HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Okul fobisi başarısızlığa davetiye çıkarıyor

Çocuklarda okul korkusunun meydana getirdiği sorunların zamanında çözümlenememesi durumunda, bu korkunun hayat boyu başarısızlığa davetiye çıkardığı bildirildi.

Okul fobisi başarısızlığa davetiye çıkarıyor

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Abacı, bireylerin birbirlerine çok fazla bağımlı olduğu ailelerde okul fobisinin olma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Yoğun kaygı nedeniyle çocuğun okula gitmek istememesine ya da gitmemesine okul fobisi dendiğini hatırlatan Prof. Dr. Abacı, okul korkusundan eve dönen çocuk için yapılacak en iyi şeyin, onu en kısa sürede okula geri götürmek olduğunu kaydetti.

Çocukların bu isteksizliklerinin karın ve baş ağrıları ya da mide bulantısı gibi fiziksel şikayetler ile dile getirildiğini anlatan Prof. Dr. Abacı, yoğun olarak yaşanan okul korkusundan dolayı bu fiziksel şikayetlerin gerçek olabileceğine de dikkati çekti.

Prof. Dr. Ramazan Abacı, "Genelde bireylerin birbirlerine abartılı bağımlı olduğu, birbirlerine her an herhangi bir olumsuzluk olacakmış gibi davranan ailelerin çocuklarında okul korkusu olma olasılığı yüksektir. Çocuk kendi yokluğunda ailesine bir şey olmasından ya da kendisini terk edip gideceklerinden veya anne ve babasının yokluğunda kendisine bir şey olacağından korkmaktadır. Bu tür çocuklar aşırı kaygılı, uyumlu, aşırı onay bekleyen çocuklardır" dedi.

Okul korkusu olan çocuğun mutlaka bir psikoloğa gösterilmesi ve onun önerileri doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Ramazan Abacı, bu hastalığın tedavisinde, çocuğun bireysel tedavisi yanında aile tedavisinin de gerekebildiğinin altını çizdi. Okul korkusu nedeniyle eve gelen çocuğun zaman geçirilmeden okula geri götürülmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Abacı, "Çocuğunuza okula dönmesi konusunda ısrar edin. Okul korkusunda yapılacak en iyi şey, çocuğunuzu mümkün olduğunca çabuk okula geri götürmenizdir. Okula devam çocuğunuzun okul korkusunda yaşadığı fizyolojik belirtilerin azalmasına yardımcı olur ve sonunda çocuğunuz okula gitmekten yeniden zevk almaya başlar. Bu nedenle çocuğunuzu, okula gitmeye devam ettiği sürece kendini daha iyi hissedeceği konusunda ikna edin" diye konuştu.

"OKULA GİTME ZAMANLARINDA ESKİSİNDEN DAHA KARARLI OLUN"

İlk zamanlarda okulun sabahları güç olabildiğini ifade eden Prof. Dr. Ramazan Abacı, "Bu zamanlarda çocuğunuza kendisini nasıl hissettiğini sormayın. Çünkü bu durum çocuğunuza şikayet etmek için fırsat ve cesaret verecektir. Çocuğunuzu gözleyin, eğer ev içinde dolaşabiliyor ve çok rahatsız görünmüyorsa okula da gidebilecektir.

Şayet çocuğunuzun fiziksel yakınmaları varsa ve genel yakınmalarına benziyorsa, çok fazla tartışmadan onu hemen okula hazırlayın ve gönderin. Eğer çocuğunuzun sağlığı konusunda endişeliyseniz, doktor kontrolü yararlı olacaktır. Aksi halde okula gönderin ve öğretmeni durumdan haberdar edin, çocuğunuz ciddi bir şekilde hastalanırsa sizi arayıp haber vermelerini isteyin.

Çocuğunuz okula geç kaldığında, servisi kaçırdığında, mutlaka onu okula göndermek için başka çözümler geliştirin ve en kısa zamanda okula gönderin. Bazen çocuğunuz kendiliğinden eve dönebilir, bu durumda da yapmanız gereken onu okula geri göndermektir. Çocuğunuzun öğretmenini konu hakkında bilgilendirmeniz, öğretmenin çocuğunuzu anlaması konusunda yardımcı olur. Öğretmenin bilgilendirilmesi, öğretmenin çocuğunuzun bazı davranışlarına daha toleranslı olmasını sağlayabilecektir" şeklinde konuştu.

"ÇOCUĞUNUZLA OKUL KORKUSU HAKKINDA KONUŞUN"

Okula gitme vakti dışında bir zamanda çocuklarla okul korkusu hakkında konuşmanın faydalı olacağını kaydeden Prof. Dr. Ramazan Abacı, şunları kaydetti:
"Okul korkusu hakkında çocuğunuzu suçlamayın ya da küçümsemeyin. Bu durumun birçok çocuk tarafından yaşanabildiğini ve zaman için kendisini mutlaka daha iyi hissedeceğini anlatın. Çocuğunuzu tam olarak neyin mutsuz ettiğini öğrenmeye çalışın. Çocuğunuza, olabilecek en kötü şeyin ne olabileceğini sorun.

Eğer sizin bu konu hakkında yapabilecekleriniz varsa elinizden geleni yapacağınızı söyleyin. Eğer çocuğunuz okulda fiziksel belirtilerin çok artmasından korkuyorsa, öğretmene uygun bir yerde 10-15 dakika dinlenebileceğini söyleyin. Okul korkusu olan çocuklar, okul dışında daha çok aileleri ile zaman geçirmek, evde oynamak, odalarında yalnız olmak ya da televizyon seyretmek isterler.

Bir çoğu geceleri arkadaşlarının evinde kalamaz, hemen eve dönmek ister. Böyle durumlarda çocuğunuzu akranları ile vakit geçirmesi için teşvik edin. Çeşitli aktivitelere göndermek, arkadaşlarını evinizde geceleri kalmaları için davet etmek, çocuğunuza yardımcı olacaktır. Okula gitmek istemeyenin ya karnı ağrıyor ya da başı. Eğitim hayatıyla yeni tanışan veya okulda çeşitli sorunlar yaşayan çocuklar, gerçekte var olmayan hastalıkları bahane ederek, okula gitmemenin yollarını arayabiliyor. Okul korkusunun oluşturdu sorunlar, zamanında çözümlenememesi durumunda, hayat boyu başarısızlığa davetiye çıkarır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler