Uluslararası toplumun gündeminde Suriye var.
ABD Başkanı Barack Obama, müttefikleriyle Suriye'ye müdahale seçeneğini tartışıyor. İngiltere, müdahale sınırlı olmalı görüşünde. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise Suriye'deki kimyasal saldırının karşılıksız kalmaması gerektiğini söyledi.
BEYAZ SARAY’DAN AÇIKLAMA
Beyaz Saray'dan akşam saatlerinde Suriye'ye olası askeri operasyonla ilgili bir açıklama geldi. ABD Başkanı Barack Obama'nın görüşmelerinin devam ettiği operasyonla ilgili son kararın henüz verilmediği bildirildi.
Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı açıklamada olası askeri harekatın amacının rejim değişikliği olmadığını belirtti.
Beyaz Saray, Suriye konusunda müttefik ülkelerle istişarelerin sürdüğünü de vurguladı. Bu çerçevede Washington'da yoğun bir diplomasi trafiği yürütülüyor. Obama yönetimi, 1 hafta içerisinde 88 yabancı liderle görüşme gerçekleştirdi. O isimlerden biri de İngilitere Başbakanı David Cameron oldu.
CAMERON: HENÜZ KARAR ALINMADI
İngiltere Başbakanı David Cameron, Suriye'ye yapılacak olası askeri müdahalenin gelecekteki kimyasal silah saldırılarını önlemek amaçlı olacağını belirterek, "Henüz bir karar alınmadı" dedi.
Kimyasal silahların kullanımına tepkisiz kalınırsa bunun, gelecekte daha fazla rejimin kimyasal silahlar kullanması anlamına geleceğini dile getiren Cameron, Suriye rejiminin kimyasal silah stoğuna sahip olduğunun bilindiğini ifade etti.
İngiltere Başbakanı Cameron bugün, bakanlar, üst düzey askeri yetkililer ile istihbarat yetkililerinin katılacağı ve Suriye konusunun ele alınacağı Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık edecek.
İngiliz Parlamentosu ise Perşembe günü Suriye'deki kimyasal silah saldırsının ardından verilecek tepkiyi görüşmek üzere acil toplanacak.
ERDOĞAN İNGİLTERE VE DANİMARKA’YLA GÖRÜŞTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere ve Danimarka başbakanları ile telefonda görüştü.
İngiltere Başbakanı David Cameron ile görüşmede, iki lider Şam yönetiminin sivil halka karşı kimyasal silah kullanmaktan çekinmediğinin açıkça ortaya çıktığını vurguladı. Erdoğan ve Cameron, uluslararası toplumun bu insanlık dramına seyirci kalamayacağını belirtti.
Danimarka Başbakanı ile görüşmede de Başbakan Erdoğan, uluslararası toplumun somut adımlar atmasının kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.
İSRAİL: TARAF DEĞİLİZ
İsrail ise savaşta kimsenin tarafında olmadıklarını ancak saldırıya maruz kalmaları halinde cevap vereceklerini belirtti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'Suriye'deki savaşta taraf olmadıklarını ancak İsrail'i hedef alan her türlü saldırıya güçlü bir cevap vereceklerini' açıkladı.
FRANSA: MÜDAHALEYE HAZIRIZ
Konuyla ilgili Fransa'dan da bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin masum Suriyelilere karşı kullanılan kimyasal silahlar için karşılık vermeye hazır olduğunu söyledi. Hollande ayrıca Fransa'nın Suriye'ye yapılacak müdahaleye destek vereceğini de söyledi.