HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Romanya'ya 1000 ABD askeri

Romanya hükümeti, yaklaşık 1000 ABD askerinden oluşan üç taburluk bir gücün ülkede üsleneceğini bildirdi. ABD 2017 sonuna kadar Doğu Avrupa ülkelerindeki askeri varlığını güçlendireceğini daha önce açıklamıştı.

Romanya'ya 1000 ABD askeri

Bükreş radyosuna konuşan Romanya Savunma Bakanı Mihnea Motoc, ABD askerlerinin NATO'nun Doğu Avrupa sınırlarını koruma projesi çerçevesinde Romanya'da üsleneceğini ve bu konuda Washington'la mutabakata vardıklarını söyledi.

Bu açıklamayla ABD'nin daha önce açıkladığı, önümüzdeki yıl içinde Avrupa'nın doğusundaki askeri varlığını 2017 sonuna dek güçlendirme planlarının Romanya ayağı belirginleşmiş oldu.

Doğu Avrupa'ya 5 bin asker

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Şubat ayı başında Avrupa'ya yerleştirilecek yeni Amerikan gücüyle ilgili olarak "Ülkeleri Rusya'nın etkisine karşı güçlendirecek ve aynı zamanda onlarca yıldır yaptığımız gibi NATO müttefiklerimizin savunma gücünü artıracağız" demişti.

Amerikan hükümetinin açıkça Rusya ile askeri rekabete bağladığı bu gelişme ile Baltık ülkeleri ve Polonya gibi ülkelerde ilk kez sürekli ve ciddi sayıda Amerikan askeri bulunmaya başlayacak.

Military Times adlı Amerikan savunma dergisi bu ay başında Pentagon yetkililerine dayandırdığı haberinde, Doğu Avrupa ülkelerinde dönüşümlü olarak görev yapacak 3 ila 5 bin ilave askerin doğrudan ABD'den gönderileceğini yazmıştı.

Soğuk Savaş ve sonrası

Amerikan Savunma Bakanı Carter, Şubat ayındaki açıklamasında takviye güçlerin Doğu Avrupa'da daha fazla sürekli asker bulundurmanın yanısıra, daha çok tatbikat, eğitim ve askeri altyapı anlamına da geleceğini söylemişti.

Amerikan ordusunun Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı asker sayısı, Soğuk Savaş yıllarında 200 bine kadar ulaşmışken, şu anda 65 bine kadar düşmüş durumda.

Bu askerlerin çok önemli bir kısmı NATO müttefikleri olan Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya'da bulunuyor.

Şimdi Doğu Avrupa ülkelerine konuşlandırılacak güçler, bu sayının onlarca yıldır ilk kez artması anlamına gelecek.

ABD ordusu 2014'ten bu yana Litvanya, Letonya, Estonya, Bulgaristan, Macaristan, Polonya ve Romanya'da askeri eğitim ve güvenlik işbirliği kapsamında faaliyet gösteriyordu.

Tırmanmayı tetikleyen Ukrayna krizi

Amerikan ordusunun Doğu Avrupa'daki varlığını güçlendirmeye başlaması, 2014'te Rusya'nın Ukrayna toprağı olan Kırım yarımadasını ilhak etmesinden kısa süre sonrasına rastlıyor.

Pentagon, Ukrayna-Rusya çatışmasının tırmandırdığı gerilim ortamında geçen yıl Doğu Avrupa'da 10 bin NATO askerinin katılımıyla çok kapsamlı bir askeri tatbikat da gerçekleştirdi.

Bu tatbikat Rusya tarafından "düşmanca bir adım" olarak tanımlanmış, Kremlin tehdit olarak gördüğü bu tür tatbikatların yaygınlaşması karşısında 'gereken karşı adımların atılacağını' söylemişti.

Ancak Amerikan Savunma Bakanı Ash Carter, Şubat ayı başındaki konuşmasında Doğu Avrupa'daki Amerikan askeri varlığının takviye edilmesine karşın bölgedeki gerilimlerin zaman içinde giderek yatışacağı konusunda iyimser olduğunu da söylemişti.

Carter, Minsk'te geçen Şubat'ta Ukrayna konusunda varılan anlaşmadan sonra gerilimin düştüğünü de sözlerine eklemişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler