HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Google 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü unutmadı

Türkiye ve dünyada tercih edilen arama motoru Google, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü unutmadı. Google, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne özel bir doodle hazırladı.

Google 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü unutmadı

Hazırladığı Doodle'lar ile dünya çapındaki önemli gün ve haftalara dikkat çeken Google 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü unutmadı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü unutmayan Google, ana sayfasında özel bir Doodle hazırladı. Astronottan öğretmene, başörtülü kadından rockçıya kadar kadınların resmedildiği Doodle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde günün anlam ve önemine işaret ediyor.

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. Dünyanın en güzel iki kelimesi içinden geçiyor; emek ve kadın. Ne kutlu, ne mutlu bir gün. Ancak dünya genelinde ve Türkiye'de 8 Mart'ta kutlanan Dünya Kadınlar Günü bu yıl da şiddet, istismar mağduru kadınların gölgesinde giriyor.

2015 yılında resmi kayıtlara göre 53 kadın ölüdürüldü. Öldürülen kadınların isimleri: Öznur Bozan, Hatice Vanlı, Serap Atak, Leyla Salman, Bircan Çatal Toptaş, Nurcan Bıyıklı, Hayriye Suna,Hatice Topçu, Hadiya Al Casım, Nurten Çelikbaş, Havva Boyacı, Çigdem Çeledir, Medine Taşkın, Nuran Dutlu, Leyla Salman, Saniye Ulukaya, Kezban H. Dudu Çapar, Pınar Güneş, Z.O Songül, A. Zübeyde, A. Kezban, H. Fareset Çakır, Azime Erdoğmuş, Öznur Ocaklı, Özlem Durmuş, Mekkiye Özdemir, Nesrin Özdemir, Duygu Özdemir, Özgecan Aslan, Meryem Yılmaz, Hanife Durmuş, Şule Tirimoğulları, Nazife Karlılar, Kübra K., Hüsne Aslan, Nuriye S., Sabiha Teskiricioğlu, Şule Cımbılaz, Türkan Alkaya, Şemsiye Budak, Şölen Doğan, Mehtap Özcan, Yeliz Özcan, Neriman Aktarmacı, Hürriyet B., Emine Küçük, Emine Ünsal, Deniz Aktaş ve Gülcan Oğuz...

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. 8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

1857'de ABD'nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan 40 bin dokuma işçisi, kendilerine daha iyi şartlar sağlanması için greve başladı. Ancak grev bir felaketle sonuçlandı. Polis işçilere saldırdı ve işçiler polisler tarafından fabrikaya kilitlendi. Bu sırada fabrikada bir yangın çıktı. Fakat fabrika önüne kurulan barikatlar yüzünden işçiler yangından kaçamadı.

129 kadın işçi hayatını kaybetti. Ölen işçilerin cenazesine 10 bini aşkın kişi katıldı. 1910 yılı Ağustos ayında Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı'nda, Almanya Sosyal Demokrat Partisinden Clara Zetkin, tekstil fabrikasında ölen kadın işçilerin anısına Dünya Kadınlar Günü kutlamasını önerdi ve öneri kabul edildi. Böylece Dünya Kadınlar Günü belirli bir günü olmaksızın her bahar kutlanmaya başlandı. 17 Aralık 1977 tarifinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını kabul etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler