İSTANBUL (İHA) - Dilerbank'tan Tarkan Çetin, Merkez Bankası'nın gecelik borçlanma faizini yüzde 24'ten yüzde 22'ye indirdiğini, böylelikle fonlama maliyetinin de yüzde 27.11 bileşik seviyesinden yüzde 24.60'a gerilediğini söyledi.
İndirimin döviz ya da tahvil piyasasında bir harekete yol açtığının söylenemeyeceğine değinen Tarkan Çetin yaptığı yorumda, "2 puanlık bir kotasyon indirimi zaten fiyatlara yansımıştı. Eğer daha fazla bir indirim olsaydı bileşikler yüzde 23'ün altına hareketlenebilirdi" dedi. Çetin dolar kurunun bir ara indirim söylentileriyle 1.322.000 TL seviyesine yükseldiyse de indirimin hemen ardından 1.319.000 TL civarına gerilediğini belirtti. Tarkan Çetin, "Piyasalar bugün de faiz indirimi olmazsa indirimin Nisan ayının ortalarına sarkabileceğini konuşuyordu. Şu an kısa vadedeki en büyük beklenti olan faiz indiriminin gerçekleşmiş olması sebebiyle piyasalar bundan sonra Kıbrıs ve seçimler konusuna yoğunlaşacaktır. Sakin ve yatay bir seyrin devam etmesini bekliyorum" diye konuştu.
Anadolu Yatırım'dan Ersan Ursavaş da Merkez Bankası'nın yüzde 24 olan O/N (gecelik) ve 1 haftalık borçlanma faizlerini yüzde 22'ye çektiğini söyledi. Ursavaş maliye politikalarının enflasyondaki düşüşe destek vereceğini vurgulayarak hükümetin bütçe disiplininden memnuniyetini dile getiren Merkez Bankası'nın son günlerde olgunlaştıran beklentilere rağmen sürpriz yaptığının söylenebileceğinin altını çizdi ve şunları söyledi:
"Seçim öncesi özellikle komşularımızda ve tüm dünyada tansiyon bu denli yükselmişken gelen bu hareket ekonominin gidişatına ve ekonomik aktörlere olan bir güvenoyu niteliği taşıdığı için son derece olumlu algılanmalı. Bu aynı zamanda bizi uzun zamandır aynı kefeye koyduğumuz Brezilya'dan ayırdı. Brezilya'nın toplantısı yarın ve büyük ihtimalle Başkan Meirelles'in açıklamalarından da anlaşıldığı üzere faiz indirimine gitmeyecekler."