HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kırım-Kongo kanamalı ateşi ile mücadele! Araştırmalar hızlandı

Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı'na neden olan kene ısırması vakası ile 2005 yılında Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne gelen 101 vakadan 2'si çocuk, 8 kişinin hayatını kaybettiği bildirilirken, hastalığın kene ısırması haricinde solunum, cinsel ve diğer yollardan insanlara bulaşıp bulaşmadığı konusunda araştırmaların yapıldığı bildirildi.

Kırım-Kongo kanamalı ateşi ile mücadele! Araştırmalar hızlandı

CÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Yeltekin Demirel, hastalığın en çok Hiyaloma türü enfekte olmuş kenelerin ısırması ile insanlara bulaştığını ve hastalığın belirtilerinin ateş, kusma ve kanama ile gerçekleştiğini söyledi. Hastalığın genelde enfekte olmuş kenelerin ısırması ile bulaştığını sözlerine ekleyen Demirel, "Enfekte hayvanların kesimi ile bu hayvanlardan insanlara bulaşır. Bunlar evcil ve büyük baş hayvanlardan da olabilir. Hastaların çıkardıkları kanlı salgılardan bulaşabilir" dedi.

"ARAŞTIRMALAR YAPILIYOR"

Hastalığın solunum, cinsel birleşme ve diğer yollarla bulaşıp bulaşılmadığının araştırılmasına başlandığını söyleyen Demirel, "Laboratuvarlardan, hava yoluyla bulaşma ile cinsel yolla bulaşma tartışılmalı konulardır ve bu konularda araştırmalar yapılıyor" diye konuştu.

Kene ısırmasından korunma yollarını da açıklayan Demirel, "Pikniğe gidildiğinde çıplak ayakla dolaşılmamalı. Mümkünse pantolon çorap içine konulmalı. Piknikten sonra eve gelindiğinde vücut kontrol edilerek, kenenin olup olmadığı araştırılmalı. Bu şekilde riskler ortadan kaldırılmalı" dedi.

30 KENE CİNSİ NEDEN OLUYOR

Dünyada 580 çeşit kene türü olduğunu ve Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı'na neden olan kene cinsinin 30 adet olduğunu kaydeden Demirel, her kene ısırmasında Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı'na yakalanmış olunacak diye bir konunun olmadığını belirtti. Demirel, "Bu enfekte olan kenelerin yüzde 80'i sizi ısırdığında bu hastalığı hiç farkında varmadan atıyorsunuz. Yüzde 20'sinde sorun çıkıyor. Dünyadaki ölüm oranları yüzde 10 ile 30 arasında olurken, Türkiye genelinde yüzde 10 oranındadır. İlimize gelen hastalarda ise bize 2005 yılında 101 hasta tespit edilmiş durumdadır.Bunların 95'i erişkin, 6'sı da çocuk hastalardır. Bu güne kadar çocuklardan 2 tanesi, erişkinlerden de 6'sı olmak üzere Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ön teşhisi ile ölmüş durumda iken, Sivas'a gelen hastaların ölüm oranı yüzde 5 ila 7 oranında değişmektedir" diye konuştu.

"ÖLÜM ORANI DÜŞÜK"

Hastalıkta ölüm oranının çok düşük oranda olduğunu ve korkulacak bir konunun olmadığını ifadeden Demirel, "Bu konuda korkmaya gerek yok. Bu hastalık dünyanın birçok ülkesinde görülüyor" dedi.

Kene ısırmasında insanların panik olduğunu söyleyen Demirel, "Lütfen panik olmayın. Acil servislere gelin. Kendiniz çıkarmayın. Bunu çıkarırken Kene, hastalığı vücuda enjekte ediyor. Sağlık kuruluşuna geldiğinizde sağlık çalışanı belli bir şekilde keneyi çıkarıyor ve kenenin kusmasının önüne geçilmiyor" şeklinde konuştu.

Demirel, Kene ısırmasının en çok Tokat, Sivas, Yozgat ve Gümüşhane civarında görüldüğünü söyleyerek, hayatını kaybeden vatandaşların kesin ölüm nedenlerinin Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı olup olmadığının Ankara Hıfzısıhha'da araştırıldığını da sözlerine ekledi.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler