Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Burada açık ve net bir şekilde tekrar ifade etmek isterim. Türkiye, Kırım'ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Erdoğan ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun baş başa görüşmesi ve Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Oturumu gerçekleşti.
Daha sonra AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancıile Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Anadolu Ajansı ve Ukrayna Haber Ajansı (UKRINFORM) arasında işbirliği anlaşması imzaladı. Öte yandan Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi arasında mutabakat muhtırası, Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Beşinci toplantısı sonuçlarına ilişkin ortak açıklama da imzalandı.
Erdoğan, Poroşenkoile düzenlediği ortak basın toplantısında, ikili ve heyetlerarası Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Beşinci toplantısını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kritik bir dönemde gerçekleşen bu toplantının her iki ülke hakkında hayırlara vesile olmasını dileyen Erdoğan, gerek Ukrayna gerekse Türkiye ile ilgili son dönemdeki karşılıklı üst düzey görüşmelerin çok müstesna bir şekilde geliştiğini ifade etti.
Erdoğan, ikili ve heyetlerarası görüşmelerle siyasi, askeri, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda çok verimli olduğunu vurguladı.
Görüşmeleri kapsamlı bir şekilde ele alma fırsatı bulduklarına işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:
"Başta Karadeniz havzasının güvenliği olmak üzere ülkelerimizi ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları mütala ettik. Değerli dostumla gerçekten bütün bu konularda eşgüdüm ve özellikle de istişarede mutabık kaldık. Görüşmelerimizde Sayın Cumhurbaşkanına, Türkiye'nin Ukrayna'nın egemenliğine, Kırım dahil toprak bütünlüğüne ve siyasi noktada birliğine destek vermeyi sürdüreceğini altını çizerek ifade ettik. Burada açık ve net bir şekilde tekrar ifade etmek isterim. Türkiye, Kırım'ın gayrimeşru ilhakını tanımamıştır ve bundan sonra da tanımayacaktır. Rusya, Kırım'da uluslararası hukuku ayaklar altına aldı."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Poroşenko liderliğinde yürütülen Ukrayna'daki kapsalı reform ve ekonomik yenilenme sürecini önemsediklerini bildirerek, bu çerçevede geçen yıl sözünü verdikleri 50 milyon dolarlık tavizli kredi anlaşmasının geçen ay Kiev'de imzalandığını anımsattı.
Yine sözünü verdikleri 10 milyon dolarlık insani yardım çalışmalarını da nihayete erdireceklerini dile getiren Erdoğan, muhtelif ayni yardım projelerinin devam ettiğini, Ukrayna'ya desteğin her alanda süreceğini belirtti.
Erdoğan, "Siyasi istikrarını tahkim etmiş olan güçlü bir Ukrayna, aynı zamanda bölgesel barış ve düzenin de garantisidir. Bu noktada tüm ülkelerin Ukrayna'ya destek olması, mevcut katkılarını daha da artırması gerekir" ifadesini kullandı.
Toplantıda Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ile diğer ilgililer de hazır bulundu.
"AYM BİREYSEL BAŞVURULARDA YARGI YOLUNUN TÜKETİLMESİNİ BEKLEMEK DURUMUNDADIR"
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki gerekçeli kararını değerlendirmesi istenen Erdoğan, "Gerekçeli kararı misafirlerim nedeniyle okuyamadım. 33 sayfalık bir gerekçeli karar açıklamış olduklarını duydum. Herhalde gerekçeyi izahta zorlandılar.
Ben Anayasa'nın 104. Maddesinin bana yüklemiş olduğu sorumluluğun gereğini yerine getirmekteyim. Anayasayı gözetmek benim de şüphesiz aslı görevlerimden birisidir. Bu çerçevede görüşlerimi açıkladım.
Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurularda yargı yolunun tüketilmesini beklemek durumundadır. Yerindelik denetimi yapamaz, yapmamalıdır. Anayasa Mahkemesi, bu olayda kendini birincil mahkemenin yerine koymuştur. Yargıtay gibi de bu noktada inceleme yapması doğru değildir" dedi.
AA