KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Ebola virüsü nasıl bulaşır?

    Ölümcül hastalık Ebola virüsü nasıl bulaşır, belirtileri neler? İşte yanıtları...

    Ebola virüsü nasıl bulaşır?

    Son günlerde gündemi sarsan

    Ebola virüsü tüm dünyanın korkulu rüyası haline geldi.

    Peki nedir Ebola virüsü, nasıl bulaşır? Belirtileri nelerdir ve Ebola virüsünün tedavisi nasıl olur? İnsanlarda ve hayvanlarda kanamalı ateş hastalığı olarak bilinen bu virüs ilk olarak ne zaman ortaya çıktı?

    Medicana Bahçelievler Hastanesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı **Dr. Önder Yiğit

    **, Ebola virüsünün insanlarda ve özellikle maymunsu hayvanlarda kanamalı ateşle giden, ağır ve ölümcül hastalık tablosuna yol açan bir virüs olduğunu açıkladı. Şimdiye kadar bu virüsün tanımlanmış beş ayrı tipi olduğunu söyleyen Dr. Yiğit, ebola virüsünün ilk defa 1976'da Sudan ve Kongodaki salgınlarda tespit edildiğini ve adını Kongodaki bir nehirden aldığını açıkladı.

    Virüsün doğal kaynağının Afrika'daki meyve yarasaları olduğunu söyleyen Dr. Yiğit, "Bu yarasaların coğrafi dağılımı ile vakaların ve virüslerin dağılımı örtüşür. Bugüne kadar birkaç laboratuvar bulaşma vakası dışında, Afrika dışından herhangi bir vaka ve ölüm bildirilmemiştir. Hastalık özellikle Batı Afrika'da yaygındır. Ebolada 2013'ün sonlarından bu yana 1500'e yakın vaka bildirilmiş ve bunlardan 982 kişi can vermiştir" şeklinde konuştu.

    Ebola nasıl bulaşır?

    Virüsün enfekte olmuş hayvan ve insanlar aracılığı ile direkt ve indirekt yoldan ağız, solunum yolu, bütünlüğü bozulmuş deri ve mukoza teması ile bulaşacağını belirten Dr. Yiğit, su, çevresel eşya ve materyallerle de indirekt bulaşma olabileceğini belirtti. Yiğit, özellikle Afrika'ya seyahat eden kişilerin yeme ve içmelerine dikkat etmeleri gerektiğini ve özellikle insanlarla temas halinde olmamaya özen göstermeleri ve benzer şekilde Afrika'dan ülkemize gelen turistlerle de bu şekilde önlemini almamız gerektiği konusunda uyardı.

    Ebola belirtilerine dikkat!

    Hastalığın kuluçka dönemi 2-21 gün genellikle de 8-10 gündür. Bu sürenin sonunda hastaların büyük çoğunluğunda yüksek ateş, baş, kas, mide ve boğaz ağrıları, kanlı ishal, deri döküntüleri, gözde kaşınma ve kızarma gibi semptomlar ortaya çıkar. Birkaç hafta içerisinde şiddetlenen bu belirtiler sonrasında göğüs ağrısı, körlük, yaygın kanama ile kendini gösteren septik tablo sonrasında multi organ yetmezliği, septik şok ve ölüm gerçekleşir. Lökositlerin ölümü ve pıhtılaşma bozukluğu ile giden bağışıklık sisteminin çökmesi söz konusudur. Belirtiler herkeste aynı olmayabilir. Bazı hastalarda daha hafif seyreden belirtiler sonrasında iyileşme olabilir.

    Erken tanıda iyileşme oranı yüksek

    Ebola virüsünün tedavisine de değinen Dr. Yiğit, "Hastalığın bilinen bir tedavisi ve aşısı olmamakla birlikte erken tanı konulan vakalarda şifa olasılığı yüksektir. Aşı geliştirme çalışmaları umut vericidir ve 2015'de aşının bulunabileceği ileri sürülmektedir. Ebola virüsü erken dönemde teşhis edilen hasta, yoğun bakıma alınıyor, belirtilere göre tedavi uygulanıyor. Bağışıklık sistemini çökerttiği için bağışıklığı güçlendiren ve kanamaları önleyen tedaviler uygulanıyor" dedi.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler