Her bir bireyin kara yollarında araba kullanabilmesi için sürücü belgesine sahip olması gerekmektedir. Belge olmadan trafiğe çıkılması yanlıştır. Sürücü belgesinin alınabilmesi için bazı temel koşulların yerine getirilmesi önemlidir. B, C, D, M, A2, G, F gibi birçok farklı araç kategorisi vardır. Bu araç kategorilerine göre sürücü belgesi alınmaktadır. Ehliyet alma ile ilgili tüm detayları bilgiler açık ve net bir biçimde Kara Yolları Trafik Yasası’nda yer alır.
İnsanların trafiğe çıkması ve araç kullanılabilmesi için öncelikli olarak ehliyet adıyla bilinen sürücü kimliğine sahip olmaları gerekir. Bu belgenin alınabilmesi için bazı evraklara ihtiyaçlara duyulur. Ehliyet almak için gerekenler arasında ilk sırada nüfus cüzdanı gelmektedir. Ardından öğrenim belgesi, biyometrik çekilmiş bir fotoğraf, kan grubunun ne olduğunu gösteren bir evrak, sürücü sertifikası ile birlikte ehliyeti almak için yatırılan harç bedeli belgesidir. Sürücü belgesinin alınabilmesi için bazı şartların uygun olması gerekir. Bu şartlar alınacak ehliyet çeşidine göre farklılık göstermektedir. Genel olarak ehliyet alma şartları ise şu şekildedir:
Ehliyet almak için ilk olarak talep edilen belgelerin tamamlanması gerekir. Sürücü adayı olarak girilen sınavlardan başarılı bir şekilde ayrılan kişiler ehliyet almaya hak kazanmaktadır. Bu bağlamda kaç ayda ehliyet alınır konusu karşımıza çıkmaktadır. Sürücü belgesi alma süresi bir buçuk ay ya da iki ay sürebilmektedir. Adaylar sınavlardan birinde başarısız olduğu takdirde yeniden sınava girme hakları bulunur. Her başarısızlık, sürücü belgesi alma süresini istemeden de olsa uzatır. Sürücü belgesini almak için gerekli şartları yerine getiren, yaşı tutan, diploması olan, sağlık raporunu alan ve sınavları geçen herkes ehliyet alabilir.