Yaz aylarında yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklıkla etkisini giderek daha fazla hissettiren küresel ısınmanın, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz havzasında 2025 yılında 0.7-1.6 derecelik sıcaklık artışına neden olacağı, 2045-2075 yılları arasında ise sıcaklık artışının 2 dereceyi bulabileceği bildirildi.
WWF Türkiye Su kaynakları Program Müdürü Buket Bahar Dıvrak, Avrupa Çevre Ajansı'nın verilerine göre Avrupa'da kuraklıktan en çok etkilenecek kesimin Akdeniz havzası olduğunu belirterek, Türkiye'de ise Karadeniz ve Marmara bölgelerinin bir kısmının düşük su sorunuyla karşı karşıya kalacağını, Ege ve Orta Anadolu bölgelerininde ise çok ciddi su sıkıntısıyla baş etmek zorunda kalacağını bildirdi.
Dıvrak, 20. yüzyılda dünya sıcaklığının ortalama 0.6 derece, Avrupa sıcaklığının ise 0.95 derece arttığına dikkati çekerek, "Özellikle Akdeniz havzasında gelecekteki gelişmelerin etkilerinin, dünya ortalamalarından daha vahim olacağı öngörülmektedir. Yani bölgedeki sıcaklık artışı şu anki koşullardan 1-2 derece daha artacak. Ancak, İtalya ve Türkiye'nin, denizin hafifletici etkisinden uzak kalan iç kesimlerinde sıcaklıklar 5 dereceye kadar artabilecek" dedi.
Dıvrak, yapılan son çalışmaların 2 derecelik sıcaklık artışının Kuzey Akdeniz'de bitkilerin yüzde 50 oranında kaybedilmesine yol açacağını gösterdiğini, bu kaybın İspanya'nın kuzeyi, dağları ve özellikle Fransa'da yüzde 80'e kadar çıkabileceğini kaydetti. Orman yangınlarındaki artışın, istilacı türlerin ve otların yayılmasına,
dolayısıyla orman yangınlarının daha geniş alanlara sıçramasına neden olacağını belirten Dıvrak, "WWF'nin 2006 yılında yayınlanan raporuna göre, küresel iklim değişikliği Akdeniz havzasını kuraklıkla vuracak" dedi.
Tüm Akdeniz havzasında yağışların son 25 yılda yüzde 20 azaldığının görüldüğünü, 2050'ye gelindiğinde deniz seviyesinin 20-40 santimetre oranında artmasının beklendiğini dile getiren Dıvrak, bu durumun en çok Türkiye ve Cezayir gibi ülkeler ve deltalarının zarar görmesine neden olacağını vurguladı.
AA