HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sokakta satılan sütler hasta ediyor

Sağlık Bakanlığı, mikroorganizma içerdiği için sokakta satılan sütlerin tüketilmemesi uyarısında bulundu.

Sokakta satılan sütler hasta ediyor

Bakanlık, sokak sütü yerine işlem görmüş pastörize veya uzun ömürlü süt tüketilmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtti. Temel Sağlık Hizmetleri Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı'nca hazırlanan, "Gıda, su ve beslenme konusunda sık sorulan sorular ve cevapları" isimli kitapta, sokakta satılan sütlerin yol açtığı sağlık sorunları ele alındı. "Sokakta satılan sütü neden tercih etmemeliyiz?" başlıklı bölümde, süt ne kadar iyi koşullarda elde edilirse edilsin içinde değişen miktarlarda mikroorganizmalar bulunduğu için sokakta satılan açık sütlerin satın alınmaması gerektiği vurgulandı. Sağlıklı bir inekten sağılan sütün bile az miktarda bile olsa mikroorganizma içerdiğini ifade eden kitapta, "Ancak süt, sağım yapılırken memenin dış kısmından, sağan kişinin elleri ve kullanılan araç gereçten kirlenebilir. Hayvanın memesi de gübre, toprak ve suyla kirlenebilir. Bu nedenlerle sokak sütü yerine işlem görmüş pastörize veya uzun ömürlü süt (UHT) tüketilmesi daha sağlıklıdır" denildi.

Bakanlığın hazırladığı kitapta, pastörize süt ve uzun ömürlü sütün (UHT) ne anlama geldiği de anlatıldı. Kitapta şu bilgi ve uyarılara yer verildi:

"Sütün içindeki patojen mikroorganizmayı yok etmek, dayanma süresini uzatmak diğer mikroorganizmaların büyük bir çoğunluğunu ortadan kaldırmak ve belirli dayanma gücüne sahip güvenilir bir ürün elde etmek için uygulanan ısı işlemidir. Pastörizasyon işlemi ülkemizde çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. 1.'si düşük derecede, uzun süre (65 santigratderecede 30 dakika) diğeri ise yüksek sıcaklıkta kısa sürede (72-75 santigratderecede 15-20 saniye) tutularak yapılan işlemdir. UHT yöntemi ise İngilizce Ultra High Temperature kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. UHT sütü sterilize etmek için uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde süt 135-150 santigratderecede 1-4 saniye ısıtılır ve süratle soğutulur. Sterilize edilen UHT sütler 4-6 ay buzdolabında ağzı açılmadan saklanabilir. Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan korunmak için iyi kaynatılmış, pastörize/sterilize edilmiş süt ve süt ürünleri kullanılmalıdır. Pastörize veya sterilize edilmemiş sütler, kaynatıldıktan sonra tüketilmelidir. Sütün az kaynatılması sütte bulunan mikropların tamamını öldürmez. Sütün çok kaynatılması ise vitamin kaybına neden olur. Süt, kaynama kabarıklığı başlamasından itibaren en az 5 dakika kaynatılmalıdır. Kaynatılmış ve pastörize edilmiş sütler cam kavanozda buzdolabında 1-2 gün, kutusu açılmış sterilize sütler en fazla 3 gün saklanmalıdır. Sütlü tatlılara şeker, süt piştikten sonra ocaktan alınırken eklenmelidir. Pişirilme sırasında eklenirse şekerle sütün proteini birleşir ve protein kaybına neden olur. Çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri besinler insanlarda Brusella hastalığına neden olur. Tarhana içinde yoğurtta bulunan beslenmemizde önemli yeri olan geleneksel bir besindir. Ancak kurutulma işlemi hava akımı olan ve gölge bir yerde, üstü bezle kapalı olarak yapılmalı, güneş altında kurutulmamalıdır. Aksi halde önemli vitamin kayıpları oluşur. Satın alınan plastik süt ve yoğurt kapları, daha sonra yiyecek saklama amacıyla kullanılmamalıdır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler