HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Domuztepe Höyüğü'nde kazı çalışmaları

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş'ın Pazarcık İlçesi'ndeki Domuztepe Höyüğü'nde ikinci etap kazı çalışmaları başladı. Domuztepe Höyüğü'ndeki kazı çalışmaları 6 bin 500 yıllık tarihe ışık tutuyor.

California Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elizabeth Canter ile Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Stuant Campbell başkanlığındaki 39 kişilik ekip tarafından yürütülen çalışmaların ikinci 5 yıllık etabı 22 Temmuz'da başladı. Kazı çalışmalarına ilk 1995 yılında başlanan Domuztepe Höyüğü, Anadolu ve Mezopotamya'nın Halaf Kültürü'nü taşıyan en büyük höyüğü olarak kabul ediliyor.

California Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elizbeth Canter, Anadolu'dan İran'a kadar birçok yerde Halaf Kültürü'ne rastlandığını ancak, ilk defa 20 dönüm alan üzerine kurulmuş, böylesine büyük bir yerleşim merkezi ortaya çıkarıldığını söyledi.
1995-2000 yılları arasında yapılan kazılarda 6 bin 500 yıl öncesine ait yuvarlak şekilli mimari kalıntılar, boyalı çanak ve çömlekler, mühürler ve bazı taş aletlerin gün ışığına çıkarıldığını vurgulayan Canter, bu eserlerin kitap haline getirildiğini ve şu anda baskısının devam ettiğini belirterek, "Anadolu'dan başlayarak İran'a kadar uzanan Halaf Kültürü'nde, ortaya çıkarılan en büyük höyük 1 dönümdü. Kahramanmaraş'taki durum farklı. Buradaki höyük, yaklaşık 20 dönüm alan üzerine kurulu. Burada 2 bin dolayında insan yaşamış. Buradaki kazı, 50 yıl sürebilir" dedi.

Kalkolitik Dönem'in geleneksel yapı şeklinin oval oduğuna dikkat çeken Canter, Domuztepe Höyüğü'nde bu yıl kare ve dikdörtgen mimari yapıların ortaya çıkarıldığını kaydetti.

Arkeolog Ahmet Beyazlar ise, Kelibişler Köyü yakınlarında bulunan Domuztepe Höyüğü'nde, Kalkolitik Döneme ait Halaf Kültürü'ne ilişkin önemli bilgi ve bulgulara ulaşmayı amaçladıklarını ifade etti. Kazı sırasında elde edilen bilgi ve bulguların, Kelibişler Köyü'ndeki kazı evinde değerlendirildiğini kaydeden Beyazlar, şunları söyledi:

"Kazılarda elde edilen eserler, çizimleri yapılıp temizlendikten sonra tasnif ediliyor. Höyükte ortaya çıkan mimari kalıntıların niteliği belirlenmeye, bulunan eserler tanımlanmaya çalışılıyor. Çalışma kapsamında kazıların yanı sıra Halaf Kültürü'nün yöredeki yayılımının öğrenilmesi amacıyla bir de jeofizik çalışma gerçekleştirilecek. Kazının bu yılki bölümünde kalkolitik çizgiler taşıyan 5-6 mühür bulundu. Bunlar, özel mülkiyetin gelişmeye başladığını belirtiyor. Önceki yıllarda 32 iskeletin bulunduğu toplu mezar ortaya çıkarılmıştı. Bunlar bir toplu katliamı mı, yoksa törensel bir sonuç mu olduğu araştırılıyor."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler