YALOVA (İHA) - Yalova Atatürk Merkez Araştırma Enstitüsü'nde başlatılan bir programla, kendi kendini dölleyemeyen kiraz ağaçları, 500 metrekarelik bir alanın dışına çıkamadığı için arıların en tembel cinsi olarak bilinen arılarla döllenecek.
Yıllık 260 bin tonluk üretimi ile dünyanın en büyük kiraz üreticisi olan Türkiye, kiraz ağaçlarının veriminin arttırılması yönündeki çalışmalara ağırlık veriyor. Çeşitli sebeplerle ortadan kaybolmaya başlayan arılar, Yalova Atatürk Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından başlatılan denemelerle kiraz üretiminin arttırılmasında rol üstlenmeye hazırlanıyor. Özellikle Nisan-Mayıs aylarında çiçeklenen kiraz ağaçlarının kendi kendini dölleme özelliği bulunmuyor. Kesinlikle bir böcek yoluyla döllenmesi gerekli olan ağaçların en büyük dölleyicisi ise arılar. Ancak soğuk zamanlarda bal arılarının kovandan çıkmaması yüzünden yeterli dölleme olmuyor ve kiraz ağaçlarında istenen verim yakalanmıyor. Verimin arttırılması mantığından hareketle yola çıkan enstitü bu alanda diğer arılara nazaran daha tombul ve tembel oldukları için 500 metre çapındaki bir alanda dolaşan ve soğuk havalarda da çiçeklerde dolaşan Bombus Terrstris adlı arı cinsini kullanmaya başladı. Bu arılar sera ve açık alanda kiraz ağaçlarının döllenmesinde deneniyor.
Özellikle Avrupa'da rağbet gören ve Türk kirazı olarak ünlenen 0900 ziraat cinsi kiraz üzerinde yapılan denemelerde istenen verim artışının yakalanması halinde, başka cinslerde de arı denenmeye başlanacak. Ardından bu yöntemin Türkiye'de kiraz üretimi yapılan diğer illerde de uygulamaya sokulması hedefleniyor. Çalışma hakkında bilgi veren Atatürk Merkez Araştırma Enstitüsü Ziraat Mühendisi ve uygulama sorumlusu Dr. Ayşe Gün, "Ön denemeden alınan sonuçlara göre proje çalışmaları başlatılacak. Özellikle dölleme sorunu olan çiçeklenme zamanı kış aylarına rastlayan badem, erik, kayısı, elma ve kivi gibi meyve türlerinde çalışmalara başlanacak" dedi.