HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran Genelkurmay Başkanın'dan Flaş Füze İtirafı

Son Dakika Gelişmesi İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bakiri'den flaş füze itirafı geldi Tümgeneral Muhammed Hüseyin Bakiri Neler söyledi.

İran Genelkurmay Başkanın'dan Flaş Füze İtirafı

İran'ın Genelkurmay Başkanı Bakiri, Trump'ın ABD başkanı seçilmesinin ardındna itirafta bulundu. Bakiri, Halep'te füze fabrikası kurduklarını dile getirdi.

"FÜZE FABRİKASINDA ÜRETİLEN FÜZELER 33 GÜN SAVAŞLARINDA KULLANILDI"

İran'ın yarı resmi Fars Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, başkent Tahran'da düzenlenen bir törende konuşan Bakiri, İran'ın Halep'te füze fabrikası kurduğunu belirterek, "İran'ın geçmiş yıllarda Suriye'nin Halep bölgesinde kurduğu füze fabrikasında ürettiği füzeler, 33 Gün Savaşı'nda İsrail'e karşı kullanıldı." dedi.

TRUMP'A SERT TEPKİ

ABD'deki başkanlık seçimlerine de değinerek, İran'ın savunma gücünün eşsiz olduğunu öne süren Bakiri, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Donald Trump'ın seçim kampanyası sırasında İran konusunda sarf ettiği sözleri ise "şaka gibi" nitelemesinde bulundu.

"Yeni iktidara gelen bu kişi kendinden büyük sözler etmekte." diyen Bakiri, Trump'a tepki göstererek, ABD'nin İran'ın askeri kapasitesiyle ilgili değerlendirmelerini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini savundu.

İsrail'in Temmuz 2006'da Lübnan'ı 33 gün boyunca bombaladığı saldırılara "33 Gün Savaşı" adı veriliyor.

33 GÜN SAVAŞI NEDİR?

2006 İsrail-Lübnan Savaşı, Hizbullah'ın askeri kanadı ile İsrail Savunma Kuvvetleri arasında Lübnan toprakları ve İsrail'in kuzeyinde, 12 Temmuz-14 Ağustos 2006 tarihleri arasında sürmüş olan silahlı çatışmadır.

Kriz, Lübnan'da yerleşmiş Hizbullah örgütünün, 12 Temmuz 2006 tarihinde 2 İsrail askerini kaçırması ve 8'ini öldürmesiyle başlamıştır. Askerlerin kaçırılmasına ek olarak güney Lübnan'daki Hizbullah militanlarının İsrail topraklarına Katyuşya füzeleri ateşlemesi; İsrail tarafından Lübnan'ın bir savaş hareketinde ("act of war") bulunduğu şeklinde yorumlanmıştır. Bunun üzerine İsrail, Lübnan'a hava ve kara saldırıları yapmış ve ülkenin limanlarını denizden ablukaya almıştır. İsrail'in bu davranışına karşılık olarak Hizbullah, güney Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine yaptığı füze saldırılarını şiddetlendirmiştir.

Bir aydan fazla süren çatışmaların ardından, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı 1701 sayılı karar uyarınca 14 Ağustos'da taraflar saldırılarını durdurmuştur. İsrail, Lübnan'a uyguladığı ablukayı 7 Eylül 2006 yerel saatle 18:00'e kadar kaldırmayı taahhüt etmiştir. Litanni Nehri'ne kadar olan Güney Lübnan topraklarını işgal etmiş olan İsrail, Lübnan ve UNIFIL askerlerinin konuşlandırılmasına paralel olarak birliklerini geri çekmiştir.

Krizin ilk günlerinden beri aralıksız süren İsrail saldırılarının 1.000'in üzerinde sivil Lübnanlıyı öldürmüş olması, İsrail'in uluslararası alanda çok ağır eleştirilere hedef olmasına sebep olmuştur.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Louise Arbour, kriz sırasında savaş suçlarının işlenmiş olabileceğini söylemiştir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler