HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Filistin'de, Arafat sonrası tartışılıyor

ABD Başkanı George W. Bush'un, Filistin halkının yeni bir yönetim ve lider seçmesi gerektiğini söylemesi üzirine gözler Arafat'ın ardından Filistin lideri olabilecek isimlere çevrildi. Arafat'ın yerine geçebilecek isimler, büyük ihtimalle Arafat'ın yakın çalışma arkadaşları arasından çıkacak.

Filistin'de, Arafat sonrası tartışılıyor

Bilindiği gibi, ABD Başkanı Bush'un açıklaması, Filistin lideri Arafat'ın gözden çıkarıldığının resmen ifade edilmesi olarak nitelendirildi. Filistin lideri Arafat, Bush'un konuşmasını "barışa ciddi bir katkı" olarak yorumlamakla yetindi. Filistinli yetkililerden ise Bush'un açıklamasına, "Washington'ın Filistin lideri belirleyemeyeceği" yolunda sert tepkiler geldi. Fakat yoğun uluslararası baskı altındaki Filistin Yönetimi, 2003 yılının başında genel seçimleri düzenlemeyi planlıyor. Gözler ise, Filistin lideri Arafat'ın ardından Filistin Yönetimi'nin başına gelmeye ve belki de Filistin Devleti'nin ilk devlet başkanı olmaya aday isimlerin üzerinde.

Arafat'ın yerine geçmesi muhtemel isimler şunlar:

MUHAMMED DAHLAN
1961 doğumlu Muhammed Dahlan, geçtiğimiz haftalara kadar Gazze Şeridi'ndeki güvenlik güçlerinin sorumlusuydu. Dahlan, bu görevden, Arafat'ın güvenlik danışmanı görevini kabul etmek için ayrıldı.

İsraillilerle yapılan güvenlik görüşmelerinde Filistin tarafını temsil eden Muhammed Dahlan, İsrail ve ABD tarafından "güvenilir bir muhatap" olarak nitelendiriliyor ve Filistin Yönetimi içinde yeni kuşağın en önde gelen isimlerinden biri olarak görülüyor. Dahlan'ın ABD tarafından Arafat'a güçlü bir alternatif olarak düşünüldüğü yolunda haberler, geçtiğimiz haftalarda İsrail'in Haaretz gazetesi tarafından duyurulmuştu.

Birinci intifada sırasında öğrenci lideri olan Dahlan, Tunus'a sürgün edilmişti. Tunus'tan da liderlik yeteneğini kullanmayı başaran ve protestoları yöneten Dahlan, bu dönemde Arafat'ın güvenini kazanmıştı.

MERVAN BARGUTİ
Filistin lideri Arafat'ın El Fetih örgütünün Batı Şeria sorumlusu Mervan Barguti'nin popülaritesi, İsrail tarafından tutuklanmasının ardından büyük artış gösterdi. 1959 doğumlu Barguti, İsrailli sivillere yönelik şiddet eylemleriyle ilişkisi olmadığını her fırsatta vurguluyor ve ikinci intifada sırasında sadece siyasi bir rol üstlendiğinin altını çiziyor. Mervan Barguti, İsrail'de cezaevinde yattığı dönemde İbranice de öğrenmiş.

CİBRİL RACUB
1953'te doğan Cibril Racub, birinci intifadadaki sokak çatışmaları sırasında ün kazandı. İsrail'de uzun süre hapiste kalan Racub, daha sonra Lübnan'a sürüldü. Batı Şeria'daki güvenlik güçlerinin şefi olan Racub, Nisan ayında İsrail operasyonu sırasında İsrail askerlerinin karargahına baskın düzenlemesi öncesinde karargahı terk ettiği için sert eleştirilere uğramıştı.

Barguti gibi, İsrail cezaevlerinde bulunduğu yıllarda İbranice öğrenen Racub, İsraillilerle güvenlik görüşmelerinde Filistin tarafını temsil eden isimler arasındaydı. Racub, aynı zamanda İsrail medyasının en sık röportaj yaptığı Filistinlilerden biri olarak biliniyor.

AHMED KOREY
Ebu Ala ismiyle de bilinen Ahmed Korey, Arafat'ın olası halefleri arasında, nispeten tecrübeli isimlerden. 65 yaşındaki Korey, 1993 yılında Oslo Anlaşmaları çalışmaları sırasında Norveç'te gizli gizli İsraillilerle buluşan 3 Filistin Kurtuluş Örgütü yetkilisinden biriydi. Korey, 1996 yılından beri Fiistin Yasama Konseyi'nin sözcülüğünü yürütüyor.

Oldukça varlıklı bir aileden gelen Korey, kendisini aristokrat olarak gören Filistin halkı arasında fazla popüler değil. Korey, parlak bankacılık kariyerini 1968 yılında El Fetih örgütüne katılmak için bırakmıştı.

MAHMUD ABBAS
Ebu Mazen adıyla da tanınan 67 yaşındaki Mahmud Abbas, 1993 yılında İsrail'le barış anlaşmasına imza koyan isimdi. Anlaşmanın mimarlarından biri olan Abbas, İsrail soluyla uzun süreli sıcak ilişkileri sonucu "FKÖ güvercini" olarak ün saldı. Abbas, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün beyni olarak biliniyor ve Arap ülkelerinin yanı sıra ABD ve İsrail tarafından da saygıyla karşılanıyor. Fakat Mahmud Abbas, Filistin Yönetimi lideri olmak için yeterince karizmatik bulunmuyor. Kimi Filistinliler, Abbas'ı İsrail'e karşı "fazla yumuşak" buluyorlar.

Mahmud Abbas, 1948 yılında İsrail'in kurulmasıyla birlikte Suriye'ye kaçmak zorunda kalan kuşaktan.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler