HABER

Grip ile soğuk algınlığını karıştırmayın

Halk arasında çoğu zaman soğuk algınlığı ile karıştırılan gribin, ölümle sonuçlanan ciddi sorunlara yol açabilen bir hastalık olduğu bildirildi.

Grip ile soğuk algınlığını karıştırmayın

Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Umur Gürsoy, gribin, yüksek ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan enfeksiyon hastalığı olduğunu belirterek, "Grip, özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, böbrek, şeker gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı ateş, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır" dedi.

GRİP, KOLAY VE HIZLI BULAŞIR

Gribin çok kolay ve hızlı bulaşan bir hastalık olduğunu ifade eden Gürsoy, "Grip, öksürük ve hapşırıklar ile etrafa saçılan damlacıkların hava yolu ile bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar yoluyla bulaşmaktadır. Bu hastalığın tedavisi, ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının giderilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi ile düzenlenir ve yatak istirahatı önerilir. Gripten korunmanın başlıca yolu ise ellerin ve yüzün her tokalaşma ve öpüşmeden sonra sabunla yıkanmasından ve vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Bu bakımdan mevsime uygun giyinilmeli, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanmaktan kaçınılmalıdır. Hasta kişilerin kahvehane, okul gibi kalabalık yerlere çıkmaması uygundur. Hastaların ellerine değil, dirseklerine doğru hapşırmaları hastalığa karşı önemli bir bulaşma engeli oluşturur." dedi.

Çeşitli grupların risk altında olduğunu kaydeden Gürsoy, "Sağlık otoriteleri, belli gruplarda bulunan kişilerin mutlaka her yıl aşılanması gerektiğini belirtiyor. Buna göre 65 yaşından büyük kişiler, şeker, astım, kronik akciğer hastaları, kronik kalp ve damar sistemi hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, immunsupresif kullananlar, huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar ve sağlıkçıların grip aşısı olmaları tavsiye ediliyor. Bunun dışında
yumurtaya karşı alerjisi olanlar, hamileliğin ilk 3 ayı içinde olan hamile bayanların grip aşısı olmamaları gerekiyor" dedi.

(İHA)

En Çok Aranan Haberler