KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Nar ve portakal mucizesi! İşte gripten korunmanın yolları

    Grip nezleye göre daha ağır geçirilir. Hijyene dikkat etmek, sık bitki çayı tüketmek, nar ve portakal suyu tüketmek, sık sık havalandırma yapmak gripten korunmanın başlıca yollarıdır. Gripten korunmanız için yapmanız gerekenleri haberimizde topladık. İşte gribe neden olan etkenler ve gripten korunmanın yolları...

    Tıptaki adı influenza olan grip hem toplum olarak hem de kişisel olarak dikkat etmemiz gereken bir enfeksiyon hastalıktır. Gripten korunmak için sık sık el yıkamak, başkasının eşyasını kullanmaktan uzak durmak, çalışılan ortamı ya da odayı havalandırmak, klimaların bakımını yapmak, çok zorunlu olmadıkça dışarıya çıkmamak dinlemek gerekir. Grip, viral bir hastalık olduğu için tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur. Ancak çeşitli durumlarda virüslere yönelik ilaçlar kullanılabilir. Ağırlaşmamış bir gripte de belirtilere yönelik tedaviler verilebilir.

    Ama komplike bir gripte, bu durumda ilgili branşa mutlaka başvurup gerekli eklemeler yapılmalıdır. Bazı durumlarda antiviral ilaçlar da kullanmak gerekebilir. Özellikle kronik hastalığı olanlarda, mevcut durumun ağırlaşmaması adına antiviral ilaçlara başlanabilir. Küçük çocuklarda ve yaşlı hastalarda bu tip ilaçların kullanılması gerekebilir.

    Gripten korunmanın başlıca yolu vücut direncinin düşmesini engellemekten geçer. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan, ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır.- Kış mevsiminin en önemli meyvelerinden nar ve portakalın suyunu sıkarak hazırladığınız karışımı günde iki kez için. Nar ve portakal hem yüksek c vitamini hem de antioksidan maddeler içerdiği için, grip virüsüne karşı koruyucudur. -Ihlamur, adaçayı, zencefil içeren bitki çaylarını sık sık tüketin. -Ellerinizi sık sık yıkayın.
    -Hapşırırken mendil kullanarak ağzınızı kapatın. -Burun tıkanıklığı ve kuru öksürük probleminiz varsa deniz suyu içeren spreyler kullanın. -Gece yatarken bulunduğunuz odanın ısıtıcısını kapatın.-Odanızı sık sık havalandırın.

    Grip olan kişiler başkaları ile yakın temastan kaçınmalı, hastalığın bulaşıcı olduğu dönemde işe ve okula gitmemelidir. Selamlaşmaların yakın temas ile değil uzaktan yapılması gerekmektedir. Gribe yakalananların belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat etmesi önemlidir. Bulaşmayı önlemek için öksürme, aksırma sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalıdır. Eğer mendil yoksa ceket veya giysinin kolu kullanılarak bu yapılmalıdır ve eğer ağız-burun el ile kapatılmışsa, eller su ve sabunla mutlaka yıkanmalıdır. Grip olanların cerrahi ya da standart maske takması diğer insanlara virüs bulaşmasının önlenmesine yardımcı olacaktır. Hasta olmayan kişiler hastaların yanına girerken maske kullanmalıdır. Hasta kişilerle tokalaştıktan veya solunum salgıları bulaşmış yüzeylerle temastan sonra göz, burun veya ağıza dokunmak bulaşmaya neden olabilir.
    Hastalığın bulaşmasını engellemek için masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncak gibi sık dokunulan eşyaların günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi gerekmektedir. Günlük kullanılan temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve Alkol gibi bazı kimyasal maddeler de dezenfekte için etkilidir. Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu gibi eşyaların başkası tarafından kullanılmaması gerekir. Hastanın kullandığı tabak, çatal ve bıçaklar bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

    Gripten korunmanın yolları! İzleyin...

    [Gripten korunmanin yollari nelerdir?](http://www.nasil.tv/Gripten-korunmanin-yollari-nelerdir)[![](//www.nasil.tv/s/z31/img/elogo.png)](http://www.nasil.tv)

    Grip hastalığını antibiyotikler tedavi etmemektedir. Doktor tavsiyesi dışında antibiyotik kullanımı kesinlikle sakıncalıdır. Gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme, kaliteli uyku, yeterli dinlenme ve su tüketimi de çok önemlidir. Gripten korunmanın en etkili, en güvenli ve en ucuz yolunun aşı olduğu unutulmamalıdır.

    Geçiş dönemi olarak bilinen bahar aylarında grip hastalığı sıklıkla görülmektedir. Yaşanan bu salgın korkulanın aksine yeni bir virüs tipinden kaynaklanmamaktadır. Hastalık bulaştığı kişilerde genel olarak ağır seyreder, yaklaşık 1 hafta istirahat edilmesi gerekebilmektedir. 65 yaşın üzerindeki kişiler, kalp ve kanser hastaları, hamileler, şeker hastaları, böbrek yetmezliği olan kişiler ve sağlık çalışanlarının grip hastalığına karşı daha dikkatli olması gerekmektedir.

    Grip virüsü Orthomyxoviridae familyasına mensup örtülü bir RNA virüsüdür. Virüsteki nükleik asit 8 tane negatif anlamlı RNA'dan oluşur. RNA'nın kopyalanmasında hata oranı yüksek olduğu için, virüs genomu sürekli değişim halindedir. Ayrıca, aynı hücreyi birden fazla virüsün enfekte etmesi durumunda viral RNA parçaları birbirleriyle karışıp yeni genetik kombinezonlar oluşturabilirler. Bu nedenlerden dolayı vücudun bir grip türüne karşı kazandığı bağışıklık ertesi yıl ortaya çıkan yeni bir salgına karşı genelde etkisiz olur.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler