İSTANBUL (CİHAN)- Çalıştaya, İstanbul Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Selim Çelenk, Vakfın Başkanı İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Şenbabaoğlu, Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu, öğrenciler ve akademisyenler katıldı. Çalıştayda, 2023 yılı vizyonuyla birlikte sokaklarda yaşayan veya sokağa düşme riski taşıyan çocuklar için barınma, korunma, sağlık, eğitim, tedavi gibi konularda yapılabilecekler hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu.
Programda konuşan Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, bugüne kadar eksik kalmış olan şeylerin bundan sonra tamamlanacağını ve daha güzel şeyler yapılacağını söyledi. Uysal, "Bir topluma, bir ülkeye sokağa düşmüş çocukların neye mal olduğuna baktığımız zaman, yapılan çalışmaların ülkenin kaderini değiştireceğini düşünmek gerekiyor. Mafya ve her türlü gayr-ı meşru yapılaşmanın eleman sağlamak için istifade ettiği sokağa düşmüş çocuklar çok basit önlemler ve harcamalarla kurtarılabilir." diye konuştu.
İstanbul Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk de bakanlığı tarafından kanuna göre korunmaya muhtaç çocukların korunması ve bakımı konusunda özel ihtimam gösterilerek, hayata kazandırıldığını kaydetti. Çelenk, "İstanbul'da şu anda yurt ve yuvalarımızda koruma ve bakım altında olan bin 936 çocuğumuz var. 4 bin 700 çocuğumuza da evinde bakıyoruz." diye konuştu. Çelenk konuşmasına şöyle devam etti:
"Yani bu rakam risk altında bulunan çocukların bir şekilde devletin şemsiyesi altın alınıp bakımının gerçekleştirildiği rakam. Bize gelen çocukların bir çoğu psikolojik travmalar yaşamış hayata kazandırılmalarıyla ilgili çeşitli problemlerle karşılaştığımız çocuklar. Zaman zaman basına da yansıyor, kaçanlar oluyor sokağa düşenler oluyor. Tekrar emniyetle kolluk kuvvetleriyle irtibata geçip onları koruma bakım altına alıyoruz. Bir insanı kazanabilmek hele ki risk altındaki bir insanı kazanabilmek için çok çaba sarf etmek gerekiyor. Aslında çok önemli bir nokta var ki bir insanın kazanılabilmesi için, sarf edilmesi gereken parasal limitin sınırı olmamalı. Çünkü topluma zararları ve bireye kaybettirdiklerini göz önüne aldığımız zaman bir çocuk için harcanacak miktarın hiçte küçümsenmemesi gerektiğini ve bu miktar konusunda cömert davranılması gerektiğini düşünüyorum."
4 oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayda; çocuğun anne karnına düşmesinden itibaren nasıl bir yol izlenmeli ve çocuğun sokağa düşmesinden sonra nasıl bir yol izlenip hayata kazandırılmalı başlıkları altında konuşmalar yapıldı. Çalıştay sonunda kayıt altına alınan konuşmalar kitap haline getirilerek gerekli kurum ve kuruluşlara gönderilecek.