HABER

Intel'den 13 yaşındaki tasarımcıya destek

Teknoloji devi Intel, görme engelliler için düşük maliyetli Braille alfabesi ile yazıcı tasarlayan Shubham Banerjee'ye mali destek verecek.

Teknoloji devi Intel, ABD'de yaşayan 13 yaşında bir çocuğun körler için geliştirdiği düşük maliyetli yeni bir Braille yazıcının piyasaya sürülmesi için destek verecek.

Intel, Kaliforniya eyaletinde yaşayan Shubham Banerjee isimli öğrencinin geliştirdiği yazıcı için kaç para vereceğini açıklamadı. Ama Reuters haber ajansına göre ayrılan fon "birkaç yüzbin dolar" olacak.

Banerjee, 12 yaşındayken Lego parçalarından yaptığı bir prototipi Beyaz Saray'da sunduğunda dikkatleri üzerine çekmişti.

Banerjee, Braigo isimli yazıcının ikinci versiyonunu geliştirmeye başladığında Intel'in bütçeye uygun çipi Edison'u ve üç boyutlu yazıcı parçalarını kullanmış.

Banerjee, Edison sayesinde, yazıcının her sabah, örneğin CNN'den aldığı haber başlıklarını otomatik olarak yazacak şekilde ayarlanabildiğini söylüyor. Böylece akıllı telefonlarını kullanarak sabah uyandığında haberleri alabilen kullancılar gibi, görme engelliler de benzer bir olanaktan faydalanmış olacak.

Körler için özel olarak geliştirilen bir alfabe olan Braille, az sayıda görme engelli tarafından kullanılıyor. Kraliyet Ulusal Körler Enstitüsü İngiltere'de bu alfabeyi kullanan görme engellilerin oranını yüzde 4 olarak veriyor.

Rakamların düşük olmasına rağmen, enstitü, bu yeni tasarımı memnunlukla karşıladı.

Başkan Clive Gardiner, "Elektronik Braille büyük bir potansiyele sahip ancak kullanıcılar açısında yüksek maliyetli olduğu için bugüne kadar kısıtlı kullanıldı. Bunu gibi düşük maliyetli Braille yazıcılar, görüş kaybı olan ve Braille ile okuyabilen insanlar için okuma seçeneğine dönüştürebilir" dedi.

Banerjee'nin kurduğu Braigo Labs isimli firma, bugüne kadar, anne ve babasının yaptığı 35 bin dolarlık nakit yatırımla ayakta kaldı. Önceleri sadece bir bilim fuarı için hazırlanan proje, bir Silikon Vadisi firmasına bu şekilde dönüştü.

En Çok Aranan Haberler