ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Avrupa Birliği'nin (AB) Aralık 2004 Zirvesi'nde 'vicdanları rahatsız edici' bir karar alması halinde sonucun sadece Türkiye için değil AB için de çok büyük olacağını vurguladı.
Gül, "Böyle birşey sözkonusu olursa AB bütün inandırıcılığını kaybeder. AB, dünyada önemli bir rol oynayan bir birlik olmanın tamamen dışında kalır ve sözlerini yeri geldiğinde çiğneyen, yeri geldiğinde mutabakatlarını tanımayan bir birlik haline döner" uyarısında bulundu.
AK Parti'nin 'Türkiye Bülteni' adlı dergisine konuşan Bakan Gül, Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin hem birlik hem de Türkiye açısından önemli olduğuna işaret ederek, kültür, din, ekonomi ve nüfus olarak büyük bir ülkenin AB ile birleşeceğini kaydetti. Türkiye'nin Kopenhag Siyasi Kriterleri'nin gereğini yerine getirdiğini vurgulayan Gül, demokratikleşme sürecinin ise hala devam ettiğini belirtti. AB Komisyonu'nun bu gelişmeleri objektif ve dürüst bir şekilde tespit edeceğine inandığını dile getiren Gül, diğer üye ülkelere nasıl davranıldıysa Aralık 2004 Zirvesi'nde Türkiye'ye de aynı şekilde davranılmasını istedi. Türkiye'nin girmek istediği kapının üzerinde yazılan şartları yerine getirdiğini ve kapının açılmasını beklediklerini ifade eden Gül, "Burada eğer vicdanları rahatsız edecek, objektif olmayan, dürüst olmayan bir karar alınırsa, ki buna hiç ihtimal vermiyorum, o zaman muhakkakki bunun neticeleri sadece Türkiye için değil AB için de çok büyük olur. Böyle birşey sözkonusu olursa AB bütün inandırıcılığını kaybeder. AB, dünyada önemli bir rol oynayan bir birlik olmanın tamamen dışında kalır ve sözlerini yeri geldiğinde çiğneyen, yeri geldiğinde mutabakatlarını tanımayan bir birlik haline döner. Türkiye fırsatının subjektif bir şekilde kaçırılacağına hiç ihtimal vermiyorum. Yoksa Türk halkı nezdinde de AB'nin güveni ve prestiji tamamen biter. O açıdan ben böyle bir olumsuz gelişmeyi muhtemel görmüyorum" uyarısında bulundu. Gül, Türkiye'nin birliğe üye olması halinde dengelerin değişeceği yönündeki endişelerin de yersiz olduğunu vurguladı. Türkiye'nin AB'ye üye olması halinde pastanın büyüyeceğini anlatan Gül, Türkiye'nin genç nüfusuyla birliğe stratejik derinlik getireceğini kaydetti. KKTC'ye uygulanan ekonomik ve seyahat ambargolarının bir an önce kaldırılması gerektiğini de dile getiren Bakan Gül, AB'nin bu konuda kapsamlı bir çalışma hazırladığını ve kısa bir süre içinde bu sorunun da çözüleceğini bildirdi.
Ortadoğu sorununa ilişkin görüşlerini de aktaran Gül, sorunun çözümünün tüm dünyayı rahatlatacağını ifade etti. BM, AB, ABD ve Rusya'nın hazırladığı projenin Türkiye tarafından da desteklendiğini hatırlatan Gül, "Umarım bu çerçeve içinde kalıcı çözüme gidici, barışa gidici adımlar atılır" ifadesini kullandı.