Maliye Bakanlığı, buna karşılık Türkiye'nin, suyun İsrail'e ithal edileceği düşüncesiyle Manavgat'ta inşa ettiği tesise ve yaptığı yatırımlara karşılık 150 milyon dolar tazminat ödenmesini öneriyor. Maliye bakanlığı yetkilileri İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Kudüs'teki ofisinde dün yapılan toplantıda, Türkiye'den su ithalinin 20 yıl içinde 6.38 milyar dolara mal olacağını ve bir metre küp suya 1.25 dolar ödeneceğini söyledi. Yetkililer bu fiyatın, deniz suyunun arıtılmasından elde edilecek suyun iki katı daha pahalıya mal olacağını öne sürdü.
İsrail son yıllarda karşı karşıya kaldığı su sıkıntısını gidermek amacıyla, en az 10 yıl süresince, yılda 50 milyon metre küp suyun ithali için Türkiye ile müzakerelerde bulunuyor.
Eski Başbakan Binyamin Netanyahu döneminde başlayan müzakereler, 1999'da seçilen Ehud Barak ve 2001 yılında seçilen Ariel Şaron'un başbakanlık dönemlerinde de devam etti. Üç İsrail başbakanı, Türkiye'ye su alacağına ilişkin söz verdi. İsrail Dışişleri ve Savunma Bakanlığı da su ithalinin stratejik önem taşımasından dolayı, İsrail'in Türkiye'den su ital etmesi projesine destek verdi.
İsrail ile Türkiye arasında imzalanan savunma anlaşmalarına göre Türkiye'nin İsrail'den satın aldığı veya modernize çalışmalarını İsrail'e verdiği anlaşmalar karşılığında Türkiye'den ithal yapması gerekiyor. İsrail Hava Endüstrileri su ithalinin, savunma anlaşmasının bir parçası olduğunu doğrularken, su projesinin iptal edilmesi durumunda da yükümlülüklerini yerine getirecekleri sözünü veriyor.
Türkiye-İsrail dostluğunun bozulmasından endişelen Başbakan Şaron, derhal su ithalinin başlanmasını arzu ediyor.