KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Her dört kadından birinin sorunu: Myom!

    Myomlar, kadın doğum uzmanlarının poliklinikte çok sık gördüğü jinekolojik hastalıklardandır. İstatistiksel olarak her dört kadından birinde myom izlenebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Serçin Külsoy, kadınların büyük sorunlarından biri olan myom hastalığı konusunda ayrıntılı bilgiler verdi.

    Basit tanımıyla myom; rahimde yerleşen iyi huylu bir kitle. Yerleşim yeri olarak rahimin adet kanamasını üreten iç boşluğunda olabileceği gibi, o boşluğu saran kas tabakasında ya da rahimin dışında kas üzerindeki kılıfta yerleşmiş olabiliyor.

    YERLEŞİM, BÜYÜKLÜK VE SAYISINA GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR

    Ayrıca myomlar bu yerleşim yerine, büyüklüğü ve sayısına göre de farklı belirtiler verebiliyor. Söz gelimi rahimin iç boşluğunda ya da kas tabakası arasında olan bir myom, aşırı adet kanamasına, adet kanamasının uzun sürmesine, ara kanamalara yol açabilirken; rahimin dış yüzünde bulunan küçük bir myom ise hiç belirti vermeyebiliyor.

    Rahimin dışında fakat arkasında yer alan büyük bir myomda hasta makatta baskı hissi ya da kabızlıktan şikayetle bize gelebiliyor. Klinik belirtilerin olmasındaki esas mekanizma ise hep aynı; myomun olduğu yerde kütlesi ya da komşu organlara basısı nedeniyle olan ağrı, altta baskı hissi, adet kanamalarında artış, ara kanama, kabızlık, karında ele gelen kitle vb.

    GEBELİKTE MYOMLAR BİRAZ DAHA ÖNEMLİ

    Gebelikte ise biraz daha önemli. Zira özellikle rahim iç boşluğuna yerleşen myomlar, bebeğin burada rahatça yerleşip büyümesine engel olabilir. Kanama, düşük tehlikesi, ağrı, fetusta duruş bozuklukları, erken doğum ağrıları ve bazen de normal doğumu engelleyip bebeğin sezaryen ile doğması gibi sonuçlara yol açabilir.

    İLAÇLA TEDAVİSİ SÖZ KONUSU DEĞİL!

    Myomun şu an için ülkemizde ilaçla tedavisi söz konusu değil. Bazı hormon ilaçları ile büyük myomlar küçülebiliyor. Ancak bu tamamen geçici bir etki olup maksimum 6 ay içinde eski haline geri dönüyor.

    O nedenle bu geçici etkiden çok büyük myomlarda ameliyat öncesi dönemde; sahayı küçültmek ve ameliyat sırasında olabilecek kanama miktarını azaltmak amaçlı myomları küçültmek için yararlanılıyor.

    ESAS TEDAVİ CERRAHİDİR

    Burada esas tedavi cerrahidir. Özellikle ilaçlara cevap vermeyen aşırı kanama, ağrı vb. belirtilerle hastanın yaşam kalitesini bozan myomlar ya da gebelik öncesi myomu risk teşkil edebilecek hastalar için ameliyat kesin çözümdür..

    Genellikle 4-5 santimden büyük myomlarda ameliyatla tedavi söz konusuyken, çok küçük 1-2 cm gibi olan myomlarda büyüme hızına, damar yapısına bağlı olarak 3 ila 6 ayda bir takip önerilir.

    Diğer bir dikkat edilmesi gereken husus da şu; evet myomlar iyi huyludur. Ancak çok ender olarak (%0.2 civarı) ‘leiomyosarkom’ dediğimiz kötü huylu kitlelere dönüşebilir. O nedenle myomların sıkı takip edilmesi, özellikle "hızlı büyüyen damarlanması fazla myomlarda" ve "ailede genital kanser öyküsü olanlarda" gecikmeden cerrahi olarak aldırmak en doğru yaklaşım olacaktır.

    Son olarak myom ameliyatları doktorunuzun sizi değerlendirmesinin ardından; kitlenin yerleşim yeri ve büyüklüğüne bağlı olarak sadece myomun alınması "Myomektomi" ya da tüm rahimin alınması "Histerektomi" şeklinde yapılabilir. Ameliyatlar açık ve kapalı ameliyat şeklinde olabilir.

    Op. Dr. Ayşe Serçin Külsoy
    Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

    www.camliktipmerkezi.com
    Facebook: @camliktip
    Instagram: @camliktip

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler