HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ODTÜ, yeni nesil bilim programları için öğrenci seçiyor

Rektör Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök: - "Nanoteknolojiden, biyomedikale, Ortadoğu araştırmalarından, siber güvenlik araştırmalarına kadar 115 farklı alanda lisansüstü eğitim imkanı sunuyoruz. Bu programlarımıza öğrenci seçimi için başvuruları 28 Aralık'a kadar alacağız" - "Bu programlara uluslararası çapta bilimsel araştırma yapmak isteyenler ile yeni nesil endüstri kollarında kariyer hedefleyenleri bekliyoruz"

SELMA KASAP - Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, nanoteknolojiden, biyomedikale, Ortadoğu araştırmalarından, siber güvenlik araştırmalarına kadar 115 farklı alanda lisansüstü eğitim imkanı sunduklarını belirterek, "Bu programlarımıza öğrenci seçimi için başvuruları 28 Aralık'a kadar alacağız." dedi.

Kök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerinde yüksek lisans programlarının iki yıllık tezli ve tezsiz ile ikinci öğretim tezsiz olmak üzere üç başlık altında verildiğine dikkati çekti.

Nanoteknolojiden, biyomedikale, Ortadoğu araştırmalarından, siber güvenlik araştırmalarına kadar 15 farklı programda lisansüstü eğitim imkanı sunan ODTÜ'de, bu programlara başvuruların 28 Aralık'a kadar süreceğini bildiren Kök, "Lisansüstü programlara uluslararası çapta bilimsel araştırma yapmak isteyenler ile yeni nesil endüstri kollarında kariyer hedefleyenleri bekliyoruz." dedi.

- 3 bilim dalı tek çatı altında

Kök, Fen Bilimleri Enstitüsü'ndeki yüksek lisans ve doktora programlarından birinin "biyomedikal mühendisliği" olduğunu belirtti.

Bu bilim alanının dünya genelinde sağlık bilimleri, temel bilimler ve tıp olmak üzere 3 bilim alanını tek çatı altında topladığını dile getiren Kök, "Bu bölümümüzün çalışmaları, üniversite hastaneleri, ODTÜ Teknokent ve ODTÜ Merkezi Laboratuvar iş birliğiyle yürütülüyor. Programlarımızda, geleneksel mühendislik deneyimlerinden yararlanarak biyoloji ve tıpta karşılaşılan problemlerin çözümü amaçlanıyor." dedi.

Biyomedikal mühendisliğinde ortaya çıkacak buluş ve icatların, yeni nesil endüstrinin temellerini oluşturacağını vurgulayan Kök, şunları söyledi:

"Biyoalgılama, görüntüleme, biyoinformatik, hücre ve doku mühendisliği, doku tasarımı, biyoimalat, güdümlü ilaç teknolojileri, biyonanoteknoloji, robotik cerrahi ve uzaktan takip sistemleri gibi yeni endüstri dallarında çalışmak ya da bu alanda bilimsel araştırma yürütmek isteyen gençlerimizi bu bölümümüzde lisansüstü eğitime davet ediyoruz."

Rektör Kök, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Hacettepe Üniversitesi Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü birlikteliğiyle ortak doktora programı olan "Nörobilim ve Nöroteknoloji" programına da başvuru aldıklarını bildirdi.

- Deprem uzmanları yetişiyor

Kök, ODTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü'nün diğer bir programının ise "Deprem Çalışmaları" olduğunu, bu bölümde sadece tezli yüksek lisans eğitimi verildiğini dile getirdi.

Bu programda depremle ilgili disiplinlerarası çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Kök, araştırma ve geliştirme programlarında görev alabilecek uzman ve araştırmacı olmak isteyenlerin bölümü tercih edebileceğini belirtti.

- Nanoteknoloji alanında yöneticiler eğitim alıyor

Fen Bilimleri Enstitüsünde hem yüksek lisans hem de doktora düzeyinde "mikro ve nanoteknoloji" programlarının bulunduğunu anlatan Kök, "mikro ve nanoteknoloji ile ilgili farklı sektörlerde, öncü endüstriyel kuruluşlarda veya araştırma enstitülerinde üst düzey araştırmacı veya yönetici olarak çalışacak bireyler yetiştiren programımız son yılların en rağbet gören bölümleri arasında bulunuyor." değerlendirmesini yaptı.

- Sosyal Bilimler Enstitüsü lisansüstü programları

Rektör Kök, Sosyal Bilimler Enstitüsünün yürüttüğü programlara ilişkin bilgi verirken, bunlardan biri olan "Avrasya Çalışmaları" programının disiplinler arası programlarda çalışacak uzmanlar yetiştirmeyi amaçladığı bilgisini verdi.

Kök, Türkiye'deki ilklerden biri olan "Ortadoğu Araştırmaları" programında farklı alt yapılardan gelmiş öğrencilere, Ortadoğu hakkında disiplinlerarası bir perspektif kazandırabilmenin amaçlandığını aktardı.

- Enformatik Enstitüsü lisansüstü programları

Rektör Kök, Enformatik Enstitüsü programlarından söz ederken, "Tıp Bilişimi"nin halkın nitelikli sağlık uzmanlarına erişiminin sağlanması, maliyet ve hataların azaltılması gibi çeşitli alanlarda çözümler sunduğunu, "Siber Güvenlik" programında ise bilgisayar sistemlerinin güvenliğine ilişkin üst düzey beceriler kazandırıldığını dile getirdi.

Kök, Uygulamalı Matematik Enstitüsü tarafından "kriptografi" yüksek lisans ve doktora programı başvurularının da sürdüğünü belirtti.

- Ortak diplomalı programlar

ODTÜ'de verilen programlardan dördünün ortak diplomalı programlar olduğuna işaret eden Kök, Fen Bilimleri Enstitüsü'ndeki "Etkileşim için Tasarım" yüksek lisans programının Hollanda'nın en büyük teknik üniversitelerinden biri olan TU Delft üniversitesiyle; "Nörobilim ve Nöroteknoloji"nın ise Hacettepe Üniversitesi'yle; "Sosyal Bilimler (Türk-Alman)" çift diploma programının ise Berlin'in en eski üniversitesi olan Humboldt Üniversitesi ile; "İş Yaşamı Temelli Öğrenme" çift diploma programının ise Enformatik Enstitüsü bünyesinde Londra Middlesex Üniversitesi ile ortak yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler