BURSA (İHA) - TÜBİTAK'ın 22 Temmuz'da İstanbul Park'ta düzenlediği 'Formula G' yarışında 5. olan "Timsah", kamuoyunun karşısına çıktı.
Güneş enerjisiyle çalışan araçların yarıştığı 'Formula G'de 5. olmayı başaran "Timsah" adlı araç, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğrencileri tarafından yapıldı. Aracın tanıtım toplantısında, sponsor firma yetkililerine ödül verildi. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Sedat Ülkü, aracın projesinin Eylül ayında hazırlandığını, Haziran ayına kadar üretimi tamamladıklarını söyledi.
Ülkü, "Timsah ekibi, 11 öğrenciden oluşturuldu. Bu öğrencilere, elektrik makine bölümünün tüm öğretim üyeleri danışmanlık hizmeti verdi. İzmir'in ardından İstanbul'daki yarışmada 28 Yüksek Teknoloji Enstitüsü arasında 4. olduk. Bu 28 üniversiteden 37 takım yarışmalara girdi. Birçok üniversitenin ekibi, bu yarışmaya defalarca katıldı. Üniversite olarak ilk defa katılmamıza rağmen 5. olmayı başardık. Bursa sanayii bize son derece katkıda bulundu. Önümüzdeki yıllarda 'Formula H', yani hidrojenle çalışan araç yarışları gündeme gelecek. Edindiğimiz tecrübe ve bu heyecanla önümüzdeki yıllarda daha iyi sonuçlar alacağız" dedi.
Törende "Timsah" aracı ve ekibi tanıtan bir slayt gösterisi sunuldu. Daha sonra bahçeye getirilen araç kamuoyuna gösterildi. "Timsah"ın pilotu Buğra Balaban, 2. nesil güneş aracına "Timsah" adını, Bursaspor'un simgesi olduğu için verdiklerini belirtti. Aracın saatte 75 kilometre hıza ulaşabildiğini belirten Balaban, "Denemelerde daha hızlıydık.
Yarışmada ise ortalama 60 kilometreyle yarıştık. İlk 10'a giden takımlar tecrübeli olmalarına rağmen, biz ilk 5'e girdik. Yarışmada strateji olarak, yavaş başlayıp, daha sonra hızlandık. Yarışa hızlı başlayan araçların pilleri çabuk bitip yarış dışı kaldılar. Aracımız hem güneş panelleriyle hem de aküyle çalışabiliyor. Bulut altına girdiğimizde voltaj düşüyor ve devreye akü giriyor" diye konuştu.
288 kilogram ağırlığındaki "Timsah"ın güneş enerjisini elektrik enerjisine çevirerek aküye aktardığı belirtildi. İstendiğinde sadece güneş panelleriyle, istendiğinde de aküyle çalışabilen aracın, 8 kilovatlık bir motora sahip olduğu bildirildi.
Törenin ardından sponsorlar firmalardan Coşkunöz Holding, Bosch A.Ş, Beyçelik A.Ş, Kamil Koç, TMMOB-EMO ve NOSAB yetkililerine Dekan Sedat Ülkü tarafından birer teşekkür plaketi verildi. Firma yetkilileri, "Timsah" ekibine başarıların devamını dilerken, desteklerinin devam edeceğini söyledi. Yetkililer, Uludağ Üniversitesi'nin sahip olduğu Tekno Park'ın umut verici olduğunu, Bursa'nın kendi teknolojisini oluşturması gerektiğini açıkladı.