HABER

Kurtulmuş: 1.6 milyon Suriyeli kalıcı

Kurtulmuş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda (AFAD) ile Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı'nın bütçe sunumuna ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kurtulmuş: 1.6 milyon Suriyeli kalıcı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda (AFAD) ile Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı'nın bütçe sunumuna ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Kurtulmuş Türkiye'ye sığınan Suriyelilerle ilgili olarak 'kalıcı oldukları görülüyor' dedi.

Kurtulmuş, Kobani ile ilgili sorular üzerine, "19 Eylül'de, Kobani'den bir göç dalgasının gelebileceğini düşündüklerini ve gelenleri mümkün olduğu kadar sınırın önünde karşılamayı planladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"19 Eylül'de saat 12.50 civarında IŞİD Kobani'den gelen insanların 5-6 kilometre arkasına kadar yaklaşmıştı. Dolayısıyla oradan gelecek kardeşlerimizin hayati bir riskle karşı karşıya olduğu kararını verdik. Sayın Başbakanımız Bakü'deydi, telefonla konuşarak kararlaştırdık ve 12.50 sırasında Kobani'den gelen insanlara kapılarımızı açtık. Şunu iftiharla söylüyorum; bu CHP'lilerin de MHP'lilerin de BDP'ilerin de Ak Parti'lilerin de övünç duyması gereken bir meseledir. Eksikler olabilir, onları iyi niyetli bir şekilde konuşuruz ama dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ülke 18 saat içerisinde 70 bin sığınmacıyı alamaz. Bir kişinin burnu kanamadı, sadece 55 yaşlarında bir kadın, ayağı mayına basmış patlamış, onu da yarım saat içerisinde Suruç Devlet Hastanesine götürme imkanı oldu. Ve 3 gün içerisinde 200 küsür bin Kobani'den kardeşlerimiz geldi. Biz de 20 Eylül'de orada İçişleri ve Tarım Bakanı ile oradaydık. Hazırlıkları gördük bununla da iftihar ettik, 6 bin 500 kişiyi karşılayacak hazırlığı AFAD yapmış durumdaydı."

"SURİYELİLER KALICI"

Kurtulmuş, "Türkiye'de 1 milyon 600 bin civarında Suriyeli kardeşimiz var, şu ya da bu etnik kökenden, şu ya da bu mezhepten meşrepten, bunların yaklaşık 1 milyon 73 bini biyometrik kayıt altına alınmıştır. İnşallah yıl sonuna kadar bunların tamamının da kayıt altına alınmasına çalışıyoruz. Bu konu da gerçekten önemli bir mesele olarak karşımızda duruyor" diye konuştu.

Kurtulmuş, "Suriyeliler misafir midir?" sorusunu ise şöyle cevapladı:

"Maalesef ilk anda Suriyeli mülteciler konusuna, gelecekler ve birkaç ay sonra gidilecek diye bakılıyordu. Ama 3,5 senelik bu iç savaştan sonra kalıcı oldukları görülüyor. Şimdi bu Suriyeli mültecilerle ilgili Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın, Sağlık Bakanlığı'nın, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, hepsinin olduğu koordinasyon toplantısında artık bunlar kalıcı ve bunların sorunlarını kalıcı olarak nasıl çözeriz meselesidir. Nasıl bir Suriye olacak bilmiyoruz ama şunu biliyoruz, 100 sene evvel, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan Sykes-Picot artık yıkılıyor ve maalesef bundan sonra çok daha türbülansı yüksek bir bölgeye doğru giriyoruz. 1990'larda Sovyetlerin çözülmesiyle başlayan önce Balkanlar, arkasından Kafkaslar, arkasından Ortadoğu, Kuzey Afrika şimdi Doğu Avrupa, bütün bu türbülansın içerisinde bütün ülkeler bölünür ve dağılırken Allah'a çok şükür, Türkiye 1990'dan bu yana birliğini dirliğini korumayı başarmıştır ve Türkiye inşallah çözüm süreci marifetiyle 100 senelik sorunu çözme iradesini ortaya koymuştur. Dolayısıyla Suriye'de kimin işbaşına geleceği, kime ne olacağıyla ilgili değiliz."

Bölge ülkelerinin parçalandığına da işaret eden Kurtulmuş, "Bölge ülkelerindeki bölünme ve parçalanmaya karşı Türkiye bölgede daha fazla entegrasyonun, barışın, bütünleşmenin, kardeşliğin ve akrabalığın etrafında çalışmalıdır. Bu çerçevede Suriye'deki 1,6 milyon Suriyelinin gelmesi belki şu anda sosyal ve ekonomik yük olarak görünüyor ama inşallah bu Türkiye'nin bölgeyi entegre etmek, bölgeyle kardeşlik bağlarının artırılması projesinin bir alt ayrımı haline gelir" diye konuştu. (AA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler