Son dakika: Kahramanmaraş'ta 6 şubat günü meydana gelen ve merkez üsleri Pazarcık ile Elbistan olan 7,7 ve 7,6'lık depremler büyük yıkıma yol açtı. Hatay, Diyarbakır, Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Malatya, Şanlıurfa, Adana ve Gaziantep'i de etkileyen depremlerde binlerce bina yıkıldı, vatandaşlar enkaz altında kaldı. Deprem haberiyle birlikte arama kurtarma çalışmaları süratle başlatılırken, Türkiye bölgeye yardım gönderebilmek için seferber oldu. Deprem faciasının ardından 72 saatten fazla bir zaman geçerken, enkaz bölgesinde umutlu bekleyiş sürüyor. İşte Kahramanmaraş'taki depremin 4. gününde dakika dakika yaşananlar...
13.20
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Son tespitlere göre depremin yol açtığı yıkıntılarda hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı toplamda 14 bin 14’e ulaştı, yaralılarımızın sayısı 63 bin 794"
12.40
AFAD: "Ekiplerimiz, Kilis'te arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır.
Kilis'teki arama kurtarma Ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illere sevk edilmiştir."
11.05
BAKAN ERSOY: MALATYA'DA KONTEYNER KENTLER KURULACAK
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: Tren hatlarımız devreye girdi dün sabah itibarıyla. Uçak seferlerimiz 2 gün önce başladı. Otobüs seferlerimiz dün itibarıyla devreye başladılar. Bugün itibarıyla inşallah hayatı birçok noktada normalleştireceğiz. Yavaş yavaş konteyner kentlerin kurulumuyla ilgili çalışmalara başlıyoruz. Malatya’da 22 çadır kent kuruldu, konteyner kentler de kurulacak. Kızılay yeme-içme noktasında devreye almaya başlıyor geçici mutfaklarımızı.
BAKAN ÖZER: GÜNLÜK EKMEK ÜRETİMİ HAFTA SONU 1 MİLYONA ÇIKACAK
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Yeme, içme, konaklama, barınma, çocuklar ve kadınlarla ilgili ihtiyaçları, akışkanlığı sürdürülebilir şekilde sağladık. Sayın Cumhurbaşkanımız başından itibaren her türlü talimatını verdi, devletin tüm birimleri aktif olarak sahada. MEB olarak 10 ilde yurt, okul, pansiyon, uygulama oteli, öğretmenevi ve YİBO'larda 450 bin kişiye konaklama hizmeti veriyoruz. Sahada gönüllü öğretmenlerimiz var. Organizasyona destek veriyorlar. Günlük 700 bin ekmek yapıp 10 ilimize dağıtıyoruz. İnşallah hafta sonu bu sayı 1 milyona çıkacak.
10.53
AFAD: "Ekiplerimiz, Şanlıurfa’da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa’daki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir."
09.50
AFAD: "Deprem bölgesinde 113 bin 201 personel ile 5 bin 557 araç ve iş makinası görev yapmaktadır."
09.10
DEPREMİN ETKİLEDİĞİ 5 İLDE "TIR VE KONTEYNER ECZANELER" KURULDU
Türk Eczacıları Birliği (TEB) tarafından, afetzedelerin ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla 5 ilde birden fazla noktaya "tır eczane ve konteyner eczaneler" kuruldu. Bu kapsamda, TEB tarafından büyük afetin yaşandığı illerden Kahramanmaraş merkez ve Afşin'de birer, Hatay İskenderun'da ve Gaziantep İslahiye'de birer, Malatya merkezde 3 noktada ve Adıyaman merkezde bir "tır eczane ve konteyner eczaneler" 24 saat kesintisiz hizmet vermeye başladı. Gönüllü olarak bölgeye giden eczacıların görev yaptığı eczanelerde, depremzedelerin ihtiyaç duyduğu ilaç ve tıbbi malzemeler ücretsiz karşılanacak. Öte yandan, yarından itibaren bölgeye gönderilen 5 adet geniş kapasiteli şişme sahra eczanesi de hizmet vermeye başlayacak.
09.00
Hatay’da Enkazdan kurtarma çalışmalarında ekiplerin yanındaki kadının eşi ile telefonda konuşturulduğu anlar duygulandırdı. Enkaz altındaki kadının eşine ‘aşkım’ diye seslenmesi ile birlikte telefonun ucundaki eşi büyük bir sevinç yaşadı.
Enkaz altındaki kadının telefonla eşi il konuştuğu anlarda herkes bir anda sessizliğe büründü ve yetkililer telefonda eşinden iyi haber bekleyen kişiye ‘Eşini enkazdan sağ salim çıkardık, kızınla birlikte. Şu an senin sesini duyuyor’ dedi.
Ardından enkaz altındaki kadının eşine ‘aşkım, canım neredesin’ diye seslenmesi ile birlikte büyük bir sevinç yaşandı.
08.53
AFAD, saat 07.45 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 10 ilde toplam 12 bin 873 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 937 kişinin yaralandığını bildirdi.
03.20
AFAD'dan yapılan son açıklamada, saat 03.00 itibarıyla 12 bin 391 kişinin hayatını kaybettiği ve 62 bin 914 kişinin ise yaralandığı bildirildi.
20.20
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Tüm bilgileri paylaştık. Ama bu ayrılanların buradan ayrıldıktan sonra ertesi gün çıkıp da bu kadar insanın alın teri üzerinden siyaset yapmaya çalışanlara yazıklar olsun. 'İş makineleri yolda bekletilmekte, içeri alınmamakta' diye yoğun kirli bilgi kirliliği yapılmakta." dedi.
Fuat Oktay'ın açıklamasından satır başları:
"103 BİN 800 PERSONEL SAHADA"
Bölgede artçı depremlerin sayısı 790 oldu. Bunlardan 3'ü 6 büyüklüğünde. Arama kurtarma faaliyetleri kapsamında personel sayısı 21 bin 600 olmuş durumda, yurt dışından gelen ekiplerin sayısı da bunun içerisinde. Tüm AFAD ekipleri ve diğer sivil toplum örgütleri ekipleri sahada. Geleceklerle birlikte 66 ülkenin arama kurtarma ekibi bölgede çalışma yapacak. Yabancı ülkelerden gelen personelin 4931'i fiilen sahada, 1756'sı ise geliyor. Bu gece de geldikleri zaman sahaya yönlendiriyoruz. Toplam 103 bin 800 personel sahada görev yapıyor.
"AFET BÖLGESİNDEKİ İLLERE KONTROLLÜ ŞEKİLDE DOĞAL GAZ VERMEYE BAŞLIYORUZ"
Barınma için 1 milyon 60 bin kişilik kapasite oluşturuldu. 100 bin civarında çadırı 10 ilimize dağıttık. 1 milyon 250 bin battaniyeyi il, ilçeler ve ulaşılamayan köylere de havadan atıyoruz. İl ve ilçelerde çadır kentler kuruluyor, barınma ve beslenme hizmeti veriliyor. Köylere helikopterlerle yardımlar ulaştırılmaya başlanmıştır. Afetten etkilenen tüm il ve ilçelerimizde beslenme faaliyetlerine başladık. Afet bölgesindeki illere kontrollü şekilde doğal gaz vermeye başlıyoruz.
Haberleşme alanında sabah itibarıyla operatörlerimizin bizden istediği elektrik ve elektrik olmadığı yerlerde kendilerine jeneratör temin ediyor olmamızdı. Bu iki ihtiyacı da tamamen karşılamış durumdayız. Haberleşmedeki sorunları çözmüş olacağız diye paylaşmıştık. Tüm operatörlerle birlikte detay çalışma yaptık bugün. Bu gece sabaha kadar da tekrar bu sorunu yaşamak istemiyoruz. Kökten çözümü ile ilgili sabaha kadar faaliyetler yürütülüyor.
"HİÇ SORUN YAŞAMIYORUZ"
Hastanelerle ilgili yine dün paylaşmıştım artık buralarda sahra hastanesi veya daha küçük hastaneler bunlar kurulmuş durumda. Hizmet devam etmekte. Kapasite olarak ciddi bir sorun yaşamıyoruz. Hatta hiç sorun yaşamıyoruz.
10 gemi, 50 uçak ve bu uçaklarla 305 sortinin yapıldığı, 72 helikopterle havadan faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. İlk gün yoğun tipi nedeniyle hava araçlarınız fazla kullanamamıştık. Daha sonra insansız hava araçları da dahil havadan araçlarımızı yoğun bir şekilde kullanıyoruz.
"YAZIKLAR OLSUN"
Gecemizi gündüzümüzü burada geçirmemize rağmen bizimle görüşmek isteyen herkese kapımızı açtık. Tüm bilgileri paylaştık. Ama bu ayrılanların buradan ayrıldıktan sonra ertesi gün çıkıp da bu kadar insanın alın teri üzerinden siyaset yapmaya çalışanlara yazıklar olsun. "İş makineleri yolda bekletilmekte, içeri alınmamakta" diye yoğun kirli bilgi kirliliği yapılmakta.
Son derece seviyesizce meydan okumalar yapılıyor. Biz burada birlik beraberlik mesajı verdikçe gidip çok basitçe iddialarla siyaset yapmak kadar çirkince bir olay olamaz. Siz kimsiniz ya? Siz kim olduğunuzu zannediyorsunuz? Siz devletin yapamadığını mı yapacaksınız? Belediyeden gelen araç havalimanı mı yapacak? Bu kadar mı acizleştiniz? Siz hangi havalimanını yaptınız, siz kimsiniz ki havalimanı yapacaksınız.
"KİMSENİN NAZIYLA UĞRAŞACAK DURUMDA DEĞİLİZ"
Hatay Havalimanı'nda hasar sonrası DHMİ onarım çalışmalarını başlatıyor. Zaten afet yönetiyoruz ve şunu söylüyoruz Türkiye'deki tüm kuruluşlar tamamının her türlü imkanlar devletin AFAD'ın koordinasyonunda afetzedenin hizmetindedir. Her imkan kullanılır. Şimdi OHAL ilan ediyoruz, hızlı hareket etmek zorundayız, dolayısıyla kimsenin nazıyla uğraşacak durumda değiliz.
"BİR ZİHNİYET BU KADAR UCUZLAMAMALI"
İskenderun Limanı'nda elyaf ve pamuk malzemelerin olduğu yerde bir yangın çıkıyor. Yanıcı maddeler nedeniyle şiddetlendi. Karadan ve havadan söndürülmeye çalışılıyor. Deniz Kuvvetleri gemileri, deniz araçları ve diğer ilgili kuruluşlar karadan müdahale ediyor. Bunlardan bir tanesi de İstanbul Belediyesi, bunu davet eden biziz. 40 araçla müdahale edilen bir yangın bu. Yarısından fazlası Orman Bölge Müdürlüğü araçları. Konya, Kırşehir belediyeleri gibi bir çok belediye var, İstanbul'un da var. Aracın fotoğrafını drone ile çekip 'Biz yangını söndürdük' diye meydan okuma. Bir zihniyet bu kadar ucuzlamamalı.
"ENERJİ KONTROLLÜ ŞEKİLDE VERİLİYOR"
Bizim sahada elektrikle ilgili yaşadığımız sorunlar vardı, 30'un üzerinde trafo merkezinde ağır hasarlıydı. Bunların hemen hemen hepsi çözülmüş durumda. Bugünden itibaren kontrollü şekilde enerjiyi veriyoruz. Sadece risk oluşturduğu için 'Şuraya vermeyin' dedikleri yerlere vermiyoruz. Sokak ışıklandırmasına önem verdik. Büyük risk yoksa sokak ışıklandırmalarını yapalım ki arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olsun.
Copyright © MYNET A.Ş. Telif Hakları MYNET A.Ş.'ye Aittir.