ANKARA (İHA-TBMM) - TBMM Genel Kurulu'nda 'Sınai hakların korunmasını güçlendiren ve konuyla ilgili 4 Kanun Hükmünde Kararname (KHK)'yi değiştiren yasa tasarısı kanunlaştı.
Yeni yasayla, patent haklarının korunması hakkında KHK, Endüstriyel tasarımların korunması hakkında KHK, Coğrafi İşaretlerin korunması hakkında KHK ile Markaların Korunması Hakkında KHK'de değişiklikler yapıldı.
Yasa uyarınca, bu dört KHK'de tanımlanan koruma hükümlerine uymayanlara, eylemlerin ağırlığına göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 14 milyardan 46 milyara kadar idari para cezası veya her iki ceza birden verilebilecek.
Yasanın Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle, Türkiye Patent Enstitüsü'ne yaptığı bildirimde gerçek kimliğini saklayanlara da ceza verilmesinin yolu açılacak.
Gerçeğe aykırı olarak patent veya faydalı model başvurusunda bulunanlar ile bu işaretleri yetkisi olmadan kaldıran veya haksız olarak kendisini bu hakkı kullanmaya yetkiliymiş gibi gösterenler 1-2 yıl hapis, 14-27 milyar para cezası veya her ikisine birden çarptırılacak.
Patent veya faydalı modelle korunan bir buluşun sahibi olmadığı halde satışa çıkardığı ürünlerde, yanıltıcı biçimde, korunan bir patentle veya faydalı modelle ilgili olduğu kanısını uyandıracak şekilde işaret koyan, ilan ve reklamlarında bu işaretleri kullananlara ise 2-3 yıl hapis, 27-46 milyara kadar para cezasına veya her ikisine birden çarptırılabilecek. Bu suçların bir işletmede gerçekleşmesi durumunda bunu engellemeyen işletme sahibi, müdür veya temsilcisi de aynı cezaya çarptırılacak. Hakları tecavüze uğrayanların dışında tüketici dernekleri de konuyu öğrenmelerinden itibaren 2 yıl içinde bu konularda şikayette bulunma hakkına sahip olacak.
Yeni yasayla ulusal ilaç sanayiinin Araştırma-Geliştirme çabaları ve jenerik ilaçların ruhsatlanması da destekleniyor. Bu hükümle, 'İlaçların ruhsatlandırılması ve bunun için gerekli test ve deneyler de dahil olmak üzere, ruhsat konusu buluşu içeren deneme amaçlı fiiller' de koruma altına alınacak.
Yasayla asliye hukuk ve asliye ceza mahkemesi düzeyinde tek hakimli ihtisas mahkemeleri kurulması ve Türk Patent Enstitüsü kararlarına karşı Ankara Patent Mahkemesi'nde dava açabilme hükmü getirildi.