HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hamilelerde diş iltihabına dikkat

Uzmanlar, anne adaylarının hamilelikte diş ve diş etlerine özellikle dikkat etmesini istiyor. Hamileliğe bağlı olarak değişen hormon seviyeleri, diş eti sorunlarını doğrudan, diş çürüklerini de dolaylı olarak etkiliyor.

Hamilelerde diş iltihabına dikkat

Ağız ve Diş Hastalıkları Tabibi Mert Topçubaşı, ağız bakımına dikkat etmenin, sadece anne için değil, bebek için de son derece önemli olduğunu söyledi. Dr. Topçubaşı, yapılan çalışmalar incelendiğinde şiddetli diş eti iltihabı sorunu olan annelerin erken doğum yapma ihtimali olduğunu belirterek, "Diş eti iltihabının bazı ürünleri kan dolaşımına karışarak erken doğumu başlatabilir" dedi. Anne adaylarının hamilelikleri süresince diş çürüklerinden ve özellikle diş eti sorunlarından yakındığını anlatan Dr. Topçubaşı, "Eğer hamileyseniz ya da bir hamilelik planlıyorsanız, diş ve diş etlerinize özellikle dikkat etmeniz gerekir. Hamileliğe bağlı olarak değişen hormon seviyeleri, diş eti sorunlarını doğrudan; diş çürüklerini de dolaylı olarak etkiler. Hamilelikte diş kaybının sebebi hamilelik değil, dişlerin çürümesidir. Dişlerin üzerinde biriken yiyecek artıkları ve mikroorganizmalar (plak) dişi çürütecek asitleri oluştururlar. Mikroorganizmalar, varlıklarını sürdürmek için ihtiyaç duydukları nişastayı ise yediğimiz yiyeceklerden temin ederler" diye konuştu.

Topçubaşı, ağız bakımının bebek için de önemli olduğuna dikkat çekerek, "Yapılan çalışmalarda şiddetli diş eti iltihabı sorunu olan annelerin erken doğum yapma ihtimallerinin yüksek olduğu bildirilmiştir. Diş eti iltihabının bazı ürünleri kan dolaşımınıza karışarak erken doğumu başlatabilirler. Diş çürüklerini ve diş eti hastalıklarını önlemek için günde 2 kez, 3 dakika süre ile dişleri fluorid içeren bir diş macunu ile fırçalamak, dişlerinizin arasını diş ipi ile temizlemek ve fluoridli bir gargara ile çalkalamalı. Hamile olmak, ekstra bir diş bakımı yapmayı gerektirmez. Ama diş bakımını aksattığınızda bunun sonuçlarını hamileliğiniz süresince daha da vurgulanmış olarak yaşarsınız" diye konuştu.

DİŞLERİ KORUMADA BESLENME FAKTÖRÜ
Topçubaşı, beslenmenin hayatın her döneminde olduğu gibi hamilelikte de ön plana çıktığını kaydederek, "Hamileliğiniz süresince yedikleriniz bebeğinizin gelişimini de doğrudan etkiler. Diş gelişimi de bu süreçte etkilenebilir. A, C, D vitaminlerini, kalsiyumu, proteini ve fosforu yeterli miktarda almanız çocuğunuzun sağlıklı dişleri olmasını sağlar. Çocuğunuzun dişleri için gerekli olan kalsiyumun kaynağı sizin dişleriniz değil, beslenmenizde aldığınız kalsiyumdur. Eğer yeterli miktarda kalsiyum almazsanız, vücudunuz kemiklerinizden kalsiyum alacaktır. Süt ve süt ürünleri, beslenmenizdeki kalsiyum kaynaklarınızdır. Gerekli görüldüğü takdirde kalsiyum tabletleri de kullanabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Hamilelik süresince her türlü diş tedavisinin yapılabileceğini vurgulayan Topçubaşı, şunları söyledi:
"Eğer daha önceden düşük hikayeniz varsa veya düşük yapma ihtimaliniz varsa, hamileliğinizin ilk 3 ayında çok acil olmayan tedavileriniz yapılmayacaktır. Diş tedavisi sırasında ağrı duymamanız için anestezik maddeler ve sonrasında gerekli görülen bazı ilaçlar kullanılmaktadır. Kullanılan anestezik maddelerin size ve bebeğinize zararı yoktur. Aynı şekilde ağrı kesici veya antibiyotik kullanılması gereken hallerde diş hekiminiz kadın-doğum doktorunuz ile irtibata geçecek ve en güvenli ilaçları size reçete edecektir. Hamileliğiniz süresince çok gerekmeyen durumlarda diş filmleriniz alınmayacaktır. Ancak diş filmi çektirmeniz gerektiği hallerde koruyucu kurşun yelekler giyilerek ve çok düşük dozlarda röntgen ışını kullanan cihazlarla bu sorun giderilebilir."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler