HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kamerun'un Anglofon bölgesindeki kriz

Hükümet, ülkenin İngilizce konuşulan bölgelerinde ayrılıkçılarla askerler arasında devam eden çatışmalardan zarar gören vatandaşlara 12 milyar franklık yardım yapacağını duyurdu

Orta Afrika ülkesi Kamerun’un, İngilizce konuşulan (Anglofon) kuzeybatı ve güneybatı eyaletlerindeki çatışmalar nedeniyle oluşan mağduriyetin giderilmesi için bölgedeki vatandaşlara 12 milyar franklık yardım yapacağı açıklandı.

Kamerun Başbakanı Philemon Yang yerel basına yaptığı açıklamada, Anglofon bölgesindeki krizin durdurulması ve ayrılıkçılarla askerler arasında yaşanan çatışmalarda mağdur olan vatandaşların yardımına yetişmek amacıyla hükümetin bütçesinden 12 milyar franklık (yaklaşık 100 milyon 750 bin Türk lirası) yardımın hazırlandığını bildirdi.

Ekim ayında başlayan çatışmalarda şimdiye kadar 84 askerin ve 100’den fazla sivilin ayrılıkçılar tarafından öldürüldüğünü belirten Yang, “Teröristlerin başımıza açtıkları bu savaşın en büyük kurbanı batıdaki halkımızdır.” dedi.

Yang, ayrılıkçıların yaklaşık 120 okul yaktıklarını, kuzeybatı ve güneybatıdaki halkın eğitimden mahrum edildiğini vurguladı.

Öte yandan muhalif Sosyal Demokratik Parti lideri Joshua Osih, yakın bir dönemde seçime gidilecek olması ve devletin yıllık bütçesinde yer almaması nedeniyle yardım planını eleştirdi. Osih, “Ülkede düzenlenecek başkanlık seçiminden 4 ay önce böyle bir planın ilan edilmesi şüphe uyandırıcıdır.” diye konuştu.

"Hükümetin, batıdaki vatandaşların vicdanını parayla satın almaya çalıştığını" iddia eden Osih, Anglofon krizinin diyalogla çözüleceğini savundu.

- Anglofon krizi

Fransızca ve İngilizce konuşulan Kamerun'da hükümetin, İngilizce bilmeyen öğretmenleri ve hakimleri, İngilizce konuşulan Anglofon bölgesine ataması üzerine 2016 yılında olaylar çıkmış ve gösterilerin büyümesiyle ülkede kriz patlak vermişti.

Ayrılıkçı gruplar, hükümetin İngilizce konuşulan bölgelere Fransızca konuşan öğretmen ve hakim atamasını istemiyor.

Anglofon bölgesindeki ayrılıkçılar, 1 Ekim 2017'de Bamenda şehrinde "Ambazonya" adını verdikleri bir devlet kurduklarını ilan etmişti.

Silahlı ayrılıkçı gruplar 4 Haziran'dan bu yana bölgedeki saldırılarını yoğunlaştırdı. Savunma Bakanlığı verilerine göre son bir haftada ayrılıkçıların saldırılarında 15 asker ölürken, birçok devlet binası ateşe verildi.

Nijerya Acil Durum Yönetimi Ajansına (SEMA) göre, yaklaşık 160 bin kişi şiddete nedeniyle evlerinden kaçtı ve 34 bin kişi Nijerya'ya sığındı.

Dünya Af Örgütü, hükümetle ayrılıkçılar arasındaki şiddetin durdurulmasına çağrıda bulunmuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler