Artan, bir gazetecinin, "Eşcinseller hacca gidebilir mi?" şeklindeki sorusuna, "Böyle durumlarda kişinin Müslüman olmasına bakılır. Diğer yönlerden kendilerinin bir hatası kusuru veya herhangi bir şekilde tercihi varsa onlar Allah ile kendi aralarında olan durumdur. Gitmesinde bir mahzuru yok kimsenin. Bilemeyiz ki herkesi Hacca giderken" diye cevap verdi.
Antalya Müftüsü Orman Artan, 2015 yılı hac kayıtları hakkında bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Müftülük binasında düzenlenen toplantıda konuşan Artan, hac kesin kayıtlarının 16-27 Mart tarihleri arasında yapılacağını duyurdu. Kutsal topraklara bu yıl Türkiye'den 55 bin 399 hacı adayının gideceğini açıklayan Artan, "Bu sayıdan 43 bin 811'i 2007'den kalan ve bu yıl kurasız hacca gidecek olanlardır. Geriye kalan 11 bin 588 hacı adayı ise 2008-2014 yıllarında kayıt yaptırıp katsayılı olarak 12 Mart'ta kura çekimi yapılan hacı adaylarıdır" dedi.
ANTALYA'NIN HACI KONTENJANI 1242
2015 yılı Hac takviminin 16 Ağustos-21 Ekim tarihleri arası belirlendiğini kaydeden Artan, "Bu yıl ilimize tanınan kontenjan bin 242 olarak planlanmıştır. Bu hacılardan 745'i Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen organizasyonlarla, geriye kalan 497 kişi ise seyahat acenteleri aracılığıyla hac ibadetini yerine getirecektir. Ayrıca ilimizde ön kayıt yaptırıp hacca gitmeyi bekleyen 24 bin 688 hacı adayı bulunmaktadır" diye konuştu. Müftülük binaları önünde yığılmaları önlemek amacıyla hacı adaylarının kayıt işlemlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından otomatik olarak işlem tarih sırasına göre başlayacağınıaçıklayan Artan, "Hacı adayına 'Diyanet İşleri Başkanlığına veya acenteye kesin kayıt yaptırabilir' belgesi verilecek. Bu belgeyi hac yolcusunun bizzat kendisine veya birinci dereceden yakını teslim alabilir. 'Kesin kayıt yaptırabilir' belgesi olmayan hiçbir hacı adayının kaydı yapılmayacaktır" dedi. Artan, kayıtların ardından rahatsızlanan veya hayatını kaybeden hacı adayı yerine vekalet gösterdiği kişinin noter onayı ile gidebileceğini de söyledi.
"KİŞİNİN MÜSLÜMAN OLMASINA BAKILIR"
Artan, bir gazetecinin "Eşcinseller Hacca gidebilir mi?" şeklindeki sorusuna, "Böyle durumlarda kişinin Müslüman olmasına bakılır. Müslüman olarak İslamın 5 şartından birisi nedir? Namaz kılmak, zekat vermek, Hacca gitmek, oruç tutmak, Kelime-i Şehadet getirmek. Her Müslümanın üzerine farz olan görevlerdir. Bunların da bir şartı var. Hacca gidip geldiğinde yol ücretini karşılayacak. Gelinceye kadar ailesinin geçimini sağlayacak paraya sahip olan kimselerin Hacca gitmesi gerekir. Bu şartları taşıyan bir kimse o ismini zikrettiğiniz şekliyle kadın olsun erkek olsun veya genç veya ihtiyar olsun, herkes Hacca gidip görevini yapabilir. Diğer yönlerden kendilerinin bir hatası kusuru veya herhangi bir şekilde tercihi varsa onlar Allah ile kendi aralarında olan durumdur. Gitmesinde bir mahzuru yok kimsenin. Bilemeyiz ki herkesi Hacca giderken" diye cevap verdi.
DEVLETİN KONTENJANI VAR
Devletin Hacca parasız olarak göndermesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını aktaran Müftü Artan, "Sadece kontenjan var. Şehit aileleri belirli bir kontenjan ayrılıyor. Ama kayıt olmaları şart. Din görevlileri, sağlık ve basın çalışanları görevli olarak gidiyorlar. Devletin yardım etmek suretiyle ya da parasını vermek suretiyle gönderme gibi bir durum yok. Her yapılan harcama hacının verdiği paradan yapılıyor" dedi. Toplam 1 milyon 300 bin kişin Hacca gitmek için beklediğini kaydeden Müftü Artan, "Yılda 50 bin kişi alınıyor. Bu sayının 20 yılda erimesi demektir. Öte yandan da iki yıldır yeni kayıt alınmıyor.2007 ‘den itibaren sıra bekleyenler gönderiliyor" diye konuştu.
ANTALYA'DA 24 BİN 688 BEKLEYEN HACI ADAYI VAR
Müftü Artan, kredi çekilmek sureti ile de hacca gidilebileceğini kaydetti. Antalya'da ön kayıt yaptırıp hacca gitmeyi bekleyen 24 bin 688 hacı adayının bulunduğunu aktaran Müftü Artan, "Bu yıl hac ücretlerine 135 dolarlık kurban ücreti de dahil edildi. Konaklama türlerine göre hac ücretleri ise 3 bin 600 dolardan başlayıp 6 bin 900 dolara kadar çıkıyor" ifadelerini kullandı. (İHA)