HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güneş tutulmasında gözler tehlikede

Uzmanlar, güneş tutulması sırasında gözlerin korunması gerektiğini, önlem alınmaması halinde körlüğe kadar gidebilen kalıcı hasarlar yaşanabileceğini belirtti.

Güneş tutulmasında gözler tehlikede

Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Orhan Öztürk, güneş tutulması sırasında korumasız olarak güneşe bir dakikadan uzun süre bakmanın körlüğe kadar varabilen göz dibi yanıkları ve yaralanmalara yol açabileceğini söyledi. Güneşe 1-2 saniyelik bakma zarar vermese de uzun süre art arda bakmak toplam süreyi uzattığı için aynı zararlara yol açabileceğine dikkat çeken Dr. Öztürk, "Tarih boyunca da birçok ünlü şahsiyetin güneş tutulmasını izlerken gözlerinin hasar gördüğü bilinmektedir. Bizans Kralı Konstantin, Galileo, İsaac Newton bunlardan en ünlüleridir. 1912 yılında Avrupa'da görülen tam güneş tutulmasında 3 bin kişide göz yaralanması oluşmuş, bunların yaklaşık 300'ünde kalıcı hasar meydana gelmiştir. 1970 yılında yaşanan güneş tutulmasında ise ABB'de yaklaşık 150 kişi kısmi veya tamamen görmez hale gelmiştir. Yaşanan bu örnekler gösteriyor ki bu tür olaylarda zarar gören gözlerin tedavisi yoktur. Bu nedenle koruyucu önlemler konusunda kamuoyu bilgilendirilmelidir" dedi.

"Tutulma esnasında en tehlikeli an, tam tutulmanın hemen öncesi ve sonrası güneşin hilal gibi gözüktüğü dönemdir" diyen Dr. Öztürk, "Gelen güneş ışıkları gözümüzü kamaştırdığı için gözümüzü kısma ve kapatma gibi koruyucu reflekslerimiz çalışmaz. Güneş tutulmasını izlemek için en iyi ve güvenilir yöntem, üzeri çift taraflı alüminyumdan ince bir tabakayla kaplanmış plastik folyolardan yapılan gözlüklerdir. Bu folyolarda çizik veya delik olmaması gereklidir. İlaveten kaynakçıların kullandığı 14-15 numaralı özel kaynak gözlükleri de oldukça güvenlidir" diye konuştu.

Dr. Öztürk, tutulma esnasında güvenli olmayan ve kullanılmaması gereken araçları ise şu şekilde sıraladı:

"Üzerine siyah is sürülmüş cam parçası, güneş gözlükleri, üzerine delik açılmış karton kutular, bilgisayar disket ve CD'leri, röntgen filmleri ve renkli filmler kullanılmamalıdır. Koruyucusuz olarak kesinlikle fotoğraf makinesi, teleskop veya dürbünle güneşe bakmamak gerekir. Bu cihazların içindeki mercekler güneş ışınlarını daha da yoğunlaştırdıkları için çok tehlikelidir. Bu aletler için özel ışık süzen filtreler vardır ve bu filtreler bu cihazların objektif bölümüne yerleştirilmelidir. Göze yakın bölüme yerleştirilen filtreler gözü korumaz. Buna çok dikkat edilmelidir."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler