HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İshale dikkat

Yaz mevsiminde özellikle küçük çocukları tehdit eden ishal hastalığı korkutuyor. Uzmanlar, hangi nedenle olursa olsun, çocuğun fazla sıvı kaybına uğramamasının şart olduğunu ifade ediyor.

İshale dikkat

Bebekte ishal hastalığının görülmesi karşısında ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman, "İshalin birçok belirtisi var. Genellikle mide ve bağırsak hastalıklarıyla birlikte yaşandığı için kusma görülür. Bazı durumlarda kusma o kadar çok sayıda olur ki aileler endişeye kapılır. Ancak kusma 24 saat içinde ishale dönüşür. Kusma dışında iştahsızlık da sık rastlanan belirtiler arasındadır. Bunun dışında çocukların hem karnında bir şişkinlik hem de huzursuzluk görülür ve ishal başlamadan önce kramp tarzı ağrılar hissedilir. Bu nedenle konuşamayan çocuklarda kıvranır tarzda karın ağrısı şikayetlerine rastlamak mümkündür. Sıvı tarzında dışkılama da ishalde görülen belirtiler arasındadır" dedi.

İshal sırasında yapılması gereken ilk işin ise, beslenmenin kesilmemesi ve kusmaya rağmen sıvı desteği verilmesi olduğunu belirten Şarman, "Dünya Sağlık Örgütü oral rehidratasyon denilen sıvıların ağızdan verilmesini öneriyor. Hazır tuz ve şekerden oluşan bu solüsyonların Türkiye'de çeşitli örnekleri var. 1 litrelik kaynamış ılınmış suyun içine bir poşet dökülerek hazırlanır" şeklinde konuştu.

"BOL SU İÇİRİLMELİ" Öncelikle çocuğun fazla sıvı kaybına uğramamasının şart olduğunu vurgulayan Şarman, "Sıvı desteği ile birlikte çocuğun ya da bebeğin beslenmesine devam edilmesi gerekir. Çok kısıtlı bir diyet yapılması şart değil. Ancak her gün yediği şekilde karışık beslenmemeli. Muz, pişmiş et, kraker, makarna, pirinç lapası, yağlı olmayan sebzeler, patates ve yoğurt verebileceğiniz yiyecekler arasında yer alır. Artık ishalde verilecek en iyi yiyecek maddesinin yoğurt olduğu anlaşıldı. Yurt dışında en son yapılan çalışmalarda, yoğurdun vücuda yararlı 'Lactobacillus' denen bir mikrobu içerdiği ve bu mikrobun bağırsaklara yapışarak, rotavirüsün yapışmasını engellediği gösterilmiştir. Bu nedenle, ishalli çocuğa bol bol yoğurt yedirmeye özen gösterin. Bebeğinizi hala emzirmeye devam ediyorsanız ishal olsa bile emzirmekten vazgeçmeyin. Böylece hasta olan bebek hem manevi olarak iyileşiyor hem de sütün hiçbir zararı bulunmuyor" diye konuştu.

Çocuğun ishale yakalanmaması için yapılması gerekenleri ifade eden Şarman, "Çocuğun elleri tuvalet kullanımından sonra çok iyi yıkanmalı. Çocuğun bakımını üstlenen kişinin de ellerini sabunlaması gerekir. Hem çocuğun hem de bakan kişinin tırnakları kısa kesilmeli. Yemeklerde önce çocuğun elleri temizlenmeli. Günde değiştirilen ıslak bezlerin sayısının yarıya inmesi, çocuğun ağlarken göz yaşının olmaması, uyku halinin baş göstermesi, ağzının çok kuru olması ve bebeklerde bıngıldağın çökük durması sıvı kaybı bulguları arasında yer alır" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler