HABER

Fransa'nın "24 Nisan" kararına tepki

Erzurum'da, bir asır önce Ermenilerce katledilen 3 bin şehidin yattığı Yanıkdere Şehitliği'nde toplanan yüzlerce kişi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 24 Nisan'ı sözde Ermeni soykırımını anma günü ilan eden kararnameyi onaylamasına tepki gösterdi - Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: - "Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine ve soykırım iddialarına siyasi gözlükle bakmayıp kendi tarihini araştırma zahmetine katlansa çok büyük hata yaptığını anlayacaktır" - Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu: - "1. Dünya Savaşı ile ilgi ve alakası olmayan 3 bin Müslüman ahali, kandırılarak getirildikleri bu yerde alçakça katledilmiştir. Erzurum merkezde 12 Mart 1918'de 9 bin 553 şehidimiz var, tamamen sivil ahali"

Erzurum'da toplanan yüzlerce kişi, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 24 Nisan'ı sözde Ermeni soykırımını anma günü ilan etmesine tepki amacıyla Ermenilerce katledilen 3 bin şehidin mezarının bulunduğu Yanıkdere Şehitliği'ne karanfil bırakıldı.

Atatürk Üniversitesince "Yanıkdere Şehitliği'nde buluşuyoruz, Fransa'nın 24 Nisan kararına tepki" adıyla düzenlenen organizasyon kapsamında yüzlerce öğrenci, akademisyen ve vatandaş, Şehitler Mahallesi'nde yer alan ve bir asır önce Ermenilerce katledilen Müslüman Türklerin naaşlarının yer aldığı Yanıkdere Şehitliği'nde buluştu.

Ellerinde Türk bayrakları olan katılımcılar, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından şehitliğe karanfil bıraktı.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, burada okuduğu bildiri ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 24 Nisan'ı sözde Ermeni soykırımını anma günü ilan eden kararnameyi onaylamasına tepki gösterdi.

Belgelere dayanmayan tarihi olaylar hakkında hiçbir açıklamanın yapılamayacağını belirten Çomaklı, "Hiçbir parlamento kanunla, komisyon kararıyla tarih yazamaz, yasa çıkaramaz. Bu yüzden de tarihi hadiseleri yazmak siyasilerin değil, tarihçilerin sorunu olmalıdır." dedi.

Çomaklı, Fransa'nın "Fransa Devleti 1915 Ermeni soykırımını alenen tanır" şeklindeki kanun teklifini kabul etmesinin anlaşılır olmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Üstelik Fransa'nın 'bunu reddetmenin suç sayılacağını' yasalaştırması ise akla zarar durumdur. Sayın Macron'un, Ermeni propagandasıyla soykırım iddiasını tarihi bir zemine dayandırması mümkün değildir. Bu önce yangını alevlendirip sonrada 'itfaiyecilik' oynamak suretiyle yapılan siyasi ayak oyunlarından başka şey değildir. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine ve soykırım iddialarına siyasi gözlükle bakmayıp kendi tarihini araştırma zahmetine katlansa çok büyük hata yaptığını anlayacaktır."

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu da Erzurum'un şehitler yatağı olduğunu kaydederek "1. Dünya Savaşı ile ilgi ve alakası olmayan 3 bin Müslüman ahali, kandırılarak getirildikleri bu yerde alçakça katledilmiştir. Erzurum merkezde 12 Mart 1918'de 9 bin 553 şehidimiz var, tamamen sivil ahali." diye konuştu.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile süren organizasyon kapsamında söz konusu alanda açılan ve Ermeni mezaliminin anlatıldığı sergi gezildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler