HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kulak, burun veya boğaza cisim kaçtığında

Geçenhafta Mynek sağlık yazarlarından Dr. Erhun Şerbetçi, Kulak, burun ve Boğaz'a yabancı cisim kaçmasının ne denli önemli olduğunu vurgulamıştı. Şerbetçi bugünkü yazısında da kulak burun ve boğaza yabancı cisimler kaçması halinde ailelerin yapmaları gereken şeyleri daha ayrıntılı olarak anlattı.

Kulak, burun veya boğaza cisim kaçtığında

-Her şeyden önce küçük çocukların ulaşabileceği yerlerde bozuk para, iğne, küpe, boncuk, kuruyemiş gibi şeyler bırakmamak gereklidir . Çocukların akla hayale gelmeyecek çeşitteki küçük maddeleri ağızlarına götürme eğilimleri unutulmamalıdır.

-Eğer dış kulak yoluna bir madde sokulmuşsa bu madde aile üyeleri tarafından çıkarılmaya çalışılmamalıdır . Bu durum eğer yabancı cismin kesici-batıcı özelliği yok ise çoğu kez ciddi bir zedelenmeye yol açmaz yani paniğe gerek yoktur . Kulak yabancı cisimlerinin çıkarılması doktorun işidir .

-Eğer yabancı cisim buruna sokulmuş ise bu durumda da aileler yabancı cismi çıkarmaya çalışmamalıdırlar . Burun içerisindeki yabancı cisim çoğu kez büyüklük ve şekline de bağlı olarak burun içerisinde kalır. Ehil olmayan kişilerin çıkarmaya çalışması halinde bu cisim arkaya kaçarak solunum sistemine kaçabilir ve çok daha acil ve hayati bir durum yaratabilir

-Eğer burundaki yabancı cisim dışarıdan görülüyor ise ve büyüklüğü ve yapısı arkaya kaçacak gibi gözükmüyor ise öteki taraf burun deliği kapatılarak birkaç kezden fazla olmamak şartı ile çocuk sümkürtülebilir . Eğer doktora ulaşma sorunu yoksa buna da teşebbüs etmemek daha uygun olur . Cismin bulunduğu tarafa kesinlikle parmak yada bir araç sokarak çıkartmaya çalışılmamalıdır. Burun yabancı cisimleri de soğuk kanlı bir şekilde çocuğun en yakın kliniğe götürülmesini gerektirir .Çocuk taşıma sırasında başı dik pozisyonda olmalıdır, çevresinden korkarak ağlamasına yol açılmamak da iyi bir önlem olabilir .

-Boğaza kaçan yabancı cisimlerde ise eğer gırtlağı tam tıkayabilecek büyüklükte bir madde söz konusu ise hastanın arkasına geçilerek birden hastanın karın boşluğu ile göğsünün birleştiği yerin altından basınçlı bir kucaklama hareketi yapmak (Heimlich manevrası) yutulan maddenin dışarı atılmasına yardımcı olarak hayat kurtarabilir . Ancak solunum sistemine kaçan cisimler çocuk yada erişkinin daha alt solunum borusuna yada bronşlarına inmişse burada ailelerin yapabileceği şey hızlı bir şekilde tam teşekküllü bir hastaneye ulaşmaktır .

Özetle yeniden vurgulamak gerekirse kulak burun boğaz yabancı cisimleri çoğu kez ortalıkta bırakılan küçük cisimlerin çocukların ellerine geçmesi nedeni ile olmaktadır ve ailelerin yapabilecekleri en iyi şey buna zemin olabilecek ortama izin vermemektir .

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler