HABER

Doğu Karadeniz'de deprem uyarısı

Son derece hareketli bir nüfus barındıran Doğu Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen iç ve dış göçler sonucu oluşan şehirleşme dokusunun sağlıksız bir yapı kazanmaya başladığı açıklandı. Söz konusu bu yapının Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan bölgenin, meydana gelebilecek ilk depremde büyük zarar görebileceğine dikkat çekildi.

Doğu Karadeniz'de deprem uyarısı

İstanbul Mesudiyeliler Derneği öncülüğünde, Dernek Başkan Yardımcısı Mimar Süleyman Uluocak'ın hazırladığı "Doğu Karadeniz Bölgesi'ne Özgü Konut Sorunları ve Depremsellik" konulu raporda, bölgenin şehirleşme ve deprem durumları ele alındı. Bölgenin son derece hareketli ve geçici bir nüfus barındırdığı belirtilen raporda, bölgedeki büyük kentlerin sahil kasaba ve köylerinden ve bölgenin hinterlandından göç aldığına dikkat çekildi. Bu hareketli göç ve beraberinde getirdiği hareketli nüfusun barınması için toplu konut hareketlerinin hızlandığı ve şehirleşme oranının büyüdüğü belirtildi. Rize'de nüfusun yüzde 75'inin, Trabzon'da yüzde 70'inin, Giresun'da yüzde 71'inin, Ordu'da yüzde 50'sinin, Samsun'da yüzde 61'inin apartmanlarda oturduğu belirtilen raporda, gecekondulaşma hareketinin en çok yüzde 27 ile Ordu ili hinterlandında gözlendiği kaydedildi.

Meydana gelen hızlı nüfus hareketinin barındırılması için toplu konut yapımına hız verildiği, bunun sonucunda sağlıksız ve denetimsiz bir mimari doku ortaya çıktığı kaydedilen raporda, yapıların "rüküş" olmaktan öteye gidemediği, gelişi güzel, sabit topolojik ilişkilerle adeta kendiliğinden oluştuğu ifade edildi.

FAY, HER YIL 24 MİLİMETRE İLERLİYOR Söz konusu bu yapılaşmanın meydana gelebilecek depremde tehlike arzedeceği belirtilen raporda, Kuzey Anadolu Fay (KAF) Hattı'nın hareketliliğine dikkat çekiliyor. Raporda, Bingöl'ün Karlıova İlçesi'nin kuzeyinden başlayan, Bolu şehir merkezi civarında çatallaştıktan sonra önce iki, Geyve'nin batısında da üç ana kol boyunca Ege Denizi'nin kuzeyine kadar uzanan 1200 km'lik Kuzey Anadolu Fay Hattı için şu belirlemelerde bulunuldu:
"Kuzey Anadolu Fayı'nın bu hareketine 10 milyon yıl önce başladığı düşünülüyor. Anadolu levhası, KAF boyunca, 10 milyon yıldan bu yana dek Karadeniz dağlarına göre 70-80 kilometre batıya hareket etti. Dünya üzerindeki belirli noktaların yer değiştirmesini izlemeye yarayan sistem ölçülerine göre KAF, her yıl 24 milimetre yer değiştirmektedir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler