HABER

İşportadan gözlük almayın

Yaz mevsimiyle birlikte rengarenk güneş gözlükleri işporta tezgahlarında yerini alırken, uzmanlar bu gözlüklerin kullanılmaması konusunda uyarıda bulunuyor. Türkiye Hastanesi Başhekimi ve Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nusret Baş, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, güneşteki olumsuz ışınları tutan camların belirli testlerden geçerek güneş gözlüğü haline getirildiğini belirterek, bunların da yetkili mağazalardan satın alınabileceğini anlattı.

İşportadan gözlük almayın

Başhekim Opr. Dr. Nusret Baş, tezgahta satılan camlar hiçbir kontrol yapılmaksızın kaçak yollardan üretildiği için gözde miyopik, hipermetropik veya astigmatik gibi kırılma kusurları yapabileceğini, bunun da görüşü bozabileceğini bildirdi. Bunların gözde prizmatik etkiye yol açarak, iki göz arasındaki ilişkiyi de bozabileceğini, bulanık ve çift görmeye sebep olabileceğini kaydeden Başhekim Opr. Dr. Baş, "Tezgahta satılan numaralı gözlükleri ve güneş gözlüklerini satın almak, göz sağlığını riske atmaktır" dedi.

Başhekim Opr. Dr. Nusret Baş, güneş gözlüklerinin kahverengi ve yeşilin tonlarından üretilebileceğini de ifade ederek, "Kahverengi ya da yeşilin tonları dışında, kırmızı, eflatun ya da mavi gibi diğer renklerde camı olan gözlükler güneş gözlüğü değildir. Bu tür gözlükler güneş gözlüğü olarak kullanılamaz" diye konuştu.

'GÖZLÜKÇÜDE MUAYENE OLUNMAZ'

Gözlük satan yerlerde doktorlarca göz muayenesi yapılmasını da eleştiren Başhekim Opr. Dr. Baş, "Bu dükkanlarda doktor çalışması yasal değil. Bakıyorsunuz bir gözlükçünün camında, 'Bilgisayarlı göz muayenesi + çerçeve + cam şu kadar liraya' yazıyor. Bu, yani doktorun gözlükçüde muayene yapması, hem ahlaki, hem ticari hem de tıbbi bakımdan yasaktır" dedi.

Türkiye Hastanesi Başhekimi ve Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nusret Baş, güneş gözlüğü alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın, ültraviyole ışınlarını absorbe etmesi olduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, "Güneş gözlüklerinin organik materyalleri plastik çam ağacının reçinesinden yapıldığı için hammaddesi ültraviyole ışınlarını geçirmez. Plastik camlı güneş gözlükleri hem ültraviyoleyi geçirmez hem de kırılarak göze zarar vermediği için önerilir" diye konuştu.

Camın ışık koyuluk miktarının, kişinin ışık hassassiyetine göre seçilmesi gerektiğini belirten Başhekim Opr. Dr. Nusret Baş, "Aşırı ışık hassasiyeti olanların tıbben araştırılması da gerekir. Aksi takdirde hastalık, güneş gözlüğüyle gizlenip, teşhiste geç kalınabilir" dedi.

Başhekim Opr. Dr. Baş, özellikle açık göz rengine sahip olanların, gözlerini güneş ışığından daha çok koruması gerektiğini ifade ederek, "Çünkü açık renk gözlüler, koyu renk gözlülere göre daha hassastır" dedi.

GÖZLÜK CAMINI 'TEST EDİN'

Kalitesinden kuşkulanılması durumunda, gözlük camının ele alınıp karşıdaki bir görüntüye bakılarak, yuvarlak hareketler yaptırıp, sağa sola, yukarı aşağı ve camın içinden herkangi bir görüntüyü izleyerek bakılabileceğini kaydeden Başhekim Opr. Dr. Nusret Baş, "Arkadaki görüntüde herhangi bir bozukluk olmuyorsa cam iyidir" diye konuştu. Başhekim Baş, gözünde optik sorunu olanların numaralı güneş gözlüğü kullanmalarını da önerdi.

Güneş gözlüklerinin, güneşe direkt bakıldığında gözü korumadığını vurgulayan Başhekim Opr. Dr. Baş, "Böyle bir yanılgıya düşmeyin. Aksi takdirde gözünüzde yanıklara yol açabilirsiniz" uyarısında bulundu.

Bu arada uzmanlar, geçen yıllarda tercih edilen küçük çerçevelerin, yerini bu yıl geniş çerçeveli gözlüklere bıraktığını, yazın favori renklerinin ise yeşil, sarı, mavi ve fuşya tonları olduğunu bildiriyor.

Uzmanların yüz yapılarına göre gözlük çerçeve önerileri ise şöyle:

  • Kare yüz: Metal çerçevelerin daha uygun olacağı söylenebilir. Hafif yuvarlak hatlara sahip çerçeveler kullanılabilir.
  • Oval yüz: Boyutları yüze uygun olan ve orantılı her çeşit çerçeveyi kullanabilirler.
  • Üçgen yüz: Plastik veya metal çerçeve olabilir, ancak büyük ve köşeli olmalıdır. Ancak plastik çerçeveler daha iyi duracaktır.
  • Yuvarlak yüz: Daha çok oval çerçeve tercih edilmelidir. Çerçeve kenarları fazla kalın olmamalıdır. Çerçevelerin küçük olmasına dikkat etmek gerekir. Düz çizgili veya köşeli çerçeveler uygun olacaktır.

En Çok Aranan Haberler