HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Genelkurmay'dan vekile tepki

Genelkurmay Başkanlığı'nca, AK Parti Adıyaman milletvekili Hüsrev Kutlu'nun, TBMM'deki Mareşal üniformalı Atatürk portresiyle ilgili gazetelerde yer alan demeci üzerine bir açıklama yapılarak, "Bu şekilde sorumsuzca sarf edilmiş sözlerin, İstanbul Fatih Camii'nde görülen ve milletçe hepimizi üzen çağdışı manzaralara zemin hazırladığı çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin görüşü Genelkurmay Başkanlığı'nın bilgisi dahilinde kamuoyuna yansıtılmıştır" denildi.

Genelkurmay'dan vekile tepki

Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan yazılı açıklamada, isim verilmeyerek, "30 Aralık 2003 tarihli bazı basın yayın organlarında, bir milletvekilinin, Atatürk'ün TBMM'deki Mareşal rütbeli resminden, Meclis'in dış güvenliğini sağlayan Meclis Muhafız Taburu personelinin yemek duası ile 'sağ ol' seslerinden ve taburun Meclis'teki varlığından rahatsız olduğuna, Meclis'in sivilleşmesinin askerlerin öncü olmasının lüzumunu ifade ederek, Genelkurmay Başkanı'na atıfta bulunduğuna dair bir haber yer aldığı" belirtildi. Aynı milletvekilinin daha önce de dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin olarak, yargıya ve güvenlik güçlerine güven duymadığını da gündeme getirdiğinin bilindiği ifade edilen açıklamada, "Bu şekilde sorumsuzca sarf edilmiş sözlerin, İstanbul Fatih Camii'nde görülen ve milletçe hepimizi üzen çağdışı manzaralara zemin hazırladığı çarpıcı bir şekilde ortaya çıkmıştır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin görüşü Genelkurmay Başkanlığı'nın bilgisi dahilinde kamuoyuna yansıtılmıştır" denildi.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na bağlı olan TBMM Muhafız Taburu'nun, Atatürk'ün direktifleri ile başlangıçta Meclis Muhafız Takımı olarak kurulduğu ifade edilen açıklamada, Taburun, Kurtuluş Savaşında sayısız kahramanlıklar göstermiş, Cumhuriyet tarihi boyunca saygın görevler yapmış, Ulus'un temsil edildiği Mecliste devlet-usul birliköteliğinin sembolü olduğu kaydedildi. Açıklamada, taburun görev ve sorumluluklarının 18195 sayılı TBMM Genel Sekreterliği Teşkilat kanunu ve İçtüzüğü tarafından belirlendiği vurgulandı. Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Birçok çağdaş ve demokratik ülkede görev yapar, birçoğunun da da bulunan Genelkurmay Başkanı, asker üniformalı krallar, prensler, parlamentolarda törenler icra eden ve dış güvenliği sağlayan askerler görmüştür. Ancak kendisi, bu konuyu Meclisin sivilleştirilmesi meselesi olarak ele alan veya üniforma ve askerden rahatsız olduğunu ifade eden bir şahsa rastlamamıştır. Ulusun ayrılmaz bir parçası ve her kesimin temsilcisi olarak milli ordu vasfını şerefle sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komutanı olarak Genelkurmay Başkanı bu tür söylem ve olaylardan derin endişe duymaktadır".

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler