişinde hiç çürük olmayan bir kişi diş eti iltihabı nedeniyle erken yaşta tüm dişlerini kayıp edebilir ve takıp çıkarılan diş protezi veya birçok implantla beraber proteze ihtiyaç duyabilir.

Yaygın olarak 'Piyore' diye bilinen diş eti hastalığını (periodontitis) ve tüm diğer organlara etkilerini bilmek ve bundan korunmak sağlığımız için kendimize sigorta yapmaktır.

Diş eti hastalığı toplumun büyük bir bölümünü etkilemekte(%80) tedavi edilmediği takdirde dişin çekimi ile sonuçlanmaktadır. Ayrıca dişeti hastalığı nedeniyle sadece diş kaybı değil, kemik dokusu da eridiği için protez veya implant için tedaviyi zorlaştırıcı durumlar oluşturmaktadır.

Diş eti hastalığı iltihap hastalığıdır. Çoğu zaman yavaş ve ağrı yapmadan ilerler. En büyük belirtisi önce fırçalarken, sonra durup dururken bile diş etlerinin kanamasıdır. Sigara içenlerde bu belirti de görülmez ve malesef diş etleri iltihabı ilerler. Çünkü sigaranın pek çok zararından biri de diş eti kan damarlarının dolaşımını bozmasıdır. Düzenli olarak hekime gitmeyen kişiler herhangi bir diş ağrısı sebebiyle geldiklerinde diş etlerinin durumunu öğrenip çoğunlukla da çok şaşırırlar. Oysa ki o ana kadar mutlaka kanama, ağız kokusu , kötü tat vardır ama önemsenmemiştir. Bu iltihap sadece ağız içinde sınırlı değildir kan damarları ile başta kalp olmak üzere beyin,böbrek gibi bütün hayati organlara da gitmek de ve ciddi hastalıklar için zemin oluşturmaktadır. Kalp krizinde diş eti hastalığı mikrobunun rolü net olarak belirlenmiştir.Bu kadar ciddi sonuçları olan hastalık nasıl oluşur:

Dişler üzerine biriken yemek artıkları ağız içinde bulunan 'FLORA' dediğimiz mikroorganizmalarla birleşerek, diş yüzeyine yapışırlar ve ince bir tabaka oluştururlar. Bu tabaka diş fırçası ve diş ipi kullanıldığında temizlenen bir tabakadır. Ama düzenli fırçalama yapılmaz ise diş taşı denilen sert ve artık fırçanın temizlemediği bir yapı oluşur. Diş taşı ile birlikte diş eti kızarıklığı, kanama ,koku yani diş eti iltihabı da başlar.Bu durum devam ederse diş taşları diş etinin dişi sardığı bölgeden(CEP DİYORUZ) kök yüzeyine doğru birikmeye başlar. İltihap ilerler ve çene kemiği erimeye başlar. Bu belli bir zaman böyle sinsi bir şekilde gider , dişler uzamaya, yer değiştirmeye başlar ve sallanarak düşer ya da çekilmek zorunda kalınır. Bu süreçte kişide bedensel olarak da mutlaka sürekli yorgunluk, direnç düşüklüğü gibi bulgular oluşur. Diş hekimine gitmek herkesin korkulu rüyası olduğu için de tablo çoğunlukla ilerlemiş olur.Diş hekiminden ve tedaviden böyle çekinirken diş fırçalamayı ihmal etmek ya da yarım yamalak yapmak büyük tezat oluşturmaktadır.Doğru fırçalamak ne demek bunu tekrar ve tekrar belirtirsek:

Doğru fırçalamak zaman ayırmakla başlar. Banyoya saniyesi olan bir saat koyarak dakika tutmalıyız. Çünkü size 5 dakika gibi gelen fırçalama süreniz büyük olasılıkla 20 saniyedir. En az 1 dakika dişlerinizin hem iç hem de dış yüzenini(yanakve dile bakan) fırçalamalısınız. Fırça hiç bir şekilde her ara yüzeye ulaşmadığı için sonrasında diş ipi ile tüm ara yüzeyleri temizlemek gerekmektedir. Bu işlem en fazla 2 dakikadır. Bu sağlığımız için, kendimiz için bir yatırımdır. İyi diş bakımı olan bir kişide diş tedavisi olarak koruyucu basit işlemler uygulanır ve bunun içinde çok fazla bir harcama gerekmez.Aslında diş bakımınız size her yönden iyi gelecektir.

Eğer dişetlerinizde kanama,şişme,çekilme gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden dişeti hastalıkları uzmanına başvurun ve sağlığınızı koruyun.

Soru ve görüşleriniz için: drsibelorsal@mynet.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler