HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Myanmar'daki katliam hakkında son dakika gelişme!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri sonucunda bölgeye girişine izin verilen ilk yabancı yardım kuruluşu olan TİKA tarafından Myanmar’da ilk etapta bin tonluk yardım yapılacak. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından yapılan açıklamada, "Ülkelerin hükümet yetkilileriyle birlikte planladıkları ve onay aldıkları süreçler sonucunda sınırın iki yakasında zorluklar çeken Arakanlı Müslümanlara ulaşarak toplamda ilk etapta 100 bin aileye yardım ulaştıracaktır" denildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Myanmarlı mevkidaşı ile yaptığı görüşme sonrasında bölgeye ilk yabancı yardım kuruluşu olarak Myanmar TİKA yetkililerinin girişine ve ilk etapta bin tonluk yardım yapılmasına izin verildiği bilgisini verdi.

Sözcü İbrahim Kalın, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Yardımların saldırılar sonucunda, yüzlerce ailenin evinden ve köyünden edildiği, Rakhayn'ın kuzey bölgesi Maungtaw ve Buthi Taung'a ulaştırılmak üzere Rakhine Eyalet Hükümeti ile iş birliğinde gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Maungtaw ve Buthi Taung'da saldırılardan kaçarak dağlık bölgelere yayılan Rohigyalara ilk etapta yapılacak acil yardım paketi; halkın temel gıda maddesi olan pirinç, kurutulmuş balık ve giyim malzemesinden oluşuyor. Bölgedeki belirsizlik ve güvenlikle ilgili endişelerin devam etmesi nedeniyle yardımların Rakhine Eyalet Hükümeti ile iş birliği içinde yarından itibaren askeri helikopterler aracılığıyla ulaştırılmaya çalışılacaktır. Ülkemizin yardımları bununla sınırlı kalmayıp, Rohingyaların acil ihtiyaçları olan başta gıda ve giyim malzemeleri olmak üzere, ilaç vb. sağlık malzemeleri de düzenli aralıklarla Rakhayn Hükümeti ile eşgüdüm halinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacaktır. Ayrıca malumlarınız olduğu üzere son olaylardan kaçarak Bangladeş’e sığınanların sayıları da 100 bine yaklaşmış durumdadır. Perşembe günü Dışişleri Bakanımız ve TİKA Başkanımızın da olduğu bir heyet Cox Bazaar’da kamplar ve çevresinde yaşayanlar için acil gıda-ilaç, sahada acil yardım gerektiren hastaların hizmetinde yararlanmak üzere ambulans gibi yardımları bizzat sahada gerçekleştirecektir. Böylece ülkemiz, TİKA Yangon (Myanmar) ve Dakka ofislerinin bulundukları ülkelerin hükümet yetkilileriyle birlikte planladıkları ve onay aldıkları süreçler sonucunda sınırın iki yakasında zorluklar çeken Arakanlı Müslümanlara ulaşarak toplamda ilk etapta 100 bin aileye yardım ulaştıracaktır.”

ARAKAN'DA NELER OLUYOR?

Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan eyaletinde devam eden saldırılarında 25 Ağustos'tan bu yana çok sayıda Arakanlı Müslüman hayatını kaybetti. Saldırılarda hedef alınan 60'tan fazla köy yakılırken, on binlerce Arakanlı Müslüman da can güvenliği nedeniyle bölgeden kaçmaya çalışıyor.

Siviller kara ve deniz yoluyla Myanmar'dan Bangladeş'e geçmeye gayret ediyor. Birleşmiş Milletler (BM), şu ana kadar 123 binden fazla Arakanlı Müslümanın Bangladeş'e geçtiğini bildiriyor ancak on binlercesinin sınır bölgesindeki bekleyişi sürüyor.

Myanmar hükümetinin uluslararası kuruluşlara bölgeye giriş izni vermemesi nedeniyle ölü sayısı ise saptanamıyor. Arakanlı sivil toplum kuruluşları hayatını kaybeden sivillerin sayısının bini aştığını bildirirken, bazıları rakamın binlerce olduğunu iddia ediyor. Myanmar yönetimi, göç yoluna düşen ya da evsiz kalan Arakanlı Müslümanlara insani yardım ulaştırılmasına da izin vermiyor.

30 BİNDEN FAZLA ARAKANLI NAF NEHRİ'Nİ GEÇEMEDİ

Arakanlı Müslümanların haklarını savunan aktivistler, Arakan'ın kuzeyindeki Maungdaw ve Rathidaung kentlerinden gelerek Bangladeş sınırındaki Naf Nehri'ni geçmeyi başaramayan 30 binden fazla Arakanlı Müslüman olduğunu belirtti. Aktivistler, bu insanların temel gıda, su ve tıbbi malzemeden yoksun, günlerdir dağlık bölgelerde sıkışıp kaldığına işaret etti.

Merkezi Londra'da bulunan Burma İnsan Hakları Ağı (BHRN) adlı kuruluşun yöneticilerinden Kyaw Win, yaptığı açıklamada, "Bu en savunmasız durumdaki insan hayatları bir an önce kurtarılmalıdır." dedi.

"ARTIK MERMİLERİNİ HARCAMAYACAKLAR"

Öte yandan Avrupa Rohingya Konseyi (ERC) Başkanı Hla Kyaw, yaptığı açıklamada, "Ordu, Arakanlı Müslümanları vurarak öldürmek yerine köylerinden uzaklaştırmaya başladı." şeklinde konuştu.

Ordunun, zaten Arakanlı Müslümanların Bangladeş sınırını geçmeye çalışırken ya da dağlarda beklerken ölümle yüze kalacağını bildiğini aktaran Kyaw, "Artık mermilerini harcamayacaklar." ifadesini kullandı.


En Çok Aranan Haberler