HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İkinci el otomobil alırken dikkat

Kullanılmış otomobil almak isteyenler, aracı gündüz gözüyle incelemeleri, fiyat araştırması yapmaları ve motoru iyi bir ustaya göstermeleri konusunda uyarılıyor.

İkinci el otomobil alırken dikkat

Bakırköy'de faaliyet gösteren Esmen Otomotiv A.Ş.'nin sahibi Süleyman Esmen, kullanılmış otomobil alırken tam anlamıyla inceleyebilmek, basit çizik ve darbeleri görmek için mutlaka gün ışığı gerektiğini vurgulayarak, bu sebeple, satın alınması düşünülen otomobilin mutlaka gündüz görülmesinin ve anlaşmanın da gündüz yapılmasının şart olduğunu belirtti. Karar verilen marka ve model otomobili almadan önce mutlaka fiyat araştırması yapılması gerektiğini ifade eden Esmen, "Gerek gazete ilanlarını, gerek galerileri, gerekse de açık otomobil pazarlarını iyice araştırın. Fiyatları karşılaştırıp daha sonra otomobili almaya niyetlenin. Ne kadar çok otomobile bakarsanız, alacağınız otomobilin fiyatı o kadar içinize siner ve en avantajlısını alabilirsiniz" dedi.

Esmen, kaportadaki çürük yerlerin fiberglas veya macunla kamufle edilmiş olabileceğine dikkat çekerek, bunu anlamak için bir kalemle kaportaya vurup gelen sesin dinlenmesini önerdi. Sacla fiberglasın vereceği sesin birbirinden farklı olduğunu kaydeden Esmen, sacın daha tiz, fiberglasın ise daha tok çınlama sesi çıkardığını ifade etti.

Kaportayı incelerken, parçaların montajında kullanılan somunların değişip değişmediğinin kontrol edilmesi gerektiğini belirten Süleyman Esmen, ayrıca her otomobilde fabrika montajında kullanılan teknikler olduğunu hatırlattı. Esmen, bu tekniklerin zamanla bozulduğunu ve gözle görülür hale geldiğini ifade ederek, ama araç bir hasar görmüşse veya araçta değişiklik yapılmışsa, bunu anlamak için otomobilin ek yerlerinde kullanılan elastiki fabrikasyon macunlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
Esmen, fabrikalarda puntolama sistemi robotlar tarafından yapıldığı için, kaportadaki bir değişiklikte ustanın elle aynı sonucu vermesinin mümkün olmadığını kaydederek, buradan otomobilin darbeli olup olmadığının kolayca anlaşılabileceğini bildirdi.

"YANINIZDA MOTOR USTASI GÖTÜRÜN"

Süleyman Esmen'e göre, ayna ve kenar çıtaları, anten bağlantı yeri, tampon gibi yerlerde boya izlerinin olması, otomobilin boyasının orijinal olup olmadığını gösteriyor. Kapı veya cam fitilleri de kontrol edilerek, aracın boyanıp boyanmadığının tespit edilebileceğini belirten Esmen ayrıca, otomobilin çeki demiri gibi zor görülen kısımlarında unutulan bir bandın da boya yapıldığının belirgin bir delili olduğunu söyledi.

İkinci el otomobil alırken mümkünse motordan anlayan bir tamirciyle yola çıkılmasını öneren Esmen, şunları söyledi:

"Kullanılmış otomobil alırken öncelikle motor kontrol edilmeli. Bu sebeple, almayı düşündüğünüz otomobili ya servisine gösterin veya yanınızda motordan anlayan bir ustayı götürün. Kaput açıldığında, öncelikle motor kapağı açılıp yağ akıtması kontrol edilmeli ve contaların yağ sızdırıp sızdırmadığına bakılmalı. Otomobili çalıştırıp mutlaka motorun sesini dinleyin. Bu size motor hakkında referans olacaktır. Otomobili motoru soğukken çalıştırdığınızda rölantisi düzgünse ve uğultu yapmıyorsa bu iyiye işarettir. Motoru çalıştırdığınızda sesi dinlerken egzozun da patlak olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer egzoz aşırı yıpranmış ve delinmişse bu durum kendini sesiyle ele verir."

Esmen, radyatörün ve motor hortumlarının su kaçırıp kaçırmadığına da bakılması gerektiğini belirterek, eğer radyatör suyu paslı ve yağlıysa sorun olduğunu vurguladı. Alınacak otomobilin kaputunu kapatmadan önce aküsünün kontrol edilmesinin unutulmaması gerektiğini ifade eden Esmen, akü başları okside olup yağlanmış ise bunun akünün ömrünün azaldığı anlamına geldiğini kaydetti.

Süleyman Esmen, otomobilin çalıntı olup olmadığını anlamak için, ruhsattaki bilgilerle şase ve motor numaralarının karşılaştırılması gerektiğini de bildirerek, "Yoksa çalıntı otomobil alıp daha sonra başınızı ağrıtırsınız" uyarısında bulundu.

"AVRUPA OTOMOBİL ALIRKEN, GÜMRÜK KAĞIDINI KONTROL EDİN"

İkinci el otomobil alırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan birinin de yaptığı kilometre olduğunu belirten Esmen, bunun otomobilin yıpranmasıyla doğru orantılı olan en belirgin değişken olduğunu ifade etti. Esmen, kilometre göstergesinde oynama yapılıp yapılmadığının da ya aracın bakım kitapçığına bakılarak veya uzmanına gösterilerek anlaşılabileceğini söyledi.

Rot ve rotillerin sağlam olup olmadığını anlamak ve ön takımı kontrol etmek için otomobili kullanmanın gerekli olduğunu kaydeden Esmen, bu sayede otomobilin amortisörleri, fren ve debriyaj balatalarının da kontrol edilebileceğini vurguladı. Esmen, ikinci el otomobil alırken yasal yükümlülükleri de unutmamak gerektiğini belirterek, "Bazı otomobiller, Türkiye'ye kaçak olarak sokulmaktadır. Bu sebeple, Avrupa otomobil alırken gümrük kağıdının veya ithal belgesinin mutlaka kontrol edilmesi gerekli. Çünkü ruhsat sahte olabilir. Ayrıca, otomobilin hacizli olup olmadığını ve vergi borçlarını araştırmayı unutmayın" uyarısında bulundu.

Esmen, 750 cc'lik ve küçük motorların Türkiye yolları için uygun olduğunu ifade ederek, "Motosiklet sahibi olmak isteyenler, kesinlikle hakim olamayacakları motorları almamalıdır. Türkiye'de motosikletle ölümün ardında, hemen her zaman bu gerçek yatmaktadır" dedi.

Motosik pon gibi yerlerde boya izlerinin olması, otomobilin boyasının orlet alırken yapılacak ilk işin, motorun sesini dinlemek olması gerektiğini belirten Esmen, ayrıca eğer motosikletteki ses fazlaysa bunun da motora yüklenildiği anlamına geldiğini ifade etti.

Esmen, fren ve debriyaj kollarındaki, aynalardaki çiziklerin ve orijinal boyanın üzerindeki oynamanın, motosikletle kaza yapıldığını gösterdiğini vurgulayarak, uzun yol yapılan motosikletlerde lastiklerin çok aşındığını da bildirdi.

Esmen, motosikletin zincirinin, yapılan kilometre arttıkça aşındığını ve boyunun uzadığını da belirterek, "Eğer zincir, kullanılan kilometreye oranla daha fazla uzamışsa, bunun altında kötü kullanım yatar. Bu aşınmalardan da zincir değiştirilmediyse ne kadar sık ve çok kullanıldığı ortaya çıkar" açıklamasında bulundu.

Süleyman Esmen ayrıca, arka jant göbeğindeki dişlinin lastik takozu fazla aşınmışsa bundan motora yüklenildiğinin ve fren balatalarının kötü kullanıldığının anlaşıldığını da belirtti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler