HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Otomatik araba nasıl kullanılır? Otomatik araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Günümüzde eski tip manuel vitesli arabalar yerine daha çok otomatik vitesli arabalar tercih ediliyor. Hem dünyada hem de ülkemizde kullanımı her geçen gün biraz daha yaygınlaşan otomatik vites arabaların tercih edilmesinin çeşitli nedenleri bulunuyor. Otomatik vitesli araba kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar hem sürücülerin hem de yayaların can güveliği için son derece önem taşıyor.

Otomatik araba nasıl kullanılır? Otomatik araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Manuel vites arabalara göre daha konforlu olduğu kabul edilen ve kullanımının da daha rahat olduğu bilinen otomatik vites arabalar günümüzde daha çok tercih ediliyor. Satışları her geçen gün biraz daha artan otomatik vites arabaların kullanım oranının 2021 yılının ilk yarısında açıklanan istatistiksel verilere göre yüzde yetmişe ulaştığı biliniyor. Ancak otomatik vitesli arabalar her ne kadar rahat ve konforlu olursa olsun bu tip arabaları kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.

Otomatik araba nasıl kullanılır?

Son yıllarda daha çok tercih edilen otomatik vitesli arabalar, kolaylıkla vites değiştirme açısından son derece rahat ve konforlu olarak tanımlanıyor. Otomatik vitesli araçlarda vites değiştirmek manuel vitesli araçlara göre çok daha kolay oluyor. Trafikte seyir hâlindeyken ya da dur-kalk yaparken, vites değiştirmenin bu kadar pratik olması tüm araç sürücülerine daha cazip geliyor.

Debriyaj pedalının bulunmadığı otomatik vitesli arabalar, özellikle araba akışının yoğun olduğu durumlarda aracın stop etmesi halinde ve yeni şoförler için oldukça kolaylık sağlıyor. Otomatik vitesli arabalarda arabanın modeline göre farklılık göstermek üzere dört temel vites bulunuyor. Bu viteslerin idaresindeki pratiklik özellikle acemiler için otomatik araba kullanmayı çok daha tercih edilebilir kılıyor.

Otomatik araba nasıl çalıştırılır, sırasıyla hangi adımlar uygulanmalıdır?

Sürücüye kullanım sırasında son derece kolaylık sağlayan otomatik vitesli arabalar daha önce manuel vites kullanan kişiler için ilk kullanımda yabancılık oluşturabiliyor. Ancak birkaç kullanımdan sonra otomatik vites araca alışmak mümkün olabiliyor. Otomatik vites bir arabayı çalıştırmak için birkaç adımı takip etmek yeterli oluyor. Seyir hâlindeyken rahat bir sürüş sağlayan otomatik vites arabalar, manuel vites arabalardan farklı şekilde çalıştırılır. Birkaç adımda ve vitesin farklı kademeleri kullanılarak çalıştırılabilen otomatik vites araçları hareket ettirirken izlenmesi gereken adımlar modelden modele küçük değişiklikler gösterebilir.

"Otomatik araba ilk nasıl çalışır?" sorusunu soran, ilk kez otomatik vitesli araba kullanacak olan kişiler şu adımları takip ederek arabayı çalıştırabilirler:

  • Araca bindikten sonra çalıştırmadan önce gerekli kontroller ve sürüş hazırlıkları yapılır. (Emniyet kemeri, ayna ve koltuk ayarı)
  • Bazı arabalar frene basmadan marş edilemeyebilir. Bu yüzden arabayı çalıştırabilmek için önce frene basılır. (Ön alt kısımda gaz pedalları, solda fren, sağda ise gaz yer alır.)
  • Sürücünün ayağı frende iken kontak anahtarı saat yönünde çevrilir ve araba çalışır hâle getirilir.
  • Vitesin konumu P ya da N kademeleri dışında yer alıyorsa araba kalkış gerçekleştiremez. Bu yüzden araba çalıştırılacağı zaman vites P kademesine getirilmelidir.

Otomatik araba nasıl hareket ettirilir?

Farklı araba modellerinde küçük farklılıklar ile çalıştırılan otomatik vites bir araba hareket ettirilirken vites P kademesine getirildikten sonra kademe P’den D’ye alınmalıdır. Bir sonraki adımda el freni indirilir. Son aşamada ise ayak fren pedalından hafifçe kaldırılır ve araba hareket ettirilir.

Yokuşta araç kullanmak birçok kişi için zorlayıcı olabilir. Otomatik vites bir arabayı da yokuşta kullanmak arabanın kullanım kolaylığını öne çıkartan bir başka özelliğidir. Birçok otomatik vitesli arabada yokuş yollarda geri kaymayı önleyen sistemler kuruludur. Bu nedenle yokuş çıkarken gaz pedalına biraz daha fazla basılarak yokuş rahatlıkla çıkılabilir.

Otomatik araç kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Sürüşü, yokuş çıkması oldukça kolay olan, konforlu, güvenli kabul edildiği için en sık tercih edilen araba türlerinden otomatik vitesli arabaları kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Bu noktalardan bazıları şu şekildedir:

  • Manuel vites arabalardan kalma bir alışkanlık olarak iki ayak aynı anda kullanılmamalıdır.
  • Vites koluna sürekli olarak dokunmak doğru değildir.
  • Araba rölantide beklerken vites N kademesinde kalmalıdır.
  • Kırmızı ışıkta beklerken vites değişimi yapılmamalıdır.
  • Şanzıman sıvısının düzenli olarak değiştirilmesine ve yağın doğru tipte olduğuna dikkat edilmelidir.
  • Motorun soğutma sistemleri düzenli olarak kontrol edilmelidir.
  • Şanzıman filtresi düzenli olarak değiştirilmelidir.

Otomatik araba nasıl park edilir?

Çok uzun süre manuel vitesli araba kullanan kişilerin otomatik vitesin rahatlığına ve konforuna alışması birkaç kullanımdan sonra mümkün olur. Ancak alışması en zor kısım bazı sürücüler için arabayı sürmekten çok park etme aşamasıdır. Otomatik vites bir arabayı park edebilmek için öncelikli olarak arabayı hareket hâlinden çıkartarak durmasını sağlamak gerekir. Vites D kademesinden N kademesine alınmalı ve fren çekilmelidir. Frenden ayak çekilirken aracın yükü el frenine aktarılmalıdır.

Otomatik vites araba nasıl durdurulur?

Otomatik vitesli olan bir arabayı sürmek kadar durdurmak ve park etmek de oldukça kolay bir işlemdir. Araba park edildikten sonra fren ile tamamen durması sağlanır. Bu adımın hemen ardından vites P kademesine getirilir. El freni çekilir ve sürüş esnasında herhangi bir risk altında kalmamak için araba tamamen durmadan P kademesine ya da R kademesine geçiş yapılmaması gerekir. Otomatik vitesli bir arabanın durdurulması için şu adımlar uygulanır:

  • Frene basılır.
  • N kademesine alınır.
  • El freni çekilir.
  • Ayak frenden çekilir.
  • P kademesine geçilir.
  • Kontak kapatılır.

Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler